Używany zegarek- czy warto?

LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:02:27
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Truchtam sobie od jakiegoś czasu, staram się robić to regularnie, ale niestety pojawia się pewien problem- bieganie z telefonem. Teraz nie ma już takiego problemu, bo chłodniej i jest go gdzie schować, ale lato to ciężki okres. Z tego też powodu robię lekki research zegarków z GPS-em, które mógłbym sprawić sobie na wiosnę.

Ale do meritum. Wpadło mi w oko takie oto cudo: http://allegro.pl/zegarek-sportowy-garm ... 23165.html . Uznana marka, model dość stary, ale często polecany, Cena jak na zegarek z GPS śmieszna (a jest jeszcze 205 za 109 i 305 z nową baterią za 220). Jedyna wada- używany ;/ Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego sprzętu? Czy waszym zdaniem zakup takiego zegarka jest opłacalny, czy lepiej przemęczyć się nawet do lata i kupić nówkę? Jak ogólnie zapatrujecie się na kwestię używanego sprzętu?
PKO
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja bym się przemęczył i kupił nowy. Jeśli jednak zdecydujesz się na używkę to moim zdaniem musi być ona na gwarancji. Garmin ma na tyle dobry serwis, że jak wysyłasz np zepsuty zegarek to oni odsyłają tobie nowy (prawie nowy) zegarek wraz z nową 2letnią gwearancją. Kupowanie zegarka bez gwarancji to trochę zły pomysł, bo może się okazać że do lata nie dotrwa :)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
zabortom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:37

Nieprzeczytany post

Kupując używany sprzęt warto zwrócić uwagę na to, czy bateria już nie dogorywa i czy nie trzyma 15 minut oraz czy wizualnie zegarek nie jest sponiewierany. Obicia na krawędziach mogą spowodować jakieś odpryski, które rozszczelnią zegarek a rysy na wyświetlaczu mogą utrudnić odczyt. Ponadto też musisz wziąć pod uwagę, że technologia GPS się zmienia i starsze modele mogą trudniej łapać sygnał, częściej go gubić itp. Kiedyś wbiegając w bardziej zadrzewiony teren GPS potrafił się zgubić.
Z mojego doświadczenia to spokojnie możesz zaryzykować i coś kupić. Rynek gadżetów biegowych jest bardzo dynamiczny i są osoby, które często zmieniają zegarki na nowe modele i sprzedają poprzednie z "niskim przebiegiem". Wtedy warto taki model nabyć. No i cenowo wychodzi dużo korzystniej. Tym bardziej, że jak piszesz, biegasz teraz z telefonem. Kupując używany będziesz mógł zobaczyć co i jak, zweryfikujesz swoje potrzeby i następny będziesz mógł kupić nowy, już w bardziej przemyślany sposób. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Czasem można kupić całkiem nowy zegarek używany. Jako gadżeciarz często wymieniam sprzęt na nowy, a nie dlatego, że coś ze starym jest nie tak.
LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poruszyliscie fajny aspekt- ze nie wiem czy ten zegarek mi przypasuje, a wydac 500+ na fanaberie szkoda ;) bede szukal wiec czegos z gwarancja, albo poczekam az w skarbonce bedzie kasa na nowke ;)

W linku zacheca mnie cena, bo jest 2 razy nizsza niz najtansze nowe zegarki pokroju decathlonowych ;)
LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

https://www.decathlon.pl/zegarek-gps-on ... 88290.html a co myslicie o GPS ONMOVE 510 GEONAUTE jako pierwszym zegarku biegowym? Sprawdziłby się zamiast telefonu?
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

moj pierwszy zegarek to byl wlasnie geonaute. Przeszedlem na niego z tlefonowego endomondo i powiem, ze bylem bardzo zadowolony.
Mysle, ze jesli masz wybor miedzy telefonem a geonaute to z powodzeniem mozesz przejsc.
Pozdrawiam
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
Awatar użytkownika
Johnny Żuberek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: DNF
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mogę Ci, na pierwszy zegarek, polecić Conrad Multi Nav 3. Z pulsometrem. Prosty, a dokładny. Spokojnie poniżej 200 znajdziesz. I ogólnie używki warto kupić, trzeba się tylko trochę porozglądać po necie. Ja np. wczoraj kupiłem forerunnera 10 na końcówce gwarancji za 100 zł ;)
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
Obrazek
LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Johnny Żuberek pisze:Ja mogę Ci, na pierwszy zegarek, polecić Conrad Multi Nav 3. Z pulsometrem. Prosty, a dokładny. Spokojnie poniżej 200 znajdziesz. I ogólnie używki warto kupić, trzeba się tylko trochę porozglądać po necie. Ja np. wczoraj kupiłem forerunnera 10 na końcówce gwarancji za 100 zł ;)
Zazdraszczam Garminka :)

Chyba zdecyduję się na ten zegarek z Decathlonu- 2 lata gwarancji to jednak spory komfort :)
xmacx3
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:36

Nieprzeczytany post

OnMove 510 też mam i polecam, ale zwróć uwagę, że jest niedostępny. Możliwe, że wyprzedali go do końca, bo, na początku października jakoś, była przecena z 560 około. Na 200 (skorzystałem i nie żałuję).
LucioWisla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Owszem, na stronie niedostępny, ale w kilku sklepach są jeszcze 1-2 sztuki w tej cenie :D
xmacx3
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:36

Nieprzeczytany post

No to do dzieła :)
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

Ja ma do sprzedania Timex Global Trainer
Szczegóły
http://olx.pl/oferta/timex-global-train ... cYRlB.html
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
zarazqa
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 48:11

Nieprzeczytany post

LucioWisla pisze:Poruszyliscie fajny aspekt- ze nie wiem czy ten zegarek mi przypasuje, a wydac 500+ na fanaberie szkoda ;) bede szukal wiec czegos z gwarancja, albo poczekam az w skarbonce bedzie kasa na nowke ;)

W linku zacheca mnie cena, bo jest 2 razy nizsza niz najtansze nowe zegarki pokroju decathlonowych ;)

Weź nówkę na raty. Przepłacisz troszkę ale obciążenie dla kieszeni mniejsze. Ja tak kupiłem swój.
This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name.

GarminConnect / Instagram
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ