Komentarz do artykułu Momentum adidasa. Ultra Boost najlepiej sprzedającym się butem biegowym na świecie.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
No Adam czekam, aż otworzysz w Warszawie pierwszy zakład "szewski" wytwarzający buty biegowe pod indywidualne zamówienie.
Wyobrażam sobie to tak, że za pomocą skanera laserwowego zeskanujesz stopę klienta, następnie przeprowadzisz wywiad z kilentem w jakich butach dobrze mu się biega, a następnie "zespół inżynierów"
zaprogramuje drukarkę 3D i wydrukujesz mu podeszwy. Maszyna tkacka utka dla niego cholewkę w jednym kawałku... a później Adam własnoręcznie, korzystając z twojej szewskiej pasji
sam skleisz wszystko w jedną całość zgodnie z zasadami sztuki najstarszych włoskich szewców. I tak następnego dnia klient odbierze nowiutkie spersonalizowane buty... a to wszystko za nie więcej niż kilka tysięcy złotych 
Wyobrażam sobie to tak, że za pomocą skanera laserwowego zeskanujesz stopę klienta, następnie przeprowadzisz wywiad z kilentem w jakich butach dobrze mu się biega, a następnie "zespół inżynierów"

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48

Jak czytam że te buty Kanye Westa chodzą na ebayu w takich cenach to naprawdę kilka tysięcy zł to pestka.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jedyne co można zarzucić nowemu dynamicznemu prezesowi firmy to to że biega na bieżni mechanicznej.Swoją droga historia Adidasa i Pumy jest chyba wyjątkiem, że obie firmy odniosły światowy sukces po podziale.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
unikam kłótni."Oscar Wilde
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Racja i taka będzie pewnie przyszłość butów biegowych "szytych na miarę".Adam Klein pisze:Ja sobie myśle, że taki zakład szewski jest w zasiegu tych firm, które dysponują odpowiednią technologią
Niemniej jednak w USA coraz więcej jest punktów usługowych, które drukują za pomocą drukarek 3D. Można sobie wyobrazić, że kiedyś każdy na domowym komputerze będzie mógł zaprojektować sobie podeszwę jaka mu przyjdzie do głowy. Skoro można podeszwy to i można sobie wyobrazić zakład, który uszyje cholewkę na zamówienie i skleci wszystko w całość. Obawiam się tylko, że byłoby to zbyt drogie

Ale jest to możliwe i można sobie coś takiego już dziś wyimaginować.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Taką mam jeszcze konstatację, a'propos tego, że Ultra boost tak się super sprzedaje i jest tak lubiany przez kolekcjonerów butów.
Faktyczna biegowość buta podnosi jego rangę.
Tzn my, środowisko biegowe (w Polsce, czy USA) wie, że to jest naprawdę wartościowy but biegowy i on ma wg mnie dzięki temu lepsze notowania w tym kolekcjonerskim światku.
Pamiętam, że jak byłem kiedyś w Nike, to goście z Nike bardzo dbali o to, żeby opowiadając o Nike Air 360 stale określać go jako but biegowy, podczas kiedy biegacze wiedzą, że to jest beznadziejny but biegowy, że się do biegania faktycznie nie nadaje (nie chciałem już tam na spotkaniu robić jakiejś nieprzyjemnej atmosfery ale chciałem wstać i się zapytać, czy oni żartują
). Ale ta konotacja w głowach kolekcjonerów dawała mu dodatkowe punkty za tą pozorną "biegalność" 
A ten szał który jest wokół Yeezy. Nie miałem ich w ręku, ale cholewka bardzo mi przypomina Nike Free, które były butem naprawde doskonały, (choć tam przedewszystkim podeszwa była doskonała). Ale one nigdy nie miały wokół siebie takiego szumu jak te Yeezy. Ciekawi mnie właśnie, kto projetował podeszwę Yeezy albo jak wyglądało dochodzenie do jej obecnego kształtu.
Faktyczna biegowość buta podnosi jego rangę.
Tzn my, środowisko biegowe (w Polsce, czy USA) wie, że to jest naprawdę wartościowy but biegowy i on ma wg mnie dzięki temu lepsze notowania w tym kolekcjonerskim światku.
Pamiętam, że jak byłem kiedyś w Nike, to goście z Nike bardzo dbali o to, żeby opowiadając o Nike Air 360 stale określać go jako but biegowy, podczas kiedy biegacze wiedzą, że to jest beznadziejny but biegowy, że się do biegania faktycznie nie nadaje (nie chciałem już tam na spotkaniu robić jakiejś nieprzyjemnej atmosfery ale chciałem wstać i się zapytać, czy oni żartują

A ten szał który jest wokół Yeezy. Nie miałem ich w ręku, ale cholewka bardzo mi przypomina Nike Free, które były butem naprawde doskonały, (choć tam przedewszystkim podeszwa była doskonała). Ale one nigdy nie miały wokół siebie takiego szumu jak te Yeezy. Ciekawi mnie właśnie, kto projetował podeszwę Yeezy albo jak wyglądało dochodzenie do jej obecnego kształtu.
- ziemo
- Wyga
- Życiówka na 10k: 41:48
- Życiówka w maratonie: 3:34
Runnersy to po butach koszykarskich chyba główny element sneaker gry. Nike do dziś produkuje w niezmienionej technologii (farba odłazi z podeszwy po tygodniu chodzenia) model Air Max 1 czy Air Max 90, teoretycznie to też są buty biegowe, do tego były projektowane, a obecnie to czasem ciężko w nich wygodnie chodzić.Adam Klein pisze: Faktyczna biegowość buta podnosi jego rangę.
Pamiętam, że jak byłem kiedyś w Nike, to goście z Nike bardzo dbali o to, żeby opowiadając o Nike Air 360 stale określać go jako but biegowy, podczas kiedy biegacze wiedzą, że to jest beznadziejny but biegowy, że się do biegania faktycznie nie nadaje
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
ziemo pisze:Nike do dziś produkuje w niezmienionej technologii (farba odłazi z podeszwy po tygodniu chodzenia) model Air Max 1 czy Air Max 90, teoretycznie to też są buty biegowe, do tego były projektowane, a obecnie to czasem ciężko w nich wygodnie chodzić.