Garmin forerunner 610 czy 220

Przybysz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
Waham się z zakupem pierwszego pulsometru. Oglądam FR 610 i 220 od Garmina i nie wiem który wybrać. Czy ktoś bardziej rozeznany mógłby mi pomóc w wyborze. Rocznie przebiegam około 600km, chce rozpocząć przygotowania do pierwszego maratonu.
Będę wdzięczny za pomoc, tym bardziej że wybór trudny, a sprzęt drogi :)
PKO
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Jeżeli biegasz w "trudnym" terenie, lasy jakieś chaszcze, przez teren zabudowany, wysokie budynki to podaruj dobie 220 bo dostaniesz szewskiej pasji.
"Lesie" mam na myśli zagajniczek jakieś większe skupisko drzew i już zaczyna głupieć.
Notoryczne skoki tempa, ślad gps biegnie swoim torem, rozbieżności straszne, jeszcze sie zdarza że gubi sygnał.
Biegniesz np tempem 5:00 a tu nagle zegarek informuje cię ze średnia z km wychodzi 6:10.
Po zagraniu treningu okazuje sie ze biegałem przez ogródki, dachami kamienic itp. I to nie są pojedyncze przypadki a teraz mamy ładna pogodę, co bedzie jesienią lub zima??!!
Po ostatnich aktualizacjach tempo chwilowe skacze jak głupie albo wisi, zaczęło żyć swoim życiem.

Jeżeli chcesz szykować sie pod zawody i biegać pod konkretne tempa to naprawdę szkoda czasu na 220.
Gps w tym zegarku to porażka.
Wiem o czym mowię bo miałem juz trzy.
Sam jestem w trakcie zmiany z 220 na 610.
Po co mi zegarek z gps za 1k skoro robi to byle jak, nie za to płacimy tyle kasy. Szczerze to mój telefon (iPhone 5) z endomondo lepiej rejestruje aktywności w każdych warunkach a szczególnie w terenie zalesionym.
Podczas ostatniego treningu 220 zgubił sygnał dwukrotnie, telefon ani razu i nie zarejestrował skoków tempa w przeciwieństwie do zegarka.
No chyba że biegasz w otwartym terenie to możesz zaryzykować. Sprawdzi sie w terenie wiejskim poza miastem.
220 to sprzęt raczej do "jogingu ", szkoda nerwów na ten model.

Zapewne tyczy sie to wszystkich nowych modeli bazujących na nowym chipsecie gps, choć w modelach 620 czy fenix2 zapewne jest większe pole konfiguracji rejestracji gps, tu nie ma w ogóle takiej opcji, nawet foot pod mija sie z celem bo albo mamy tempo z czuknika na nogę i brak rejestracji sladu gps lub jego rejestracje i tempo z gps (z kosmosu) bo innej opcji nie ma.

Takie moje zdanie, chyba że ktoś ma inne, lepsze a ja mieszkam w jakiejś czarnej dziurze gps a mieszkam w dużym mieście i nie biegam w dżungli.

Choć uboga w opcje 210, była dokładniejsza.
Przybysz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za opinie.
W takim razie będę rozglądał się za 610 lub 620.
Dam znać po zakupie jakie są moje odczucia.
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aczkolwiek wiele z wymienionych powyżej cech - żyje również w 620 :). Niby ślad GPS przynajmniej u mnie jest OK, to jednak bywają nadal dziwne wskazania tempa - biegnę równo, a tu sygnał 4:30 i jeszcze ekran nie wygasł, a już alarm 6:15 i po chwili 5:15... sporadycznie, ale bywa, jedyne co to ciągłe aktualizacje napawają optymizmem iż wreszcie ktoś to ogarnie... choć niebawem rok od premiery
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ