Buty na ultra/biegi górskie

m.a.k.s
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

w tym sezonie zamierzam wystartować w kilku biegach górskich/ultra. Zacząłem zastanawiać się nad odpowiednim obuwiem do tego typu biegów. Problem polega na tym, że każdy bieg będzie w innym terenie ( niektóre w bardziej skalistym, a niektóre w bardziej błotnistym ). Za bardzo nie wiem jaki model buta wybrać. Na asfalcie biegam w Nike pegasusach 30 i jestem zadowolony :) moja waga to +/- 80 kg. Do tej pory oglądałem salomony fellraisery i wydały się bardzo ciekawe ale miały bardzo agresywny bieżnik. Mógłby może ktoś coś sensownego doradzić ? Mój budżet to ok 250-300 zł. Z góry dzięki za odp.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wygoda w ultra to główny parametr. To jest trudno mierzalne ale przyjrzyj się temu, tu jest sporo butów, sporo jeszcze czeka niestety w kolejce do wrzucenia:
http://katalogbiegowy.pl/advanced_searc ... 8-terenowa
m.a.k.s
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może ktoś jeszcze się wypowie ? Ktoś wie jak z wytrzymałością tych fellraiserow ?
Looc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: ~40m
Życiówka w maratonie: 04:01:14

Nieprzeczytany post

Mam Fellraisery i wg mnie totalnie nie nadadzą się na ultra, podeszwa jest za miękka i stopa będzie w tym bucie zmasakrowana (nie biegłbym nic dłuższego niż 20km w nich, i to też tylko w wypadku dużęgo błota, gdzie spisują się idealnie)

U mnie super zadziałały Asics Fuji Trainer 3 (choć w podeszwie też brak usztywnienia i kamienie trochę czuć) (po Chydym wawrzyńcu 55 i biegu 7 dolin nie miałem ani jednego pęcherza itp.
Buty od początku dobrze mi leżały, teraz z nastawieniem na bieg granią tatr kupiłem asics fuji elite, but bardzo podobny do trainera tylko ma lekko usztywnioną podeszwę i na kamieniach spisuje się dużo lepiej. narazie testowałem na dystansie do 40km i wszystko ok.
Awatar użytkownika
norkun
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zerknij na Kalenji XT5. Cenowo są ok (choc nie wiem, jak ceny u innych producentów). Biegałem w nich na Ślęży i po okolicznych lasach. Dystans max 45 km i zero problemów z otarciami, buty b. wygodne (w założeniu na biegi górskie i ultra). Mam zamiar pobiec w nich Chojnik. Znajomy w poprzednim modelu zrobił chyba B7D praktycznie po zakupie butów.
grzywacz1989
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co myślicie o pumie faas 500 tr? Cena bardzo dobra teraz na pewnym portalu aukcyjnym i z testów wynika, że dość dobrze się spisują. Pytam bo również w tym roku chce wystartować w górach i zastanawiam się nad czymś tańszym.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przebiegłem w nich B7D i było fajnie, jedyna kwestia to b. duża miękkość - trochę za duża jak dla mnie, trzeba przymierzyć i się zastanwoić.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ