GPS czy GPS+GLONASS

Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jakie są Wasze doświadczenia w używaniu pulsometrów w wersji z GPS-em lub z GPS-em + Glonass. Jak to wpływa na dokładność i czy wpływa. Czytając różne opinie Można odnieść wrażenie że to Glonnas to jakiś Ruski spisek. Jeżeli jest tak po w jakim celu umieszczono taką możliwość w pulsometrach. A może te opinie są odosobnione i na dokładność wpływają zupełnie inne okoliczności, bez względu na to czy z Glonnas-em czy bez niego,...
PKO
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od zegarka,softu, pogody itd.... W jednych działa lepiej a w innych gorzej. Faktem jest że bardziej drenuje baterię na dwóch systemach...
Zrób ta samą trasę na dwóch ustawieniach i sam oceń.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdybym miał się oprzeć na własnych "badaniach", to Glonnass-a bym wyłączył. Testowałem równocześnie na dwóch urządzeniach. Różnica na trasie 20 km wynosiła 1,2 km. to znaczy, ten z Glonass-em pokazał więcej. Biegałem tam wielokrotnie, 920 z GPS był wiarygodny.
Jak jednak wiadomo, GPS potrafi co raz to coś innego pokazywać. Rozumiem w Berlinie gdzie "dorzucił" mi 900m. Wysoka, zwarta zabudowa, liczne zakręty, itd ale na otwartym terenie w górach to lekka przesada. Muszę to jeszcze raz przetestować. Odnoszę jednak wrażenie, że mój górsko-terenowy EPIX wyląduje w Garmin Polska.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Testując Forerrunera 630 nie zauważyłęm jakichś szczególnych korzyści na trasie. Zauważyłem natomiast korzyści w trakcie ustalania położenia wyjściowego, mam wrażenie, że krócej czekam na sygnał, jeśli GLONASS jest włączony. Ale piszę "wydaje mi się" bo głowy jeszcze nie dam.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, z tym sygnałem to też tajemnicza sprawa. Raz łapie tuż po włączeniu, dosłownie w kilka sekund, by innym razem mieszać minutę w tym samym miejscu. Rozumiem, że pogoda jest różna ale czyżby to miało aż tak zasadniczy wpływ na "łapanie" sygnału,...
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na czas lapania sygnalu gps ma czestotliwosc aktualizacji pozycji satelit przez synchronizacje zegarka z serwisem. Sunchronizacja przez wifi lub przez bluetooth nie aktualizuje tych danych (przynajmniej w garminie i polarze), dopiero po podlaczeniu przez kabel do pc te dane sa zasysane i sygnal gps jest lapany momentalnie.

Zwroccie wiec uwage jak czesto synchronizujecie zegarki przez kabel. Ja zaczalem robic to przy kazdym ladowaniu i sygnal lapie momentalnie.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Przy epixie nie zauwazylem duzej roznicy w dokladnosci pomiarow w lesie, natomiast mimo tego, slad wydaje sie mniej pocięty i pokręcony przy GPS+GLONASS. Szczegolnie gdy biegam w kierunku północy w czasie wysokiego DOP GPSu.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mi dzis 920tka z włączonym Glonass zrobiła niezły szlaczek w pewnym momencie. Trasa wiodła dookoła jeziora w lesie.
Czy to miało wpływ nie wiem. Na razie za mało doświadczenia mam z tym. Poza tym przypadkiem na razie było dużo dokładniej od Timex Global Trainer.
Glonass włączyłem gdy w czasie biegania w mieście między wysokimi budynkami też mi czasami świrował.
Głownie biegam w odkrytym terenie podmiejskim i tam nie ma różnicy czy Glonass jest czy nie.
Kolejne bieganie po dużym mieście dopiero w lutym, wtedy zobaczę.
Po co ja biegam?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ