Witam wszystkich,bo to mój pierwszy post.
Od 40 dni biegam w butach Mizuno model Wave Maverick.W planach mam wystartowanie w Maratonie Warszawskim we wrześniu tego roku.Będę się do niego przygotowywała właśnie w tych butach.Trening przygotowawczy zakłada przebiegnięcie ponad 700 kilometrów.Stąd moje pytanie:czy będę potrzebowała do maratonu nowych butów czy też wystarczą mi te, w których trenuję?Czy te buty w ogóle nadają się do startu w maratonie?
Pozdrawiam.
buty do maratonu
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
To zależy od wielu czynników, ale po 700k, szczególnie jeśli będziesz biegać po twardych nawierzchniach (asfalt, beton) a tak powinno być, bo maraton też jest po asfalcie - buty mogą już mieć istotnie inne właściwości (amortyzacja).
Zatem musisz się liczyć z taką koniecznością. Wówczas jednak powinnaś je mieć na nogach najpóźniej na początku sierpnia aby mieć czas na rozbieganie nowych butów.
Te stare mogą dalej służyć - do biegania w terenie, krótsze/szybsze treningi itp.
Zatem musisz się liczyć z taką koniecznością. Wówczas jednak powinnaś je mieć na nogach najpóźniej na początku sierpnia aby mieć czas na rozbieganie nowych butów.
Te stare mogą dalej służyć - do biegania w terenie, krótsze/szybsze treningi itp.
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław