Nigdy jeszcze nie miałem specjalnie zegarka "biegowego". Do tej pory używałem endomondo na smartfonie, ale jako że od pewnego czasu posiadam 6-calowca, to zabieranie go ze sobą na bieganie odpada.
Czego potrzebuję:
- aby pokazywał mi obecne tempo
- czas od początku
- tempo ostatniego kilometra
- ile przebiegłem do tej pory
dobrze by było gdyby:
- głosowo mnie informował o tempie ostatniego kilometra oraz czasie sumarycznym (co kilometr)
- łatwy eksport danych do endomondo
Jestem otwarty na zakup używanego zegarka, o ile zegarki biegowe są w miarę trwałe i wytrzymałe (tj. nie psują się zbyt często). Widziałem, że najnowsze wersje mają już kolorowy wyświetlacz, ale te co widziałem są za drogie. Chciałbym kupić coś do około 500 zł. Z tego co widziałem, to w tej cenie są do kupienia używane GF 305 HR, za 600(?)-700 być może używanego GF 605 HR dałoby radę wyrwać, tylko czy jest sens?
Pytanie dodatkowe: czy ma sens używanie zegarka biegowego podczas gry w piłkę? Czy pomiary będą w miarę miarodajne?
jaki zegarek?
- darwoz
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Co do drugiej części pytania, moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu używania GPSa podczas gry w piłkę. Wynik który otrzymasz będzie obarczony bardzo dużym błędem, ze względu na krótkie odcinki biegu, duże przyśpieszenia i bardzo częstą zmianę kierunku biegu. W efekcie w wyniku uzyskasz totalne bzdury.xyzv pisze: Pytanie dodatkowe: czy ma sens używanie zegarka biegowego podczas gry w piłkę? Czy pomiary będą w miarę miarodajne?
Nawet jak pobiegasz na bieżni na stadionie, bez gwałtownych przyśpieszeń to wynik jest dość mocno zafałszowan.
Pozdrawiam
Darek