Wkładki dla wydrążonej stopy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Kto używa jakich gdzie dobrał. Potrzebuję wreszcie ulżyć stopom. Posiadam bardzo mocno wydrążone stopy. Za wskazówki dzięki.
-
- Zaprawiony W Bojach
W jaki sposób masz wydrążone te stopy i kto ci je wydrążył?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie wiem Kangoor czy żartujesz czy nie.
To określenie medyczne.
Manfred - jeśli chodzi o zastosowanie wkładek do biegania - nie ma dowodów na to, że DLA BIEGANIA (nie do chodzenia) ona mają jakikolwiek sens. Są dowody, że dobrze służą wydrążaniu kieszeni.

Manfred - jeśli chodzi o zastosowanie wkładek do biegania - nie ma dowodów na to, że DLA BIEGANIA (nie do chodzenia) ona mają jakikolwiek sens. Są dowody, że dobrze służą wydrążaniu kieszeni.

-
- Zaprawiony W Bojach
Więc najmocniej przepraszam, powinienem był sprawdzić. Mam gdzieś dwa rodzaje wkładek mających pomagać przy płaskostopiu poprzecznym. Jedne były robione przez rzemieślnika zajmującego się wkładkami, drugie w jednej z najbardziej znanych polskich klinik rehabilitacyjnych. Gdzieś sobie leżą bo doszedłem do wniosku, że akurat w mojej przypadłości najlepsze jest chodzenie boso.
Jeśli mocno Ci to dolega, wypróbowanie wkładek będzie nie od rzeczy.
Jeśli mocno Ci to dolega, wypróbowanie wkładek będzie nie od rzeczy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Może z tą wydrążoną stopą przesadziłem ale miałem na myśli z wysokim podbiciem. I to bardzo wysokim choć jest jeszcze linia łącząca srodstopie z pięta. Od jakiegoś czasu boli mnie prawe sródstopie dokładnie pośrodku. Jest to taki ból jakbym nerw uciskał Nawet jak robie masaż palcem lub kulą drewnianą to czuje takie promieniowanie. W najbliższą środę lub piatek wybieram się do ortopedy. Nie jest to tania wizyta 150zl ale zdrowie ważniejsze. W sklepiebiegacza czytałem o wkladkach i tak się zastanawiam czy jest sens ich kupna. Pomimo takiej stopy mam pronacje i chciałbym w końcu sensownie to wszytko poukładać.
- tomhusky
- Wyga
I jak kolego zakończyły się Twoje poszukiwania? Mój przypadek identyczny to podpinam się.
Jestem na etapie zakupu kolejnych butów i zdiagnozowano problem, bardzo wysokie podbicie z delikatną pronacją która spowoduje pronacją zmęczeniową po kilkunastu kilometrach - bardzo miła obsługa stwierdziła tak po pomiarach stopy i oględzin wizualnych mojego biegu.
Z pomiarów wyszło, że wysokie podbicie powoduje zmianę rozmiaru mojej stopy z 42 luzem do aż 44 przy obciążeniu, więc podobno bardzo bardzo dużo co skutkować może problemami od samej stopy do kręgosłupa włącznie, rzeczywiście ból/przemęczenie śródstopia czasami występuje.
Biegam miesięcznie po 150km, raczej dłuższe wybiegania, nawierzchnie po połowie asfalt i szutrowe.
Brałem do przymiarki Brooks Ghost 8 i Mizuno Wave Rider 18 a polecono mi Nike Lunarglide 7 podobno najlepiej stabilizujące moją stopę.
I najważniejsze, dobrano i zaproponowano mi wkładki niwelujące problem wysokiego podbicia i muszę stwierdzić, że po przetruchtaniu zmieniły każdy z powyższych modeli butów w lepszy, polepszyło się czucie buta, przetaczanie, itd. Przynajmniej takie miałem odczucie ale nadal trudno mi było wybrać najlepszą parę.
Ktoś miał podobny problem? Czy jest ktoś czy może potwierdzić lub zanegować czy takie wkładki rzeczywiście pomagają, że zwiększają komfort biegu i zaoszczędzą mi w przyszłości na lekarzach, czy kupować inne buty specjalne do wysokiego podbicia a może kupić planowane powyższe neutralne i nie przejmować się problemem?
Wkładki kosztują prawie połowę ceny tego co powyższe modele więc kwestia dość poważna
Jestem na etapie zakupu kolejnych butów i zdiagnozowano problem, bardzo wysokie podbicie z delikatną pronacją która spowoduje pronacją zmęczeniową po kilkunastu kilometrach - bardzo miła obsługa stwierdziła tak po pomiarach stopy i oględzin wizualnych mojego biegu.
Z pomiarów wyszło, że wysokie podbicie powoduje zmianę rozmiaru mojej stopy z 42 luzem do aż 44 przy obciążeniu, więc podobno bardzo bardzo dużo co skutkować może problemami od samej stopy do kręgosłupa włącznie, rzeczywiście ból/przemęczenie śródstopia czasami występuje.
Biegam miesięcznie po 150km, raczej dłuższe wybiegania, nawierzchnie po połowie asfalt i szutrowe.
Brałem do przymiarki Brooks Ghost 8 i Mizuno Wave Rider 18 a polecono mi Nike Lunarglide 7 podobno najlepiej stabilizujące moją stopę.
I najważniejsze, dobrano i zaproponowano mi wkładki niwelujące problem wysokiego podbicia i muszę stwierdzić, że po przetruchtaniu zmieniły każdy z powyższych modeli butów w lepszy, polepszyło się czucie buta, przetaczanie, itd. Przynajmniej takie miałem odczucie ale nadal trudno mi było wybrać najlepszą parę.
Ktoś miał podobny problem? Czy jest ktoś czy może potwierdzić lub zanegować czy takie wkładki rzeczywiście pomagają, że zwiększają komfort biegu i zaoszczędzą mi w przyszłości na lekarzach, czy kupować inne buty specjalne do wysokiego podbicia a może kupić planowane powyższe neutralne i nie przejmować się problemem?
Wkładki kosztują prawie połowę ceny tego co powyższe modele więc kwestia dość poważna

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja kupiłem o jeden rozmiar większy but New Balans 2E. Typowy dla pronatorów. Ból całkowicie ustał. Biegam w nich cały czas i są to dla mnie idealne buty.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 1h
Ja także mam wypukłostopie (przeciwieństwo płaskostopia).
Wkładki - indywidualne , termozgrzewalne- termokurczliwe czy jak tam zwał. Fizjoterapeuta po badaniu komputerowym wyprofilował je dokładnie pod moje stopy. Koszty 250zł. Ból stopy, kostki i kolan minał
Wkładki - indywidualne , termozgrzewalne- termokurczliwe czy jak tam zwał. Fizjoterapeuta po badaniu komputerowym wyprofilował je dokładnie pod moje stopy. Koszty 250zł. Ból stopy, kostki i kolan minał
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Gdzie robiłeś badania i gdzie je zamawiałeś?
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
termoformowalne
nie wizyta u ortopedy tylko u dobrego fizjoterapeuty.
Dobrego w sensie pracującego ze sportowcami nie z emerytami. Czyli pracujący dla zawodników dobrego klubu - liga /ekstraklasa/ kosz, siatkówka, nożna, lekkoatleci/. Jak będzie miał dobrze wyposażony gabinet - zrobi i pomiary na specjalnych matach, i wkładki jak bedzie taka potrzeba. Przy wysokim podbiciu i płaskostopiu poprzecznym - czasem wystarczą peloty metatarsalne - drobiazg, który wklei ci na wkładki w butach za darmo przy wizycie.
Problemem jest niestety znalezienie takiego fizjoterapeuty. Jeśli ewentualnie komuś chce się jechać do Kielc, jest tu niezły spec w te klocki - pracuje głównie ze sportowcami, i te przypadłości ma obcykane w małym palcu. Wie co Ci jest już jak wchodzisz do gabinetu
. Ma jeszcze jedna zaletę - ma ludzkie ceny. Tyle - bo nie chciałbym być posadzony o reklamę.
nie wizyta u ortopedy tylko u dobrego fizjoterapeuty.
Dobrego w sensie pracującego ze sportowcami nie z emerytami. Czyli pracujący dla zawodników dobrego klubu - liga /ekstraklasa/ kosz, siatkówka, nożna, lekkoatleci/. Jak będzie miał dobrze wyposażony gabinet - zrobi i pomiary na specjalnych matach, i wkładki jak bedzie taka potrzeba. Przy wysokim podbiciu i płaskostopiu poprzecznym - czasem wystarczą peloty metatarsalne - drobiazg, który wklei ci na wkładki w butach za darmo przy wizycie.
Problemem jest niestety znalezienie takiego fizjoterapeuty. Jeśli ewentualnie komuś chce się jechać do Kielc, jest tu niezły spec w te klocki - pracuje głównie ze sportowcami, i te przypadłości ma obcykane w małym palcu. Wie co Ci jest już jak wchodzisz do gabinetu

- janekowalski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:26
- Życiówka w maratonie: 02:59:42
- Kontakt:
Ja mam wkładki dla stopy z wysokim podbiciem. Koszt wykonania badania i wkładki 250zl. Wykonałem je w Szczecinie. Czy mi pomagają - nie wiem. Biegam w nich i jest ok, co nie znaczy że nie zdarzają mi się jakieś przeciążenia. Nie dopisywałbym wkładkom magicznych właściwości
Ostatnio byłem w gabinecie technika ortopedy który je wykonał, i zrobiłem badania, pół roku po zamówieniu wkładek. Układ sił naciskających na podłoże się nieco zmienił a moje buty też inaczej się ścierają niż biegając bez wkładek. Czy to dobrze? Nie wiem. Spec twierdzi że tak. Przyjmuję to więc jako dobrą monetę. Jak ktoś mnie pyta w o radę w moim fachu to nie wprowadzę nikogo celowo w błąd. Zasadniczo można się spierać czy jest sens czy nie ma, to jest kwestia zaufania specjaliście który je ma wykonać i wydał taką diagnozę. W indywidualnych wkładkach korekcyjnych biegała np Paula Radcliffe, jeśli wierzyć jej słowom/książce.
Takie czasy nastały, że wszyscy chcą nas wydrążyć z pieniędzy, oszukać, oskubać, wcisnąć kit i szajs. Nie ma lekko
.

Takie czasy nastały, że wszyscy chcą nas wydrążyć z pieniędzy, oszukać, oskubać, wcisnąć kit i szajs. Nie ma lekko

www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W linku który podałaś nie ma żadnych wkładek.