Dobór butów :)

lp78
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.
Prośba o pomoc w doborze butów.
Biegam ok 3 razy tygodniowo, każdorazowo ok 10km. waga 80kg, wzrost 174cm, stopa neutralna.
Obecnie biegam w butach z lidla - bowiem chciałem zacząc i sprawdzić `czy mi nie przejdzie` :) A biegam od lipca.
Zastanawiam się nad zakupem porzadnych butów ?
Co możecie doradzić ?

Z góry dziękuję.
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Iść do jakiegoś sklepu sportowego i mierzyć. Jak znajdziesz jakieś wygodne to kupić.
Nie wydawać wielkich pieniędzy bo mimo tego, że buty będą wygodne po jakimś czasie może okazać się, że to jednak nie to. Nie sugerować się opiniami innych użytkowników bo każdy ma inne upodobania co do obuwia biegowego. Sam jak pobiegasz jeszcze trochę zobaczysz jakie obuwie jest Ci potrzebne.
Ja od siebie polecam coś lekkiego i bez wielkiej amortyzacji. Ale pamiętaj, że to są moje upodobania które wcale Tobie nie muszą odpowiadać.
lp78
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pytanie może podstawowe - przy tym moim bieganiu czy warto w chwili obecnej wymieniać te z lidla (są jakie są) na lepsze ?
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja w lidlowych przeleciałem ok 1200km, w nich rozpocząłem swoją przygodę. To był pierwszy rok biegania. W następnym roku także kupiłem lidlowe ale po ok 200-300km wymieniłem je na NB. Myślę, że tyle czasu dało mi pewne ukierunkowanie czego potrzebuję od buta i to znalazłem ;)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lp78 pisze:Pytanie może podstawowe - przy tym moim bieganiu czy warto w chwili obecnej wymieniać te z lidla (są jakie są) na lepsze ?
Jak nie czujesz potrzeby a buty jeszcze w miarę się trzymają to nie.
lp78
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Teraz w okresie zimowym biegam w tych trailowych z Lidla (mieszkam w Beskidzie wiec śnieg i lod podczas biegu to normalka, chociaż nie biegam po gorach). Jednak coraz bardziej odczuwam ból kolan (najpierw było lewe a teraz prawe się odzywa a lewe ucichlo) i łydki znów wracają. Temu właśnie zastanawiam się czy przyczyną nie są właśnie źle buty.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Być może to wina butów. Mnie kolana bolały jak biegałem w butach mocno amortyzowanych. Po zmianie obuwia i pracą nad techniką ból kolan przeszedł.
lp78
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Podobają mi się np puma faas 500 lub 600 i zastanawiam się nad nimi bo gel pulse 6...w zimie tez się powinno dać w nich biegać :) po śniegu to zawsze można nakładki kolce założyć.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gel pulse to dobre buty. Możesz kupić, ceny teraz niezłe. Rzeczy z lidla mają to do siebie, że mocno się różnią z "rzutu na rzut". Jeśli chodzi o buty - pierwsze serie były bardzo fajne, teraz te ostatnie to dramat. Warte rozważenia są tez buty Kalenji. Niezła jakoś (lepsze niż lidlowe), a teraz sa zeszłosezonowe kiprun w cenach ok 150-160pln. To jest jak najbardziej opcja do rozważenia (jeśli Ci podpasują). Z forum biega w tym kilka osób, chyba wciąż sosik (możesz podejrzeć na bloga) i to całkiem szybko mu idzie :)
biegam ultra i w górach :)
Akolita
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:49

Nieprzeczytany post

Ja z kolei bardzo niefajnie czułem się gel pulse'ach. Może to wina dużego dropu że te buty sprawiały że czułem się jak na obcasach albo jak w butach na koturnie:P Co do pum to polecam 500tki. 600tki model nowszy - jak dla mnie odmienny technologicnzie i bardziej plastikowy. Poza tym Fass'y to niski drop więc poza b.dobrą amortyzacją są też bardzo naturalne i jak niektórzy twierdzą - szybkie/szybsze. Osobiście uważam (już po przygodach z butami Kalenji - wcale nie myśle że to złe buty!!) że dobra amortyzacja w przypadku nowicjusza i biegania po asfalcie to oszczędność na zdrowiu kolan/stawów.
Przy nawierzchni mieszanej można by się zastanawiać nad dużą amortyzacją/skutkiem dla mięśni itp - ale to temat na osobną dyskusje.

Same Pumy Faas 500moża już zakupić za 199zł w sklepie biegacza czy przez internet
lp78
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli rozumiem, że patrząc pod kątem wagi (mam 82kg) to dla mnie 500 byłyby ok ?
Właśnie zapisałem się na pierwszy półmaraton (29 marzec) więc mam wyzwanie i czas na dopracowanie butów :)
A właśnie wpadły mi w oko Buty adidas adistar boost m (Q33723) za 299 - warto sie nad nimi zastanowic ?
mikus1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja polecam te buty zdecydowanie :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ