Adidas Ultra BOOST czy Mizuno Wave Prophecy 4

jawor_mj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
mam okazje kupić okazyjnie buty podane w tytule. Są to nowości na rynku. Jestem delikatnym pronowcem i mam problemy z pęcherzami na palcach (długie wybiegania). Gdzieś kiedyś czytałem, że najlepsze będą dla mnie New Balance - 2E (większa szerokość) np M860. Czy ktoś z was ma doświadczenie z marką, tymi konkretnymi modelami i mógłby mi pomóc w dokonaniu wyboru? Biorąc pod uwagę biegi długodystansowe (półmaraton,maraton).

Wiem, że Adidas są niby tylko dla neutrali, a Mizuno dla lekkich pronatorów.

Z góry dziękuję :oczko:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy te mizuno to maja tam dziury w podeszwie?

Ja bym sie nie przejmowal ty, ze jestes "pronowcem" ;) zmierz oba buty i zobacz ktory bardziej Ci lezy. Od siebie moge powiedziec, ze ultra boosty to bardzo fajne i wygodne buty. Moje stopy dziekuja mi za nie przy kazdym treningu. Zero dyskomfortu ktory w innych butach pojawial sie w okolicach 15km.
jawor_mj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za opinie ;) niestety nie mam możliwości porównania butów fizycznie, a nigdzie nie ma parametru szerokości przy palcach, dla rozmiaru 43-27,5 cm stopa, polecasz 44 czy 45 rozmiar?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hmmm, nie wiem. Ja mam stopę 29cm i taką też wkładkę wg adidasa wybrałem czyli jest to rozmiar 45 1/3. Na oficjalnej stronie adidasa mają jakiś błąd w rozmiarówce, nie wiem czy to poprawili więc się nią nie sugeruj, ja prze to prawie kupiłem buty o 2 rozmiary za duże. Nie wiem czy jest sens brania tych adidasów większych niż rozmiar stopy. Cholewka ma budowę skarpety i nie wiem czy będzie tak dobrze trzymała stopę jeśli bu będzie większy. jeśli nie masz jak przymierzyć to mogę poszukać adres sklepu w którym kupiłem swoje. Mają fajny regulamin bo przy wymianie butów na inny rozmiar koszt kuriera idzie na ich konto.

aha też jestem pronatorem, ale się tym nie przejmuję, biegam w czym mi jest wygodnie ;)
jawor_mj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

powiem Ci szczerze, że ze swojej wiedzy: znajomi, fora, sklepy z obuwiem, wiem, że wszyscy wręcz nakazują zakup obuwia o jeden rozmiar większy. Obecnie biegam w Energy Boostach, jestem z nich bardzo zadowolony, super wykonanie i odbicie na asfalcie (w terenie już tak tego się nie czuje). BTW. właśnie we wspomnianych Boostach miałem duże odciski po maratonie, myślałem, że być może ktoś ustosunkuje się do podobnego problemu jak mój i stwierdzi że Ultra lub Mizuno mają większa podeszwę.

No chyba, że przez moje koślawe palce nic nie jest w stanie mi pomóc :uuusmiech:
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy jesli wszyscy zaczna Ci mowic, ze jestes koniem to faktycznie nim jestes? ;)

Na palcach odciskow nigdy nie mialem, za to w wiekszosci butow robily mi sie odciski po bokach srodstopia mimo, ze bralem rozmiar wiekszy. Coz kazdy inny, do momentu az nie przymierzysz to nie bedziesz wiedzial. Co do ultra boostow to wydaje mi sie ze jest to rodzaj butow ktory ma byc dobrze dopasowany.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak mi do glowy przyszlo, ze moze Ty te buty zwyczajnie zle wiazesz i stopa Ci w nich lata i dlatego pecherze Ci sie robia?
jawor_mj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

akurat w konia bym nie uwierzył :hej: :bleble:

podpieram to opiniami ekspertów, bo chyba do takich można zaliczyć ludzi piszących blogi, fizjoterapeutów, osoby sprzedające buty i znajomych. Chyba, że działa to na zasadzie: ktoś gdzieś zasłyszał, ale dokładnie nie wie skąd.

Żałuję, że póki co, nikt podobnie doświadczony nie chce wypowiedzieć się w temacie :hejhej:
jawor_mj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wydaje mi się, że mam krzywe palce + dużą powierzchnię. Pęcherze (te z płynem) robią mi się z przodu dużego palca i po bokach - reszty. Stopa pracuje, palce ocierają jeden od drugiego i rezultat znany.

Co masz na myśli pisząc: źle sznuruję? za lekko? za słabo?

a może jest to zły dobór skarpetek? może warto zainwestować w o wiele droższe? cieńsze?
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Daj spokoj skarpetom. Zwykle z deca dadza rade. Czy jak wiazesz to mozesz stope w bucie przesunac do przodu? Jak wiazesz buty to uzywasz tych dodatkowych dziurek na gorze cholewki?
jawor_mj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wydaje mi się, że stopa lekko się porusza, obecnie mam rozmiar 44, nie wiążę ich ani za mocno ani za lekko, nie używam tylko tej ostatniej dziurki
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta ostatnia dziurka jest wlasnie po to zeby zapobiegac przesuwaniu stopy w bucie. Poszukaj na youtube filmikow jak sie powinno wiazac i zobacz czy jest lepiej.
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

But do biegania musi być większy. Nawet taki fakt oczywisty jak to że odczas biegu stopa "wydłuża" się pod naciskiem bardziej niz podczas normalnego chodu. Plus kilka innych argumentów ale to wystarczy wpisac w google i dojladnie dowiesz się ile i o ile wieksze i jak to zmierzyć.
Mam stope 28.6 mm. Buty z 29 wkładką bywają tylko sporadycznie dobre :) większość mam 29.5 a teren nawet 30 mm.
UltraBoost też 29.5 i są idealnie dopasowane.
Natomiast co do samych butów - po pierwszych zachwytach obecnie najczęściej używam ich "do chodzenia". Przy wadze 84kg są za miękkie. Może dla lżejszych biegaczy jest ok, ale mimo ze preferuję dobra amortyzacje to jednak Ultra Boost jest przesadnie gumowaty :). Wolę Supernova Glide 7 czy Pegasusa niż UB.

Jak masz problem z palcami - to coś szerszego i właśnie dłuższego raczej (Asics Gt / Nimbus ?) plus polecam skarpetki Nike Running Aanti-blister - w tlumaczeniu na polski " anty otarciowe" i to się sprawdza.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ