Witam serdecznie!
Niedawno, gdy szukałem w necie informacji na temat pulsometrów - odkryłem to forum, skorzystam więc z okazji i zasięgnę fachowej opinii Was forumowiczów w następującym temacie:
Czy dobry pulsometr to koniecznie musi działać w zestawie z opaską na klatkę piersiową?
Pytam dla tego, iż wszystkie (a przynajmniej te co widziałem) markowe pulsometry działają w zestawie z opaską na klatkę piersiową, która to opaska wysyła sygnał do 'zegarka'. Miałem okazję kiedyś uprawiać ćwiczenia typu fitnes z takim sprzętem i pamiętam, że nie było to zbyt wygodne. Opaska mnie uciskała i sprawiała dyskomfort. Stąd też wzięło się moje pytanie - ponieważ jakoś nie wyobrażam sobie biegania z czymś takim na sobie. Szukałem więc sprzętu który by działał na zasadzie pobierania sygnału pulsu z nadgarstka lub w jakiś podobny sposób i znalazłem -
http://www.sowex.pl/sklep/product_info. ... ucts_id/86
Ten konkretny pulsometr podaje puls po przyciśnięciu przycisku palcem. Z góry również mówię, że na razie na nic droższego mnie nie stać - tak więc wole nic nie kupować niż kupić jakiegoś śmiecia który i tak nie będzie działał...
Proszę o opinię czy takie 'coś' ma prawo w ogóle działać?
Może ktoś używa tego konkretnego modelu?
Czy Wy Forumowicze używacie pulsometrów z opaskami na klatkę piersiową i czy nie sprawia to Wam dyskomfortu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
Pozdrawiam.
Dobre pulsometry tylko z opaskami?
- zaglebiak
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czy wy w wiekszej mierze biegacie z pulsometrami, bo ja nie bardzo widze potrzeby uzywania, i na pszyszlosc tez nie planuje, czy naprawde pulsometr jest potrzebny do szczescia ?
Pozdrawiam serdecznie,
Michal
Michal
-
- Wyga
A więć tak spr czy pulsometr ma:
-średnie tętno dla tych międzyczasów
-czemu ma pamięć 42 okrążeń (tz międzyczasów?) a pamięć pomiarów tylko 20 a nie 42?
-co wchodzi w skład pamięci pomiarów (według mnie min to czas okrążenia, HR(max, średnia i niekoniecznie ale przydałoby się min )
-czy ma strefy wysiłku i ile (jak ma jedną to jako tako jak 2 to spoko a jak 3 lub więcej to już jest elegancko)
I jeśli nie ma żadnych stref wysiłku oraz średniegu pulsu dla poszczególnych okrążeń(to chyba się powinno nazywać międzyczasami) to lepiej go sobie odpuścić.
Ja biegam z pulsometrem ~1mieśiąc, jak na razie ok 15 biegów, mam model z opaską zakładaną na brzuch (ja zakładam min pod mostkiem) Medion MD40991, zdjęcie na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65934393
Nie udaję że jestem znawcą puslometrów dlatego najlepiej byłoby jak wypowie się na ten temat ktoś bardziej obeznany, niemniej uważam iż na początek do amatorskiego treningu (gdzie nie liczy się super dokł i ułamki sekund) mój pulsometr wysatrcza w zupełności. ps pulsometrem można zaobserwować zbliżający się kryzys formy gdy śred ŧetno przyt tym samym odcinku biegu i czasie jego trwania zaczyna wzrastać w porównaniu do wcześniejszych biegów, a warunki biegu są porównywalne to może oznaczać iż zbliżamy się do przetrenowaniu lub już jesteśmy przetrenowani.
(Edited by lubiebiegac at 5:42 pm on Sep. 30, 2005)
(Edited by lubiebiegac at 5:48 pm on Sep. 30, 2005)
-średnie tętno dla tych międzyczasów
-czemu ma pamięć 42 okrążeń (tz międzyczasów?) a pamięć pomiarów tylko 20 a nie 42?
-co wchodzi w skład pamięci pomiarów (według mnie min to czas okrążenia, HR(max, średnia i niekoniecznie ale przydałoby się min )
-czy ma strefy wysiłku i ile (jak ma jedną to jako tako jak 2 to spoko a jak 3 lub więcej to już jest elegancko)
I jeśli nie ma żadnych stref wysiłku oraz średniegu pulsu dla poszczególnych okrążeń(to chyba się powinno nazywać międzyczasami) to lepiej go sobie odpuścić.
Ja biegam z pulsometrem ~1mieśiąc, jak na razie ok 15 biegów, mam model z opaską zakładaną na brzuch (ja zakładam min pod mostkiem) Medion MD40991, zdjęcie na http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65934393
Nie udaję że jestem znawcą puslometrów dlatego najlepiej byłoby jak wypowie się na ten temat ktoś bardziej obeznany, niemniej uważam iż na początek do amatorskiego treningu (gdzie nie liczy się super dokł i ułamki sekund) mój pulsometr wysatrcza w zupełności. ps pulsometrem można zaobserwować zbliżający się kryzys formy gdy śred ŧetno przyt tym samym odcinku biegu i czasie jego trwania zaczyna wzrastać w porównaniu do wcześniejszych biegów, a warunki biegu są porównywalne to może oznaczać iż zbliżamy się do przetrenowaniu lub już jesteśmy przetrenowani.
(Edited by lubiebiegac at 5:42 pm on Sep. 30, 2005)
(Edited by lubiebiegac at 5:48 pm on Sep. 30, 2005)
Słońce i wiatr to lubię :)
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Monitory Hr z nadajnikami w opaskach już teraz mają dodatkowo kodowany sygnał,co w dużej mierze pozwala wykluczyć (choć czasem nie do końca...) zakłócenia w pracy samego monitora.Są dokładniejsze w odczycie tętna.
Oczywiście wszystko zależy od tego co komu potrzebne do biegania.
Co do opaski sam znam wielu użytkowników,którzy mają podobne opory przed stosowaniem takich monitorów z opaskami na treningach (gdzieś zasłyszałem,że taki "uraz" pozostaje po życiu w łonie matki kiedy płód jest poowijany pępowiną
stąd też czasem niechęć do zakładania m.in. golfów
),ale powiedzmy,że w ich wypadku jest to czasem konieczność ... no i zakładają:wrrwrr:.
Pozdrawiam
Oczywiście wszystko zależy od tego co komu potrzebne do biegania.
Co do opaski sam znam wielu użytkowników,którzy mają podobne opory przed stosowaniem takich monitorów z opaskami na treningach (gdzieś zasłyszałem,że taki "uraz" pozostaje po życiu w łonie matki kiedy płód jest poowijany pępowiną

Pozdrawiam
T.