Komentarz do artykułu Testy dopalaczy

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Komentarz do artykułu Testy dopalaczy
PKO
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yacool, a jakaś puenta z tego wideo?
Slowmotion ładne ale ani w cz.1, ani cz.2 ani tutaj nie widzę wniosków. Ominąłem coś czy jeszcze nie opublikowałeś podsumowania?
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam do wykończenia trzecią część dynamiki. Może tam coś wrzucę przy okazji. Zagadnienie jest złożone więc jeśli przeczytasz - "pomimo kilku wad, gorąco polecam" to powinieneś poczuć się zdegustowany.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja nie odczuwam, żebyw energy boost mi sie coś zasuwało, ale moze nie mam porównania. Ale generalnie - lubie biegać w butach bez usztywnieni (np Nike Free) i z usztywnieniami (akurat ja wole energy boost od ultra boost).
Annka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hmm dziwna sprawa :hej:

Byłam kiedyś ciekawa w czym biegają Kenijczycy, i ku mojemu zdumieniu biegają w tzw. żelazkach, co zupełnie nie przeszkadza im biegać szybko i ze śródstopia.

I jeszcze taka ciekawostka, bo widziałam że jest tu wątek o bieganiu boso. Jak koleś prowadzący wywiad z jednym z biegaczy z Kenii mu o tym powiedział, że tu w Europie próbują biegać boso, to ten z Kenii koleś chciał się za głowę złapać, i głupio się uśmiechał. :hej:
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Europejczycy naśladują tych czarnych, i myślą, że będą ścigać się jak ludzie z czarnego lądu, coś tam wychodzi. Trzeba na kimś się wzorować. :)
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keniole biegają w tym co dostaną i to jest dla nich najlepsze, bo sportowe buty są symbolem prestiżu społecznego. Bieda biega boso. Poza tym czarni biegają szybko bez względu na to, czy ze śródstopia, czy z pięty.
lampucer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na filmie na którym stopa jest z profilu, w zwolnionym tempie widać co dzieje się z podeszwą. To co mi się nasuwa to to, że tam nie ma żadnego wybicia. Stopa nie odbija się od podłoża jak np piłka tenisowa. Pianka obojętnie jak bardzo sprężysta nic nie pomoże. "Wybicie" jest gdzieś znacznie wyżej (poza kadrem) i wcześniej niż moment oderwania się nogi od tartanu. Na poziomie podeszwy pozostaje już tylko oderwanie albo raczej zabranie stopy z podłoża, i tu także nie widać żeby akurat ta pianka pomagała w tym jakoś specjalnie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy miękkiej pracy nogi podporowej, rodzaj pianki podeszwy nie ma dużego znaczenia, zwłaszcza jeśli biegamy po miękkim podłożu. Na asfalcie można już wyczuć drobne niuanse, ale wszystko to dotyczy poczucia miękkości pracy. Źródło sprężystości leży poza podeszwą, natomiast aby z tej sprężystości korzystać potrzebna jest właśnie miękkość pracy. Miękka podeszwa boosta czy ignite ułatwia ruch początkującym, którzy szukają w swoim biegu sprężystości.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ