OnMove 510 vs Lumia 930 z Endomondo

Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

W ramach wczesnego prezentu dostałem zegarek Decathlonowy OnMove 510, dokupiłem sobie do tego pasek HRM i dziś wybiegłem, by zrobić miejsce w brzuchu na tonę pierogów i rybki :D. Postanowiłem zrobić test i uruchomiłem zarówno zegarek jak i Endomondo w mojej Lumii 930.

Dystans wykazany przez Endomondo 11,3km
Dystans wykazany przez OnMove 11,06km

240m na 11km różnicy, czy sporo czy nie to już kwestia dyskusyjna. Z Waszych doświadczeń jednak to czemu bardziej wierzyć ? Zegarkowi czy Endo ?

Z obserwacji trasy na mapie widzę, że trasa na Endomondo jest bardziej poszarpana, widać na zakrętach ostre zgięcia:

Obrazek

Natomiast na MyGeonaute jest to wyraźnie gładsze.

Obrazek

Co ciekawe właśnie wyeksportowałem sesję z MyGeonaute do formatu gpx i zaimportowałem do run-loga i wykazało 11,12km

Podobno ten ichniejszy Decathlonowy format zapisu jest dziwny. Myślicie, że to przez to ?

Ktoś ma może podobne doświadczenia?

No i z tego miejsca Wesołych Świąt! :)
PKO
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Ciężko stwierdzić po jednej próbce co będzie lepsze. Musiałbyś potestować np. miesiąc w różnym terenie. Zegarek ma tę zaletę, że masz prosty podgląd na dane, telefon trzeba odblokowywać.
kobra11
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W Lumiach przy włączonym Endomondo ekran świeci się cały czas, więc wystarczy rzut okiem na ramię.
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok to pociągnę ten temat dłużej i pobiegam z jednym i drugim przez dłuższy czas, wrzucając tutaj rezultaty. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Docelowo na bank przesiądę się na zegarek, ale zwykła ciekawość nie pozwala mi zrobić tego już teraz :P

Telefon mam w trakcie biegu w nerce, więc i tak jest zablokowany i nie widzę ekranu.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Nie zgadniesz, który dobrze pokazuje dopóki nie odmierzysz sobie dokładnie tych 8-10 km. Nawet na atestowanej trasie GPS nie pokaże dokładnie 10 km (a czasami pokaże), bo nie biegniesz dokładnie tą linią co jechał atestator + błąd pomiaru. Tych 200 metrów na 11 km bym nawet nie szukał.
xmacx3
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:36

Nieprzeczytany post

Mi też OnMove 510 pokazuje inny dystans (zawsze mniejszy) niż ta trasa wyeksportowana w gpx do Endomondo. Podobno różnica jest przez to, że Endomondo jakoś inaczej przelicza dane z pliku
MRM87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kobra11 pisze:W Lumiach przy włączonym Endomondo ekran świeci się cały czas, więc wystarczy rzut okiem na ramię.
Też biegam z Lumia 930 i Endomondo często trasa jest poszarpana ale nie zgadzam się że ekran się świeci cały czas. ja normalnie blokuję telefon z włączonym Endomondo i włączoną muzyką i do nerki. Wszystko ładnie w słuchawkach słychać i komunikaty z biegu i muzykę.

Może to też dlatego że mam Windows Mobile 10
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MRM87 pisze:
kobra11 pisze:W Lumiach przy włączonym Endomondo ekran świeci się cały czas, więc wystarczy rzut okiem na ramię.
Też biegam z Lumia 930 i Endomondo często trasa jest poszarpana ale nie zgadzam się że ekran się świeci cały czas. ja normalnie blokuję telefon z włączonym Endomondo i włączoną muzyką i do nerki. Wszystko ładnie w słuchawkach słychać i komunikaty z biegu i muzykę.

Może to też dlatego że mam Windows Mobile 10
W WP 8.1 też tak działało na Lumce 930, a w WP 8 też się tak zachowywało na Samsung Ativ S więc to nic nowego.

Wracając do wątku to obserwacje kolejnych treningów są takie same. Z Endo trasa jest poszarpana i prawdopodobnie na tym traci się te parę metrów.
Różnica przy imporcie wynika ze śmieszności Decathlonowego formatu.

Ja wiem, że to jest dupa nie różnica w dystansie itd ale zboczenie zawodowe nie pozwoliło mi przejść obok tematu obojętnie :P
rufuz

Nieprzeczytany post

korzystalem z onmove i bylem zadowolony. dokladnosc pomiarow w zaleznosci gdzie i w jaka pogode biegalem. W terenie zabudowanym lub w kiepska pogode roznice wychodzily nieco wieksze ale na otwartym terenie i w dobra pogode byly niewielkie w stosunku do rzeczywistosci (wg google map). Tak sie sklada, ze calkiem niedawno bieglem 32 km z gps w smartfonie i w otwartym terenie pomylka byla dosc duza. Z moich doswiadczen gps w onmove byl bardziej dokladny.
xmacx3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

bartochm pisze:
Wracając do wątku to obserwacje kolejnych treningów są takie same. Z Endo trasa jest poszarpana i prawdopodobnie na tym traci się te parę metrów.

Ja wiem, że to jest dupa nie różnica w dystansie itd ale zboczenie zawodowe nie pozwoliło mi przejść obok tematu obojętnie :P
Skoro w Endo poszarpane to zyskujesz metry a nie tracisz. U mnie zazwyczaj w Endo jest odrobinę więcej i patrząc na sposób rysowania trasy, zgadza się.

Różnica w imporcie nie wynika ze "śmieszności Decathlonowego formatu". OnMove korzysta z GPX, a to format, z którego korzystają też Garminy i Polary.
Trzeba też pamiętać, że plik gpx nie przechowuje rysunku trasy, tylko dane liczbowe, m.in. współrzędne kolejnych punktów, czas.
Dlatego w serwisie Geonaute i w Endomondo inaczej trasy wyglądają.
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

xmacx3 pisze:
bartochm pisze:

Skoro w Endo poszarpane to zyskujesz metry a nie tracisz. U mnie zazwyczaj w Endo jest odrobinę więcej i patrząc na sposób rysowania trasy, zgadza się.

Różnica w imporcie nie wynika ze "śmieszności Decathlonowego formatu". OnMove korzysta z GPX, a to format, z którego korzystają też Garminy i Polary.
Trzeba też pamiętać, że plik gpx nie przechowuje rysunku trasy, tylko dane liczbowe, m.in. współrzędne kolejnych punktów, czas.
Dlatego w serwisie Geonaute i w Endomondo inaczej trasy wyglądają.
Co do odległości i poszarpania - masz rację, myślałem o jednym a napisałem drugie.

Co do formatu - wspominał nawet o tym Jarek w swojej recenzji modelu 710. http://www.magazynbieganie.pl/geonaute-onmove-710-test/ . Format GPX uzyskuje się dopiero po wrzuceniu do MyGeonaute i wyeksportowaniu do gpx. W pamięci zegarka po treningu nie znajduje się plik GPX. Przy następnym zgraniu treningu podejrzę sobie jak wyglądają te pliki i porównam je z wyeksportowanym gpx.
xmacx3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

bartochm pisze: Co do formatu - wspominał nawet o tym Jarek w swojej recenzji modelu 710. http://www.magazynbieganie.pl/geonaute-onmove-710-test/ . Format GPX uzyskuje się dopiero po wrzuceniu do MyGeonaute i wyeksportowaniu do gpx. W pamięci zegarka po treningu nie znajduje się plik GPX. Przy następnym zgraniu treningu podejrzę sobie jak wyglądają te pliki i porównam je z wyeksportowanym gpx.
O tym nie wiedziałem, a nie przyszło mi do głowy zajrzeć do zegarka, bo zawsze i tak otwierał mi się samoczynnie OnConnect. Jakby udało Ci się jakoś zdekodować zawartość to daj znać, bo póki co, czym bym nie otwierał to krzaczki.
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

xmacx3 pisze:
bartochm pisze: Co do formatu - wspominał nawet o tym Jarek w swojej recenzji modelu 710. http://www.magazynbieganie.pl/geonaute-onmove-710-test/ . Format GPX uzyskuje się dopiero po wrzuceniu do MyGeonaute i wyeksportowaniu do gpx. W pamięci zegarka po treningu nie znajduje się plik GPX. Przy następnym zgraniu treningu podejrzę sobie jak wyglądają te pliki i porównam je z wyeksportowanym gpx.
O tym nie wiedziałem, a nie przyszło mi do głowy zajrzeć do zegarka, bo zawsze i tak otwierał mi się samoczynnie OnConnect. Jakby udało Ci się jakoś zdekodować zawartość to daj znać, bo póki co, czym bym nie otwierał to krzaczki.
Hmm to jest plik na kształt binarki, dodatkowo nie jest to popularny format więc nie ma edytora. Jak znajdę chwilę to pobawię się i napiszę coś czym spróbuję go odczytać ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ