Jakie buty i gdzie w trojmiescie ?

robercik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chcialem sobie kupic buty do biegania, zapoznalem sie mniej wiecej z cala teoria dobierania butow.
Moj wzrost 162cm przy 76kg wagi i raczej plaskie stopy wiec cos "motion control", fajnie , tylko teraz jaki model wybrac i gdzie kupic takie buty w 3M . Bylem w Athlets foot w carfourze i pani na haslo motion control zrobila najpierw duze oczy a potem ze takiej firmy nie maja.
Poza tym jak chcialem przymierzyc jakies buciki to sie okazalo ze jaki by to nie byl model to rozmiar zaczyna sie od 42 ,a ja potrzebuje cos ok. 40-40.5 takie buty raczej produkuja  wiec sklep mi srednio wypadl tym bardziej ze pani stwierdzila ze producenci zaczynaja robic od  42 numeru. Rok czasu biegalem w Asicsach , przyznam ze nie narzekam na te buty poza tym ze sie zestarzaly , niestety nie wiem nawet co to jest za model bo zakup byl czysto przypadkowy podyktowany cena - wyprzedaz w Giacomelii (wtedy jeszcze nie wiedzialem ze jest cos takiego jak pronacja). Aktualnie sklep sie przeksztalcil w Sport&More, niestety tych butow juz nie znalazlem , kupilem wygladajece podobnie Asics Colorado jednak troche srednio mi sie w nich biega. Dlatego w koncu chcialbym kupic buty naprawde dobrane do moich potrzeb wiec prosze o pomoc ;)
PKO
Lord von Banan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dlatego ja wbiłem w to i kupiłem na Allegro. Zakupiłem Mizuno od pani Izy, podaje ona wymiary także jako długośc wkładki, więc możesz sobie dobrze dopasować. Szukaj Allegrowicza: sportowy.
robercik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hm buty przez internet , jak juz nie bedzie innego wyjscia to pewnie trzeba bedzie to rozwazyc. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Gdzies przeczytalem ze przy pronacji czyli teoretycznie w moim przypadku przy biegu stawia sie stope wewnetrzna czescia , a ja jak biegne to mam wrazenie ze jednak stawiam zewnetrzna chyba ze  czy to jest wewnetrzna czy zewnetrzna to kwestia milimetrow i nie da sie tego odczuc. W sumie ciezko mi wyborazic sobei ze stawiam stope najpierw wewnetrzna czescia a potem zewnatrzna przeciez bym niezle musial mniec nogi wygiete nie w ta strone co trzeba. Jak mozna to prosze slowko komentarza na ten temat kogos kto ma pojecie ;)
MariusZ_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć,
2 października w Starogardzie Gd. będzie 13-ty Bieg Kociewski. Na ten bieg zapowiadał się Najkobus. Jeśli rzeczywiście przyjadą, to będzie można spróbowac i kupić porządne buty. Impreza startuje z rynku o 12-tej. Albo wpadnij na któreś sobotnie spotkanie Grupy Trójmiejskiej - poszukaj watku w dziale Przyjdź Pobiegnij Pogadaj, to pogadamy.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Masiulis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

robercik wedlug mnie tego nie da sie zaobserwowac samemu podczas biegu - mi np. wydaje sie ze bardziej stawiam stope do wewnatrz a juz np. test wodny pokazuje supinacje
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
robercik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

moze to tak dziala masz pronacje wydaje ci sie ze jest supinacja i odwrotnie ;)
MariusZ_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kto wie, może tak to czasami działa ;)
Ale wracając do meritum, zdaje się, że próbowałeś znaleźć miejsce w 3M gdzie badaja stopy. Otóż jest takie! Co prawda badanie jest statyczne na podoskopie, ale panie są miłe i się znają. Trzeba tylko poprosić. A jest to w galerii przy linii kas w centrum handlowym Osowa - sklep z obuwiem dla dzieci. Lepsze takie badanie niż ćwiczenia mentalne.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Masiulis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MariusZ - czy wynik badania na podoskopie rozni sie od wyniku testu wodnego?

bo wedlug mnie to na jedno wychodzi
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
MariusZ_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I tak i nie. Jest podobnie, ale badający może obejrzeć stopy pod obciążeniem - raz stajesz jednej, raz na drugiej - plus oceniają wzajemne ułożenie stopa-podudzie-kolano (patrząc z tyłu). Robiłem te badania moim dzieciom i siostrzenicy. Młody strasznie pronuje i nosi specjalne wkładki. Dorosłym też tam robią wkładki (nie wiem czy "czysto sportowe" bo nie potrzebuję, ale młody w swoich NB używa wkładek ortopedycznych).
Pozdrawiam.
robercik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i sie stalo :) Kupilem swoje pierwsze buty przez internet. Mizuno Wave Legend II. Buty przyszly na nastepny dzien wiec bardzo szybko, wogle widac profesjonalne podejscie pani Izy :) Niestety nie mialem jeszcze okazji w nich pobiegac ale niedlugo wyskocze na pierwszy bieg w nowych butach zobaczymy jak sie sprawdza.
robercik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pierwszy bieg w nowych butach mam za soba. Jestem na 99% przekonany (bo wiadomo 100% to nigdy nie ma) ze buty motion control sa dla mnie idealne :) biegalo sie rewelacyjne, nogi nie bola i nawet nie mialem tego wczesniej opisywanego wrazenia ze stawiam noge jak supinator. Jendym slowem wczesniejsze buty Asics Colorado II nadaja sie juz tylko na rower. Pozdrawiam i chyba temat mozna uznac za zakonczony ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ