Czujnik tętna- chwilowe spadki tetna

czerav
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

dwa miesiące temu dokupiłem czujnik tętna hrm3 do garmin 310xt i od pierwszego treningu zauważyłem dziwne wskazania na wykresie tętna. Co jakiś czas, w miarę równych odstępach pojawiają się chwilowe spadki tętna np. z 155 na 120. Wygląda to jak takie igiełki. Czy ktoś spotkał się z podobnymi wskazaniami?

Planuję podczas następnego treningu użyć 310xt oraz opaski fitness do zapisu tętna z treningu i chyba to będzie najlepszy sposób aby namierzyć gdzie jest problem.
PKO
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwilżaj pas przed biegiem (masz na pewno w instrukcji informację). Jeżeli dalej będzie problem - reklamuj.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
czerav
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, wiem o tym.
Jestem po wstępnej rozmowie z serwisem. Zasugerowano, że może być to wina odbiornika sygnału w zegarku. Na kolejny trening włączę również pomiar tętna w opasce vivofit i porównam wykresy z zegarka i opaski co da mi informację czy wina jest po stronie zegarka czy czujnika tętna. Dam znać jaki będzie rezultat.
Robiłem też master reset zegarka ale to nie pomogło.
czerav
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nawiązując do wcześniejszych moich postów dwa razy wymieniałem czujnik tętna w ramach gwarancji i dalej mam problemy z odczytem tętna. Polega to na tym, że w trakcie biegu odnotowuję nagłe spadki tętna np. ze 150unm do 120unm w wyniku czego na wykresie powstają charakterystyczne igiełki. Stosuję się do instrukcji użytkowania i próbowałem chyba wszystkiego: wymiana baterii, żel do ekg, płyn do ubrań antyelektrostatyczny itd. ale cały czas występuje to samo. Czy ktoś tak miał? Czy jest to normalne zjawisko? Będę wdzięczny za odpowiedź i ewentualne porady. Załączam zdjęcie wykresu.

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ