GT 2000 popsuły się przed upływem dwóch lat
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Mam do was pytanko. Od jakiegoś czasu w moich asics'ach GT 2000 miałem przetarcie na siateczce po zewnętrznej stronie stopy. Dzisiaj po treningu zauważyłem, że to przetarcie pękło i mam teraz cztero centymetrową dziurę na bucie. Na drugim bucie dzieje się to samo z tym, że jeszcze nie ma dziury na wylot. Kupiłem je 31.12.2012. więc teoretycznie mam jeszcze szanse na reklamowanie towaru niezgodnego z umową. Jeśli ta dziura rozszerzy się jeszcze trochę, to już nie będzie można w nich biegać bo stopa wyjdzie mi na zewnątrz. Odkąd posiadam te buty, przebiegłem w nich około 1000km. Miał któś podobną sytuację? Szczerze mówiąc, liczyłem, że buty za 500zł wytrzymają trochę więcej czasu.
proszę o jakąś radę.
Mam do was pytanko. Od jakiegoś czasu w moich asics'ach GT 2000 miałem przetarcie na siateczce po zewnętrznej stronie stopy. Dzisiaj po treningu zauważyłem, że to przetarcie pękło i mam teraz cztero centymetrową dziurę na bucie. Na drugim bucie dzieje się to samo z tym, że jeszcze nie ma dziury na wylot. Kupiłem je 31.12.2012. więc teoretycznie mam jeszcze szanse na reklamowanie towaru niezgodnego z umową. Jeśli ta dziura rozszerzy się jeszcze trochę, to już nie będzie można w nich biegać bo stopa wyjdzie mi na zewnątrz. Odkąd posiadam te buty, przebiegłem w nich około 1000km. Miał któś podobną sytuację? Szczerze mówiąc, liczyłem, że buty za 500zł wytrzymają trochę więcej czasu.
proszę o jakąś radę.
-
- Rozgrzewający Się
Nie zastanoawiałem się ile kilometrów wytrzymają. Ale moim zdaniem 1000 to stanowczo za mało. Przecież tyle to można zrobić w kilka miesięcy jak. I co wtedy? Człowiek ma kupować 3-4 pary butów w roku? Jak kogoś na to stać to nie ma problemo, Gorzej jak jest inaczej... Dla mnie np. to dużo.
-
- Zaprawiony W Bojach
z tego co zauważyłem buty projektują na 500-600 km dlatego nie widzę sensu kupna za 500zł takiego gadżetu. Chyba , że ktoś lubi wywalać pieniądze. A co do twojego przypadku możesz spróbować reklamować jeśli uważasz , że powinny się lepiej sprawować.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:25
Oj daj spokoj im po 2 latach biegania. Wez lepiej nitkę w takim samym koloze co siatka. Podceruj w 5 minut i biegaj nastepne 1000 km. TAniej bedzie jak bujanie sie po reklamacjach ktorej pewno nie uznaja. Mialem to samo w saucony jazz po okolo 800 km. Moze to i glupie ale ja to naprawde sam w 5 minut na okretke zszylem i biegalem dalej. Po 2 latach bieganiami bylo by glupio but reklamowac. Siatka sie wyciera w miejscu gdzie sie najczesciej but "zagina". Trzeba kadencje zmniejszyc to na dluzej starczy
Zarcik taki.

5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
10k:43:25
21k-1:35:20
- jarjan
- Zaprawiony W Bojach
1000 km to akceptowalny przebieg, chociaż bywają znacznie dłuższe.sosow pisze:Nie zastanoawiałem się ile kilometrów wytrzymają. Ale moim zdaniem 1000 to stanowczo za mało. Przecież tyle to można zrobić w kilka miesięcy jak. I co wtedy? Człowiek ma kupować 3-4 pary butów w roku? Jak kogoś na to stać to nie ma problemo, Gorzej jak jest inaczej... Dla mnie np. to dużo.
500 zł to bardzo dużo - za te buty - przepłaciłeś - twoja wina

Ja przy przebiegu ok 2800 km/rok kupuję, średnio w roku 2-3 pary butów - to normalne.
Biegam, więc jestem. :)
pozdrawiam
Jarosław
pozdrawiam
Jarosław
-
- Rozgrzewający Się
jarjan pisze:1000 km to akceptowalny przebieg, chociaż bywają znacznie dłuższe.sosow pisze:Nie zastanoawiałem się ile kilometrów wytrzymają. Ale moim zdaniem 1000 to stanowczo za mało. Przecież tyle to można zrobić w kilka miesięcy jak. I co wtedy? Człowiek ma kupować 3-4 pary butów w roku? Jak kogoś na to stać to nie ma problemo, Gorzej jak jest inaczej... Dla mnie np. to dużo.
500 zł to bardzo dużo - za te buty - przepłaciłeś - twoja wina
Ja przy przebiegu ok 2800 km/rok kupuję, średnio w roku 2-3 pary butów - to normalne.
A podobno bieganie to najtańszy sport...
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Wyga
- Kontakt:
Producenci oceniają życie butów treningowych zwykle na 800-1000 km, a startowych na 300-500 km. Czyli 1000 km to rzeczywiście schyłek życia butów biegowych, one są zwyczajnie zużyte. Trzeba pamiętać, że buty biegowe podlegają znacznie większym obciążeniom niż normalne buty do chodzenia. 1000 km to mniej więcej pół miliona kroków, a każdy biegowy krok, a raczej skok, to uderzenie w podłoże z siłą kilkakrotnie przekraczającą wagę ciała biegacza. To naprawdę duże obciążenia.
Dwa lata wynikają z ogólnego przepisu, ten okres zaplanowany na prawo do reklamacji nie był wymyślony specjalnie z myślą o butach biegowych. Żeby w ciągu dwóch lat przebiec 1000 km musielibyśmy pokonywać mniej więcej 10 km tygodniowo. To znacznie mniej niż przeciętny biegacz biega, więc zwykle buty biegowe są już zużyte zanim upłyną dwa lata od ich zakupu.
Pozdrawiam
Jang
Dwa lata wynikają z ogólnego przepisu, ten okres zaplanowany na prawo do reklamacji nie był wymyślony specjalnie z myślą o butach biegowych. Żeby w ciągu dwóch lat przebiec 1000 km musielibyśmy pokonywać mniej więcej 10 km tygodniowo. To znacznie mniej niż przeciętny biegacz biega, więc zwykle buty biegowe są już zużyte zanim upłyną dwa lata od ich zakupu.
Pozdrawiam
Jang