Asics GEL-Cumulus czy Pulse
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, chciałbym sie dokreśłić i wybrać dobre buty odpowiednie do mojej wagi. Waże 81-82 kilo i mam nadzieje że waga pójdzie troche w dół. Powiedzmy jakieś 79 kg. I tu jest problem bo jestem kilogramowo pomiedzy tymi modelami. Cena tu nie gra roli ; - )
Teraz biegam 3-4 dni w tygodniu ale chce biegać solidne te 4 dni po 7 - 9 i zwiększyć do 7-10 km. Buty są mi potrzebne na asfalt. Na boisko mam inne.
Właśnie przymierzyłem buty Asics Pulse 6 i okazały się wygodne, choć może sztywne(nie wiem bo nie przebiegłem nawet kilometra). Biegam jakieś 4 miesiące i jeszcze nie wyrobiłem sobie techniki bo ciągle ją udoskonalam. Więc but ma mi pomagać w tym a nie przeszkadzać .
Z tego co słyszałem cumulusy są bardzo miekkie i nie wiem czy za miękkie na codzienne treningi. Więc mam pytanie co wybrać ?
Teraz biegam 3-4 dni w tygodniu ale chce biegać solidne te 4 dni po 7 - 9 i zwiększyć do 7-10 km. Buty są mi potrzebne na asfalt. Na boisko mam inne.
Właśnie przymierzyłem buty Asics Pulse 6 i okazały się wygodne, choć może sztywne(nie wiem bo nie przebiegłem nawet kilometra). Biegam jakieś 4 miesiące i jeszcze nie wyrobiłem sobie techniki bo ciągle ją udoskonalam. Więc but ma mi pomagać w tym a nie przeszkadzać .
Z tego co słyszałem cumulusy są bardzo miekkie i nie wiem czy za miękkie na codzienne treningi. Więc mam pytanie co wybrać ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
No my za Ciebie nie przymierzymy... Pulse to bardzo dobry but, wielu znajomych w tym biega. Na wagę nie patrz, w jeden i drugi się łapiesz. Idź do jakiegoś sklepu i przymierz Cumulusy, spróbuj potruchtać po sklepie. Później przymierz pulse i to samo. Kup wygodniejsze, zwróć uwagę na miejsce w palcach, żeby za mało nie było :]
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
Może zadam pytanie...jaki but do amortyzacjii na chodnik asfalt, 80 kg a przy tym chce sie nauczyć biegać ze śródstopia. Więc but do nauki i dobrej amortyzacjii, który bedzie wymuszał lądowanie na śródstopiu ?
-
- Dyskutant
Oj, chodzi mi o lepsze przetaczanie stopy czyli lądowanie całej nogi i odbicie się płynne z palców, bo z tego co czytałem to asics gel pulse 6 to dość wolny but, i mało dynamiczny ale za to dobrze amortyzujący. Więc sie jeszcze wacham , a butów to tylko z adidasa boosta(nie pamiętam jaki model) moge przymierzyć i nie wiem jak wyjdzie mi na zdrowie przy długich i intensywnych biegach, może jeszcze nie dotyczałem).WojtekM pisze:nie ma takich butówblitzer pisze:który bedzie wymuszał lądowanie na śródstopiu ?
Jeszcze raz waga 82-81 kg, nawuerzchnia asfalt i chęć nauki biegania naturalnie.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
kup sobie jakieś zgrabne buty typu Saucony Kinvara, New Balance M890, Nike Zoom Fly itp. nie czytaj zbyt dużo ulotek, tylko biegaj zamiast tego.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
przetaczanie to bardziej lądowanie na pięcie, przetoczenie stopy i wybicie z palców. Lądując na śródstopiu klasycznego przetaczania raczej nie uświadczasz.blitzer pisze:przetaczanie stopy czyli lądowanie całej nogi i odbicie się płynne z palców
kolega trenuje w tym na prędkościach rzędu 3:40-4:30 i nie narzeka na brak dynamiki. Moim zdaniem za bardzo kombinujesz, dynamiki to potrzebujesz na startach na 5-10km w tempie 3:30 i szybciej. Będziesz tak biegał? Bo kupowanie dynamicznych pół-startówek żeby człapać w niech po 5:00-5:30 to jakby ferrari po osiedlu 40 km/h jeździć. Frajdy z tego nie będzie i komfortu za dużego też nie, pozostaje lans...blitzer pisze:czytałem to asics gel pulse 6 to dość wolny but, i mało dynamiczny ale za to dobrze amortyzujący
?? chcesz biegać 7-10km 3-4 razy w tygodniu (tak napisałeś) - w jakich tempach? Bo na pewno nie są to tak długie biegi żeby się obawiać nie wiadomo czego. Treningowo patrząc, to wręcz krótkie biegi. Chcąc biegać mocniejsze akcenty to po jakieś 2,5-3km (w sumie 5-6) to powinieneś samej rozgrzewki i schłodzenia robić, a gdzie tu trening właściwy...blitzer pisze:długich i intensywnych
nie kupuj buta bez zmierzenia, jeśli nie miałeś takiego/podobnego modelu. Buty różnią się również szerokością (w każdym miejscu - palcach, śródstopiu, pięcie), po Twoich postach widzę że chcesz kupić jak najlepszego buta. Powiem Ci, że dla biegania 3-4xtydzień po 10km najlepszy but to but najwygodniejszy. Jak wejdziesz na prędkości rzędu 3:30 i szybciej, to wtedy szukaj dynamiki w butach itp.blitzer pisze:butów to tylko z adidasa boosta(nie pamiętam jaki model) moge przymierzyć
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
Nie chce teraz robić szybkości ale chce zrobić technikę i nauczyć się biegać ze śródstopia. Jeszcze miesiąc lata i przyjdą zimniejsze dni, a wtedy mój plan to budować siłe i technike,i nie wiem czy te gel pulse 6 sie nadają na mój plan.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zarówno w Pulse da się biegać ze śródstopia i ćwiczyć technikę, jak w i totalnie minimalistycznych butach można "walić z pięty" i zrobić sobie krzywdę. Zbytnio skupiasz się na butach, naprawdę. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem, to dla Ciebie różnica Pulse vs Cumulus nie istnieje. Kup wygodniejszy. Poważnie. Jak możesz przymierzyć adidasa na booscie i będzie wygodny - to kup adidasa na booscie. Pobiegaj teraz jesień, w zimę zrób objętość i na wiosnę i tak będziesz buta nowego potrzebował, to najwyżej zmienisz. Nie kupujesz przecież butów na całe życie.
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
Na zime mam zamiar kupić typowo zimowe.
Biegam jakieś 4-5 miesięcy. To drugie buty dobiegania, teraz chce sobie kupić do dłuższych biegów i zacząć trenować ze śródstopy.
Czasami boli mnie kręgosłup i mam nie wyleczoną łydkę, ale jak na razie mogę biegać. Więc amortyzacja mam nadzieje mi pomoże wyleczyć łydkę i zmniejszyć ryzyko kontuzji. Zastanawiam sie nad wersja gtx.
Biegam jakieś 4-5 miesięcy. To drugie buty dobiegania, teraz chce sobie kupić do dłuższych biegów i zacząć trenować ze śródstopy.
Czasami boli mnie kręgosłup i mam nie wyleczoną łydkę, ale jak na razie mogę biegać. Więc amortyzacja mam nadzieje mi pomoże wyleczyć łydkę i zmniejszyć ryzyko kontuzji. Zastanawiam sie nad wersja gtx.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jeśli nie biegasz po ośnieżonych górskich szlakach - to nie ma sensu kupowanie "butów zimowych". Nie znam człowieka, który by normalnie po asfalcie/parku biegał w jakichś zimowych butach. Po co? Jakie to buty zimowe?blitzer pisze:Na zime mam zamiar kupić typowo zimowe.
A jakie były pierwsze i dlaczego zmieniasz po 4 miesiącach? Może to pomoże w doradzeniu Ci. Ja biegam ponad 200km miesięcznie i nie zmieniam butów tak szybko...blitzer pisze:To drugie buty dobiegania
Nie. Amortyzacja nie odciąży Ci łydki. Mało tego, bieganie ze śródstopia obciąża mocniej łydkę niż "przetaczanie przez pięte".blitzer pisze:Więc amortyzacja mam nadzieje mi pomoże wyleczyć łydkę
Ćwiczenia wzmacniające, rozciąganie, rolowanie. Ewentualnie wkładki do butów zalecone przez lekarza. To zmniejsza ryzyko kontuzji, a nie jakieś hiperkosmiczne systemy.blitzer pisze:zmniejszyć ryzyko kontuzji
Po co? W sensie nie lubisz stóp mokrych od wody jak pada, ale lubisz za każdym razem zagotowane we własnym pocie? Nie licząc biegów górskich i innych ultra (nie wiem, jakie tam buty preferują), to dla rekreacyjnego biegania buty gtx to porażka.blitzer pisze:Zastanawiam sie nad wersja gtx.
Widzę, że nadal kombinujesz - ja nie będę się już udzielał, zrób jak uważasz. Pamiętaj tylko, że buty same nie biegają i nie uzdrawiają, ani nie zapobiegają kontuzjom.
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
Biegam na razie w gel-emperrior i są za duże. W ogóle zero amortyzacji na śródstopiu.
Na zimę chce sobie kupić z jakimiś kolcami żebym się nie ślizgał.
Teraz liczy się zdrowie i dobrze dobrane buty. Niestety tylko asiscsy i adidasy mogłem przymierzyć
Jestem w kat 30 lat + więc chce zadbać o kolana i mięśnie a amortyzacja na asfalt musi być.
Na zimę chce sobie kupić z jakimiś kolcami żebym się nie ślizgał.
Teraz liczy się zdrowie i dobrze dobrane buty. Niestety tylko asiscsy i adidasy mogłem przymierzyć

Jestem w kat 30 lat + więc chce zadbać o kolana i mięśnie a amortyzacja na asfalt musi być.
- Mama Kin
- Zaprawiony W Bojach
a, czyli mieszkasz tam, gdzie całą zimę jest śnieg i lódblitzer pisze:Na zimę chce sobie kupić z jakimiś kolcami żebym się nie ślizgał.
go get 'em tiger
-
- Dyskutant
Raczej mieszkam tam gdzie o remoncie drogi zapomniano jakies 20 lat, a taki popękany asfalt i mało tego, drogi są pod ukosem. Więc tak, moim zdaniem będę potrzebował dobrej przyczepności na zime i dobrej stabilność na lato.Mama Kin pisze:a, czyli mieszkasz tam, gdzie całą zimę jest śnieg i lódblitzer pisze:Na zimę chce sobie kupić z jakimiś kolcami żebym się nie ślizgał.