Witam, czy osoby o stopie neutralnej mogą bez obaw biegać w butach dla nadmiernych pronatorów? Chodzi mi o buty asics ds racer 10, przeczytałem, że są przeznaczone właśnie dla nadmiernych, czy ktoś z neutralną w nich biega? Chyba że są z asicsa jakieś startówki do 42 km przeznaczone tylko dla neutralnych?
Pozdrawiam
Buty dla nadmiernych pronatorów a stopa neutralna
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Jak koniecznie asiks chcesz to masz gel-hyperspeed na dłuższe albo piranha (ale to raczej moim zdaniem max 5-10km).
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja mam stopę neutralną, ale od lat startowałem, a teraz dożynam na treningach Racery 7, które też były opisywane jako dla pronatorów (o czym nie wiedziałem kupując). Mnie się w nich biega doskonale i szczególnie na długim dystansie, np. maratonie, zapewniają trochę dodatkowej ochrony. Miałem ich 3 pary, ale tylko siódemki, bo to była naprawdę startówka, a ósemka, to już nie było to. Przesiadłem się wtedy najpierw w Tarthery 2 (już nie produkowane, ale jeszcze do kupienia), a potem Hyperspeedy 6, czyli dla neutrali, ale Racery 7 były nie do pobicia. Ten model 10 wygląda podobnie do siódemki, więc chyba nie powinno być problemów. W Racerach i Tartherach biegałem wiele maratonów i dla mnie między tymi modelami nie ma odczuwalnej różnicy.