Adidas czy Asics , inne ? Proszę o pomoc w wyborze
- lieft
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
witajcie, mam dylemat dot . zakupu butów, proszę o pomoc.
Budżet do wydania - nie ma górnej granicy. Chcę buty najlepsze. Biegam na bieżni, ale w tym samych butach jeżdżę na rowerze oraz ćwiczę na siłowni.
Mam lekką pronację, ale kiedyś czułem się doskonale w butach neutralnych.
Aktualnie kończę używać kolejne buty Asics, akurat to jest model kayano 19 - mam w nich spory luz, nigdy nie czułem tego spasowania, stopy mam w nim dość luźne, ale sprzdawca badał mnie na bieżni i one były wskazane.
Teraz myślę nad takimi butami:
Asics Kayano 20 oraz Adidas Energy Boost 2 Shoes. Co do Asics to firma dla mnie sprawdzona, choć raz już kiedyś wcześniej kupiłem buty tej firmy, które nie leżały mi jakoś specjalnie.
Co do adidasa, to mam zawsze problem z rozmiarówką. Mam numer 42, czyli 8. A wg tego, co mierzyłem w sklepie, to powinienem kupić 9, czyli 43 1/3, nawet rozmiar 8,5 czyli 42 2/3 był chyba za mały, chyba, że to moje złe wrażenie.
Proszę o radę, odpowiem na dodatkowe pytania, będę wdzięczny za jakieś sugestie związane z tymi butami, o jakich napisałem powyżej, a także proszę o inne propozycje, przecież nie tylko są te 2 firmy. Wychodzę z założenia, że dobre buty = znana i uznana firma + odpowiedni koszt.
Pozdrawiam.
Budżet do wydania - nie ma górnej granicy. Chcę buty najlepsze. Biegam na bieżni, ale w tym samych butach jeżdżę na rowerze oraz ćwiczę na siłowni.
Mam lekką pronację, ale kiedyś czułem się doskonale w butach neutralnych.
Aktualnie kończę używać kolejne buty Asics, akurat to jest model kayano 19 - mam w nich spory luz, nigdy nie czułem tego spasowania, stopy mam w nim dość luźne, ale sprzdawca badał mnie na bieżni i one były wskazane.
Teraz myślę nad takimi butami:
Asics Kayano 20 oraz Adidas Energy Boost 2 Shoes. Co do Asics to firma dla mnie sprawdzona, choć raz już kiedyś wcześniej kupiłem buty tej firmy, które nie leżały mi jakoś specjalnie.
Co do adidasa, to mam zawsze problem z rozmiarówką. Mam numer 42, czyli 8. A wg tego, co mierzyłem w sklepie, to powinienem kupić 9, czyli 43 1/3, nawet rozmiar 8,5 czyli 42 2/3 był chyba za mały, chyba, że to moje złe wrażenie.
Proszę o radę, odpowiem na dodatkowe pytania, będę wdzięczny za jakieś sugestie związane z tymi butami, o jakich napisałem powyżej, a także proszę o inne propozycje, przecież nie tylko są te 2 firmy. Wychodzę z założenia, że dobre buty = znana i uznana firma + odpowiedni koszt.
Pozdrawiam.
-
- Wyga
Ja akurat uzywam Nimbus 15 oraz mam Boosta w pierwszym wydaniu.
Buty bardzo rozne.
Adidas jest wezszy i duzo lzejszy, nie jest az tak dopasowany jak Nimbus. Adidas nie 'trzyma' az tak stopy jak Nimbus i ma mniejsza amortyzacje.
Ciezko jest cokolwiek doradzic, bo kazdy ma inny 'taste' odnosnie tego w czym biega.
Ja zawsze lubilem Asics i bede o nim pisal jak najlepiej, jednak Adidas zrobil duzy krok do przodu z technologia Boost,
w nowej wersji Boost 2 sa podobniez lepiej dopracowane, ta sama podeszwa, tylko gora lepiej wykonczona.
Boosty to takie bardziej startowe 'flats', Nimbus bardziej treningowy (moim zdaniem).
Nastepna rzecz to drop, w Asics jest 10mm, czyli dosc sporo, ale i Boost ma okolo 9mm, z tym, ze jest to troche inne odczucie,
bo but lzejszy o jakies 4oz.
Idz do sklepu i przymierz jedna i druga pare, wtedy bedziesz mial lepsze rozeznanie.
Buty bardzo rozne.
Adidas jest wezszy i duzo lzejszy, nie jest az tak dopasowany jak Nimbus. Adidas nie 'trzyma' az tak stopy jak Nimbus i ma mniejsza amortyzacje.
Ciezko jest cokolwiek doradzic, bo kazdy ma inny 'taste' odnosnie tego w czym biega.
Ja zawsze lubilem Asics i bede o nim pisal jak najlepiej, jednak Adidas zrobil duzy krok do przodu z technologia Boost,
w nowej wersji Boost 2 sa podobniez lepiej dopracowane, ta sama podeszwa, tylko gora lepiej wykonczona.
Boosty to takie bardziej startowe 'flats', Nimbus bardziej treningowy (moim zdaniem).
Nastepna rzecz to drop, w Asics jest 10mm, czyli dosc sporo, ale i Boost ma okolo 9mm, z tym, ze jest to troche inne odczucie,
bo but lzejszy o jakies 4oz.
Idz do sklepu i przymierz jedna i druga pare, wtedy bedziesz mial lepsze rozeznanie.
- lieft
- Stary Wyga
Dziękuję Ci za konkretną odpowiedź. jakby jednak nie było , nie pomaga mi to w wyborze. Wiesz, ja tego nie kupię w sklepie, ale muszę zamówić na necie, i ew. zwrócę, gdy coś będzie nie tak.
A mam pytanie odnośnie tego adidasa, jaki masz rozmiar stopy, a jaki masz nr adidasa?
Czy stosujesz metodę, żeby brać pół numeru większy but? W adidasach zawsze ta rozmiarówka była skopana, nie wiem w jakim celu.
Pozdrawiam serdecznie.
A mam pytanie odnośnie tego adidasa, jaki masz rozmiar stopy, a jaki masz nr adidasa?
Czy stosujesz metodę, żeby brać pół numeru większy but? W adidasach zawsze ta rozmiarówka była skopana, nie wiem w jakim celu.
Pozdrawiam serdecznie.
- lieft
- Stary Wyga
biegaj24, dziękuję.
Zamówiłem już adidas energy boost 2, jak nie spasują, to oddam. Ale powinno być ok, bo masa ludzi jest zachwycona trzymaniem stopy, wygodą, ludzie używają tego buta nawet w pracy, tak są wygodne podobno. A przyznam Ci się, że nie słyszałem o firmach, jakie podałeś, owszem wszedłem na linki i znalazłem też 1 but, jaki wg Ciebie jest najlepszy, ale kompletnie nie znam tego, wolę po prostu szukać w znanych markach. Serdecznie pozdrawiam.
ps
ja mam wąską i drobną stopę w sumie, a generalnie modele butów są neutralnie robione na szersze stopy. jak jeszcze but się rozbiega, to stopa mi lata w przodzie bardziej, co jest nie fajne.
Zamówiłem już adidas energy boost 2, jak nie spasują, to oddam. Ale powinno być ok, bo masa ludzi jest zachwycona trzymaniem stopy, wygodą, ludzie używają tego buta nawet w pracy, tak są wygodne podobno. A przyznam Ci się, że nie słyszałem o firmach, jakie podałeś, owszem wszedłem na linki i znalazłem też 1 but, jaki wg Ciebie jest najlepszy, ale kompletnie nie znam tego, wolę po prostu szukać w znanych markach. Serdecznie pozdrawiam.
ps
ja mam wąską i drobną stopę w sumie, a generalnie modele butów są neutralnie robione na szersze stopy. jak jeszcze but się rozbiega, to stopa mi lata w przodzie bardziej, co jest nie fajne.
- lieft
- Stary Wyga
smatters pisze:Pol numera wiekszy bedzie OK. Ja normalnie mam 11.5US a Boosty mam na 12US
Jednak jak kupie nastepne to beda 11.5, one sie troche rozciagnely
czyli kupujesz kolejne wg tego, jaki masz rozmiar, bez dostawki numeru w ogóle?
- CitySport_com_pl
- Dyskutant
Każde kolejne uty nieco się rozbijają i rozciągają,też miejmy ten fakt na uwadze i niekoniecznie jest to pół numeru ale pół centymerta trzeba mieć w zanadrzu. Poza tym dla mnie osobiście lepsze,bardziej wygodne są Asics Kayano 20.
City Sport to nowoczesna, szybko rozwijająca się sieć salonów i outletów z markową odzieżą i obuwiem sportowym w przystępnych, atrakcyjnych cenach. To również pierwszy w pełni profesjonalny sklep internetowy www.citysport.com.pl
-
- Wyga
Dokladnie.lieft pisze:smatters pisze:Pol numera wiekszy bedzie OK. Ja normalnie mam 11.5US a Boosty mam na 12US
Jednak jak kupie nastepne to beda 11.5, one sie troche rozciagnely
czyli kupujesz kolejne wg tego, jaki masz rozmiar, bez dostawki numeru w ogóle?
Nastpne Boosty kupie dokladnie 11.5US, czyli takie jak moj rozmiar.
Problem z Adidas to taki, ze sa waskie, ale Boosty sie latwo rozklapuja.
Ostatnio testowalem Boosty vs Nimbus 15, i z ciezkim sercem musze przyznac, ze
Asics przegral. Jest zbyt ciezki. Ogranicza mnie, takie mam odczucie, po za tym usztywnia
bardzo w piecie. Wygodny jest, ale rowniez idzie to z waga. Boost jest 'szybszy' i mysle, ze latwiej
sie w nim biega.
Asics Nimbus to super wykonanie, ale na pewno nie dla kazdego. Musze go jeszcze chyba rozbic,
bo w sumie zrobilem w nim 120km, ale bede go rozbijal na silowni lub na spacerach.
Powodzenia
- lieft
- Stary Wyga
CitySport_com_pl pisze:Każde kolejne uty nieco się rozbijają i rozciągają,też miejmy ten fakt na uwadze i niekoniecznie jest to pół numeru ale pół centymerta trzeba mieć w zanadrzu. Poza tym dla mnie osobiście lepsze,bardziej wygodne są Asics Kayano 20.
a mi w sklepie zawsze mówili, że żaden taki but się nie rozbije i żeby brać większy

- lieft
- Stary Wyga
Już jestem po zakupach.
Dostałem rano 2 pary, jedną większą pół numera, drugą numer.
Na długość było ok, ale buty były ciasne na łuku stóp, odcisnęły mi się pręgi na skórze, po obydwu numerach. Zaznaczam, że mam wąskie i drobne stopy i płaskostopie.
Buty już poszły do zwrotu. Uważam, że jednak adidas ma fajne ciuchy sportowe, choć bez rewelacji, natomiast buty to tragedia. Jak to ma być hit tej firmy, to chyba wpisy na necie są pisane za zamówienie.
Wracam do asics'a.
Dostałem rano 2 pary, jedną większą pół numera, drugą numer.
Na długość było ok, ale buty były ciasne na łuku stóp, odcisnęły mi się pręgi na skórze, po obydwu numerach. Zaznaczam, że mam wąskie i drobne stopy i płaskostopie.
Buty już poszły do zwrotu. Uważam, że jednak adidas ma fajne ciuchy sportowe, choć bez rewelacji, natomiast buty to tragedia. Jak to ma być hit tej firmy, to chyba wpisy na necie są pisane za zamówienie.
Wracam do asics'a.
-
- Wyga
Moja stopa w najszerszym miejscu ma 10.5cm, czyli nie jest ani bardzo szeroka, ani waska.
Moje Boosty sa dobre, moze rzeczywiscie na poczatku wydawaly mi sie, troche ciasnawe, ale teraz juz nie.
Zycze Ci powodzenia z Asicsami, tym bardziej, ze ja ta firme szanuje, ale obecny product Adidasa jest na tyle
dobry, ze ja wielki fan Asics po prostu sie na niego przesiadlem
Pozdrawiam
Moje Boosty sa dobre, moze rzeczywiscie na poczatku wydawaly mi sie, troche ciasnawe, ale teraz juz nie.
Zycze Ci powodzenia z Asicsami, tym bardziej, ze ja ta firme szanuje, ale obecny product Adidasa jest na tyle
dobry, ze ja wielki fan Asics po prostu sie na niego przesiadlem
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49:19
- Życiówka w maratonie: 4:30
lieft pisze:Dziękuję Ci za konkretną odpowiedź. jakby jednak nie było , nie pomaga mi to w wyborze. Wiesz, ja tego nie kupię w sklepie, ale muszę zamówić na necie, i ew. zwrócę, gdy coś będzie nie tak.
Pozdrawiam serdecznie.
Najistotniejszy jest rozmiar wkładki - po tym szukaj numeru bo różne firmy mają różne rozmiarówki. Ja osobiście uwielbiam adidasy adizero tempo 6 - mój faworyt ale generalnie po 500 kg nadają się do lasu jedynie, Asiscy są cięższe ale lepiej amortyzują i maja dłuższe przebiegi.