Witam forumowiczów!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze butów do biegania po asfalcie.Wzrost: 176, waga: 68kg, wiek: 25lat, stopa: neutralna. Biegam 2-3 razy w tygodniu (dla poprawienia kondycji). Dystans 5-10km tylko asfalt. Szukam butów wygodnych, z dobrą amortyzacją gdyż szybko męczą mi się nogi przez co też zaczynają mnie boleć (początkowe problemy z żylakami też na to mogą wpływać i dlatego szukam wygodnych butów by dodatkowo nie obciążać nóg). Kwota którą mogę przeznaczyć to max 300zł. Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Asfalt 5-10km
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Przymierz sobie: Kalenji Ekiden One (kosztują z 60 pln, ale na początek to dobre buty), jeśli nie to może Adidas Duramo 6 (teraz można wyrwać na promocjach) albo Kalenji Kiprun MD (to też świetny but), możesz jeszcze Nike DualFusion na przykład. Wszystko mieści się w budżecie, na takie bieganie nie potrzebujesz nie wiadomo czego, zwłaszcza że nie masz nadwagi. Szukaj butów wygodnych, bez zbędnych systemów. Wskazałem Ci dość tanie buty, oczywiście jeśli chcesz wydawać te 300 to już dużo więcej modeli wchodzi w grę (zwłaszcza że mamy promocje). Z droższych (komfort pewnie będzie lepszy) poniżej 300 wyrwiesz Gel-Pulse 6 (to już bardzo solidny but na dużo więcej biegania), z pumy Faas 500... W Outlecie Adidasa widziałem za 319 złotych Supernova Glide Boost 6. Naprawdę pełno jest, ważne żebyś poprzymierzał i kupił wygodne. Aha - i nie zapomnij o skarpetach biegowych.
Dla wzmocnienia nóg - nie szukaj butów, tylko dorzuć przed treningiem rozgrzewkę, a po treningu schłodzenie i obowiązkowo rozciąganie. Szczegółów doszukaj na forum.
Dla wzmocnienia nóg - nie szukaj butów, tylko dorzuć przed treningiem rozgrzewkę, a po treningu schłodzenie i obowiązkowo rozciąganie. Szczegółów doszukaj na forum.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Na Twoim miejscu skupiłbym na tym co Marek piszę w ostatniej części swojej wypowiedzi.
To bardziej wpłynie na komfort Twojego biegania niż buty. A jeśli chodzi o buty to nie inwestuj na początek zbyt dużo kasy, kalenji w zupełności wystarczą.
To bardziej wpłynie na komfort Twojego biegania niż buty. A jeśli chodzi o buty to nie inwestuj na początek zbyt dużo kasy, kalenji w zupełności wystarczą.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziękuję bardzo panowie za pomoc! Zjeździłem dzisiaj wszystkie sklepy z obuwiem biegowym w Krakowie i po przymierzeniu kilkudziesięciu par butów zdecydowałem się na Asics Gel Pulse 6 na promocji za 249,99zł. Już prawie miałem brać Kipruny MD ale w ostatniej chwili założyłem jeszcze te Asics-y i bez porównania, niesamowicie wygodne i dobrze amortyzujące buty. Będę musiał poczytać o tym o czym mówił marek84 i może coś się z tymi nogami poprawi.