Koszulki Kiprun Fit- charakterystyka

mike_kow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzień dobry wszystkim!

Widzę, że na tym forum nie ma (chyba) osobnego działu do przywitania się- ale to wyłącznie plus.
Od dłuższego czasu śledzę forum (co prawda jedynie raz na czas). Stwierdziłem, że a propos kilku pytań zacznę aktywny udział, ale może akurat gdzieś, kiedyś komuś przydadzą się również moje rady :)

Mam nastepujące pytanie a propos tych koszulek z Decathlona:
Kiprun Fit długi rękaw:
http://www.decathlon.pl/koszulka-kiprun ... 12476.html

Kiprun Fit krótki rękaw:
http://www.decathlon.pl/koszulka-do-bie ... 96780.html

1. Czy te koszulki różnią się właściwościami/grubością poza tym, że jedna ma krótki druga długi rękaw? Pytam, bo przy wersji z długim piszą, że zapewnia komfort termiczny do temperatury 10oC. Przy wersji z krótkim piszą, że to na lato.

2. Czy te koszulki (ewentualnie sam długi rękaw) spełnią podstawowe wymagania dot. "warstwy 0" lub też warstwy 1, tzn czy jest to de facto koszulka termoaktywna?

Zeszłą zimę przebiegałem dość komfortowo, ale jednak chyba nie w pełni optymalnie: kombinacjami najtańszych koszulek i bluz Ekiden z Decathlonu:) Ogólnie jestem typem cieplolubnym. Mój zestaw na temperaturę ok 5oC to 2x koszulka Ekiden + 1bluza Ekiden + kurtka wiatrowa. :)

Dobrze byłoby to zamienić na mniej warstw. Stąd pytania- czy te koszulki Kiprun nadadzą się do tego?
PKO
Sebast91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Bedac ostatnio w decathlonie przymierzalem sie do tej koszulki z dlugim rekawem i znajomy pracownik sklepu polecil mi ta o to koszulke http://www.decathlon.pl/podkoszulek-kee ... 40771.html moim zdaniem jest grubsza niz ta kalenji, biega sie bardzo fajnie lecz nie biegalem w kalenji wiec nie mam porownania
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tez sledze forum od jakiegos czasu, ale do tej pory nie bylo o czym pisac ;-)

Witam zatem wszystkich :hejhej:

Tak sie sklada, ze niedawno kupilem ta koszulke z Twoich linkow, ta wersje z dlugimi rekawami.
Koszulka jest bardzo cienka, swietnie przylega do ciala.
W niedziele bieglem w niej polmaraton (bylo +6 tuz przed startem) + na wierzchu lekki t-shirt.
Sprawdzila sie bardzo dobrze, skora na rekach byla sucha, ale jednoczesnie chronila przed bezposrednim kontaktem z zimnym powietrzem.
Moim zdaniem swietny zakup, polecam.
mike_kow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OK, dziękuję Wam za rady! Pewnie skończy się na przymierzaniu i być może zakupie zarówno Kipsty jak i Kalenji.
Opiszę wrażenia (postaram się w miarę "obiektywnie", tzn. przynajmniej z pomocą termometru ;) ).
aktywny12
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Podepnę się pod temat. Ma ktoś http://www.decathlon.pl/bielizna-termoa ... 91496.html ?
Widać różnicę w porównaniu do tej Kalenji biegowej?
Jak się ma ta koszulka Kalenji z linku kolegi z góry do np. najtańszego odpowiednika Burbecka?
Ktoś posiada te produkty, lub może słyszał opinię i może się wypowiedzieć?
mike_kow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OK, zatem mam przed sobą (a przed chwilką miałem na sobie) koszulki:
- Kiprun Fit
- Kipsta Keepdry 500 w dwóch wersjach, starej i nowej.

Powiem krótko: koszulki Kipsta nie mają sensu w/s do Kiprun Fit. Jeśli ktoś jest zainteresowany produktami z Decathlon, to tylko Kiprun Fit!

W tym samym rozmiarze (M), wygoda i swoboda ruchu w Kiprun to zupełnie inna bajka niż dość niewygodna Kipsta. Przy czym to też nie to, że Kipsta jest za mała czy całkowicie niewygodna- po prostu mniej wygodna i tyle.

Kipsta, jeśli jest faktycznie grubsza, to bardzo niewiele. Oba materiały są bardzo podobne do siebie. To, czym wygrywa Kiprun, to lepszy projekt i dopasowanie.
I w praktyce, lepsze dopasowanie Kipruna daje więcej ciepła niż grubość Kipsty- przynjmniej przechadzając się w tych koszulkach kilka minut na świeżym powietrzu na balkonie.

Kipsty idą do zwrotu.
hotelwradomiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:58
Życiówka w maratonie: 3:58:34
Kontakt:

Nieprzeczytany post

One przede wszystkim mają inne przeznaczenie. Kiprun mają być wygodne dla biegaczy a kipsta dla piłkarzy. To są zupełnie inne sporty i inne ruchy.
Najlepszy hotel w Radomiu wspiera sportowców.
mike_kow
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chcę się wymądrzać, ale chyba jednak nie masz racji.
Bieganie i piłka nożna mają ze sobą bardzo dużo wspólnego. Ruchy są podobne, a działanie piłkarza na boisku polega przynajmniej w 70% na bieganiu... interwałowym, ale jednak. Piłkarz nie musi stać na głowie ani robić szpagatu.

Koszulki Kipsta są po prostu- moim skromnym zdaniem- gorsze niż Kiprun.
Co nie zmienia faktu, że na tym forum były wielokrotnie polecane jako bielizna termoaktywna do biegania i z tego punktu widzenia przedstawiłem swoje odczucia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ