Zestaw na jesień/zimę.

Awatar użytkownika
Nessi
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 47,48
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy planowaniu jakichkolwiek zakupów związanych z jesienno - zimowym bieganiem, trzeba sobie odpowiedzieć na kilka pytań. Jaki dystans? Jaka pora dnia? I jaki zakres temperatur?

Tak naprawdę dobrze jest zacząć od bielizny, bo na co nam super kurtka czy mega bluza, jak bieliznę mamy do duszy. I wszystkich początkującym radziłbym, zaopatrzyć się w dobrej jakości bieliznę. Mam na myśli, majtki, dłuższe bokserki i koszulka z krótkim rękawem. Dobrze też mieć bieliznę na chłodniejsze dni, gdyż po pierwsze, możemy ja stosować jako spodnie do biegania, zakładając na nie krótkie spodenki by nam nie zamarzło to czy tamto. Górną warstwę możemy z powodzeniem stosować jako bluzę do biegania i stopniowo dokładać warstwy. Tak jak większość wyżej wspominała, każdy inaczej odczuwa temperaturę i sam musi sobie dobrać odpowiednią warstwę na dany czas. Ja kurtkę zakładam dopiero przy mrozach na poziomie -5 stopni, lub gdy jest deszcz czy plucha. Gdy nie pada zakładam nawet podwójną bluzę, czy bieliznę, gdyż one szybciej odprowadzą wilgoć niż nie jedna kurtka. Warto pamiętać, że wychodząc na trening, dobrze gdy odczuwamy lekki chłód, bo wiadomo jak ruszymy to organizm szybko się zagrzeje. Ważna przy niższych temperaturach jest też czapka i coś na szyję.

Dystans - jeśli biegamy ok 5km to warto ubrać się cieplej bo za nim rozgrzejemy się to trzeba iść do domu:)
Gdy biegamy pomiędzy 5 a 15 wtedy można ubrać się lżej, lecz nie zapominać o tym, że organizm po kilku kilometrach się spoci i nadmiar wilgoci zanim odparuje to może nas nieźle wychłodzić.
Przy dłuższych wybieganiach warto ubierać cienkie warstwy a więcej, gdyż po kilkunastu kilometrach mamy mniej energii na ogrzanie organizmu. Warto w takich przypadkach mieć rękawiczki.

Pora dnia także jest jest ważna.

Rano gdy wybiegamy to temperatury rosną i trzeba to wziąć pod uwagę by się nadmiernie nie zapocić.
Wieczorem gdy temperatura spada, trzeba wziąć pod uwagę to, by nie wychłodzić organizmu.

Zakres temperatur, to jest najbardziej zdradliwa rzecz w okresie jesienno zimowych. Temperatura powietrza a temperatura odczuwalna w tym okresie może się różnić nawet o 10 stopni. Warto pamiętać, że gdy termometr pokazuje 10 stopni a na zewnątrz wiatr, a nie daj boże śnieg czy deszcz to odczuwalna temperatura jest na poziomie zera. Bierze się to stąd, że wiatr potęguje wilgoć obniżając temperaturę. Dlatego, dobrze się jest ubrać po prostu cieplej.
PKO
~eL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A co myślicie o odzieży Brubeck?
Na aukcjach ludzie na potęgę ją kupują. Warto?
http://allegro.pl/bielizna-termoaktywna ... 42066.html
Oraz:
http://allegro.pl/bielizna-meska-termoa ... 64938.html

Druga wersja DRY jest droższa o 50 zł. Ale czy warto dopłacać ? Ktoś korzystał? Interesuje mnie na jesienne wieczory (około 10st) i zimowe wybieganie jako pierwsza warstwa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ