czy buty biegowe nadają sie jako buty trekingowe?

Ojciech
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:30
Życiówka w maratonie: 4:34:14

Nieprzeczytany post

Witam,
może to głupie pytanie, ale czy buty do biegania, szczególnie te używane w biegach górskich (Np. Saucony kinvara tr2) nadają sie do pieszych wędrówek górskich Np. na Rysy/Orlą Perć/Olimp w warunkach letnich?
Dzięki za każdą opinie
PKO
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przebiegłem ostatnio Orlą w inov8 roclite, na przyczepność nie mogę narzekać, ale często było tak że but mi się klinował gdzieś między skałami ze względu na elastyczną podeszwę - także pod tym względem zdecydowanie przegrywają z butami trekingowymi, które są bardziej sztywne

no i słabsza ochrona kostki, poza tym buty jak buty, nie powinieneś mieć problemów z chodzeniem po górach
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Na szlaki które wymieniłeś w warunkach letnich najbardziej nadają się chińskie halówki. Przeszedłem wszystkie trudniejsze szlaki w Tatrach, niektóre w deszczu (w tym zejście z Rysów do Moka), i w żadnych innych butach tak pewnie się nie czułem. Jedna wskazówka: warto je kupić kilka miesięcy wcześniej i wywietrzyć ze smrodu gumy ;-) Nieźle nadały by się też buty typu Merrell Vapor Glove, ale nigdy ich nie zabrałem bo mają zbyt delikatną siateczkę i pewnie szybko by się przetarły.
Paweł, jaką ochronę kostki masz na myśli?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

chociażby od rozcięć o kamienie, kilka razy zdarzyło mi się że stopa wpadła w jakąś szczelinę i do dziś mam blizny na obu kostkach po bieganiu w górach :)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No, to tak. Mi się na szczęście nie zdarzyło. Co najwyżej dostałem jakimś kamieniem, który sam poderwałem, ale skarpetka ochroniła przed rozcięciem.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
tomcik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sama skarpetka to chyba raczej słaba ochrona przed rozcięciami o kamienie ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ