Jakie buty dla Neutral/Supinator
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie, jako iż jestem początkującym adeptem sztuki biegania, chciałbym dobrać jak najbardziej odpowiednie buty dla siebie. Mianowicie byłem w dwóch sklepach biegowych i w jednym jak i drugim potwierdziły się moje "parametry stopy" tj. neutralna z lekką skłonnością do supinacji ze względu, iż posiadam szpotowatość kolan i teraz moje pytanie dotyczy najlepszego obuwia, jakie byście mi polecili, wiadomo, że wybór należy do mnie bo przecież liczy się także wygoda buta, ale w jednym sklepie sprzedawca zwracał dużą wagę na twardość tylnej części buta tj. zapiętek i stabilizacja kostki, natomiast w drugim sprzedawca stwierdził, ze to nie ma tak naprawdę różnicy i to zależy od samego biegającego co jemu pasuje, dodam, iż chciałbym biegać po różnych rodzajach terenu.
"Na początku trudno zrozumieć, że cała idea biegania nie polega na wygrywaniu z innymi biegaczami. W końcu się nauczysz, że rywalizacja sprzeciwia się Twojemu cichemu głosikowi, który namawia, aby zrezygnować." - George Sheehan
-
- Rozgrzewający Się
@up
czy mogę liczyć na Wasze rekomendacje?!
czy mogę liczyć na Wasze rekomendacje?!
"Na początku trudno zrozumieć, że cała idea biegania nie polega na wygrywaniu z innymi biegaczami. W końcu się nauczysz, że rywalizacja sprzeciwia się Twojemu cichemu głosikowi, który namawia, aby zrezygnować." - George Sheehan
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
ja również jestem neutralnym biegaczem z tendencją do supinowania. Co do zapiętka przychylam się do stwierdzenia, że nie odgrywa on większej roli. Może Ci się dobrze biegać z twardym jak i miękkim zapiętkiem, po prostu musisz dobrać buty w których się najlepiej czujesz.
Nie wiem ile chcesz wydać na buty, ile biegasz, jakiej amortyzacji potrzebujesz, ale tak standardowo:
Buty treningowe: Asics Cumulus/Nimbus, Nike Pegasus 31, Adidas Supernova Glide Boost, NB 880/1080, Brooks Ghost/Glycerin
Buty treningowo-startowe: Brooks Launch, Saucony Kinvara, Nike Flyknit Lunar
Powyższe buty trochę kosztują, więc warto poszukać sklepowych promocji.
ja również jestem neutralnym biegaczem z tendencją do supinowania. Co do zapiętka przychylam się do stwierdzenia, że nie odgrywa on większej roli. Może Ci się dobrze biegać z twardym jak i miękkim zapiętkiem, po prostu musisz dobrać buty w których się najlepiej czujesz.
Nie wiem ile chcesz wydać na buty, ile biegasz, jakiej amortyzacji potrzebujesz, ale tak standardowo:
Buty treningowe: Asics Cumulus/Nimbus, Nike Pegasus 31, Adidas Supernova Glide Boost, NB 880/1080, Brooks Ghost/Glycerin
Buty treningowo-startowe: Brooks Launch, Saucony Kinvara, Nike Flyknit Lunar
Powyższe buty trochę kosztują, więc warto poszukać sklepowych promocji.
-
- Rozgrzewający Się
na buty przewiduje ok 300-350 zł, co do biegania to nie chcial bym kupować butów na początek tylko chciałbym się zaopatrzyć w coś na dłużej czyli myślę, że ok. 30 km tyg., a co do amortyzacji to nie mam pojęcia jeśli ktoś mógłby mi doradzić to byłbym bardzo wdzięczny.