foot pod, jak działa?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:39
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Mam pytanie do użytkowników tego urządzenia:
Jedynie co udało mi się o tym urządzeniu, że posiada czujnik bezwładnościowy.
Chciałbym się dowiedzieć jak taki sprzęt spisuje się w praktyce.
Jeśli zakładając, że podczas kalibracji tego urządzenia wykonałem ileś kroków o danej długość, to czy urządzenie to potrafi rozpoznać taką sytuacje: w której zwiększy się kadencja, ale długość kroku będzie mniejsza, lub sytuacja odwrotna, czyli kadencja będzie mniejsza ale długość kroku większa.
Czy w takim przypadku tempo chwilowe gdzie źródłem prędkości jest foot pod będzie prawidłowe?
Reasumując czy taki czujnik mierzy tylko ilość kroków w jednostce czasu i na tej zasadzie podaje aktualne tempo,
czy też pomiar bierze pod uwagę inne specyficzne parametry biegu składające się na aktualną prędkość?
Mam pytanie do użytkowników tego urządzenia:
Jedynie co udało mi się o tym urządzeniu, że posiada czujnik bezwładnościowy.
Chciałbym się dowiedzieć jak taki sprzęt spisuje się w praktyce.
Jeśli zakładając, że podczas kalibracji tego urządzenia wykonałem ileś kroków o danej długość, to czy urządzenie to potrafi rozpoznać taką sytuacje: w której zwiększy się kadencja, ale długość kroku będzie mniejsza, lub sytuacja odwrotna, czyli kadencja będzie mniejsza ale długość kroku większa.
Czy w takim przypadku tempo chwilowe gdzie źródłem prędkości jest foot pod będzie prawidłowe?
Reasumując czy taki czujnik mierzy tylko ilość kroków w jednostce czasu i na tej zasadzie podaje aktualne tempo,
czy też pomiar bierze pod uwagę inne specyficzne parametry biegu składające się na aktualną prędkość?
- SportKonsulting
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Jeśli chodzi o sensory biegowe firmy Polar to posiadają one wbudowany akcelerometr, który mierzy realne przyspieszenie stopy. Na tej podstawie liczona jest prędkość i dystans. Długość kroku i kadencja biegu nie mają wpływu na pomiar.
-
- Rozgrzewający Się
SportKonsulting dzięki za odpowiedź!
Jednak napisałeś, że
Jednak ze względu na zgodność sprzętową z zegarkiem, bardziej chodziło mi o urządzenie Garmina.
Na stronie decathlon'u przy urządzeniu SDM4 napisano:
Tak więc to jest chyba odpowiedzią na moje pytanie
Jednak napisałeś, że
A szkoda, bo jeśli zwiększę długość kroku, przy tej samej kadencji to tempo które powinno się zwiększyć, pozostanie niezmienione.Długość kroku i kadencja biegu nie mają wpływu na pomiar.
Jednak ze względu na zgodność sprzętową z zegarkiem, bardziej chodziło mi o urządzenie Garmina.
Na stronie decathlon'u przy urządzeniu SDM4 napisano:
Z opisu wynika, że jeśli zwiększę długość kroku, przy tej samej kadencji to, aktualne tempo będzie prawidłowe.W odróżnieniu od klasycznych krokomierzy, ten akcelerometr jest stworzony w oparciu o czujnik z zaawansowanym systemem mikro-elektromagnetycznym, analizującym ruchy i biorącym pod uwagę zmiany typu stawianych kroków, co gwarantuje 98-procentową precyzję w zakresie pomiaru prędkości i dystansu.
Tak więc to jest chyba odpowiedzią na moje pytanie

- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
Chodziło mi o to, że biegnąc z prędkością 5 min/km nie ma znaczenia jaką masz kadencję i tym samym długość kroków.
Czy będzie to 70 czy 90 kroków na minutę urządzenie powinno wskazywać 5 min/km
-
- Rozgrzewający Się
Czyli sprzęt Polar'a także spełnia te warunkiSportKonsulting pisze:Chodziło mi o to, że biegnąc z prędkością 5 min/km nie ma znaczenia jaką masz kadencję i tym samym długość kroków.

Jednak zegarek Garmina nabyłem wcześniej, a ten zapewne nie będzie kompatybilny z sprzętem Polar'a

-
- Dyskutant
Witam, do zegarków firmy Garmin pasują wszystkie czujniki które łączą się w technologii ANT+.Ja mam np. czujnik z zestawu Speed Cell firmy Adidas i nie ma problemu. Większość tych czujników i tak produkuje Firma Dynastream Technology a tylko brand jest inny.
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
No i mam taką empirycznie nabytą wątpliwość, dot. FP Garmina...Otóż przed Maniacką wybralem się na stadion zrekalibrowac czujnik, bo przekazywał bzdurne dane o tempie chwilowym, z reguły wykazując wolniejszy bieg niż w rzeczywistosci...Poprzednia kalibracja miala miejsce po zakupie 610tki - niestety zegarek nie pokazuje w jej trakcie tempa, wiec musialem polecieć na wyczucie
. Wyszło na tartanie szybciej znacznie, niż biegam na codzień, tak to czulem i potem pomiar mialem stale jakby za niski...Przed Maniacką powtorzylem manewr, tym razem wolniej i z większą świadomością. Jest znacznie lepiej, choć na koniec i tak przerzucilem się na wskazania nie tempa chwilowego (FP), ale tempa średniego z km (GPS). W sumie ważniejsza jest na zawodach np. wiedza, jak sie przedstawia srednia z calego km, a nie aktualne tempo, na które ma wpływ np. ukształtowanie..

P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
Footpod od majkołcza działa ok, zwykle sprawdzam go na znanym mi odcinku 600m
i czasami jest 598, czasami 606 metrów, mam wrażenie że taka dokładność jest
wystarczająca.
i czasami jest 598, czasami 606 metrów, mam wrażenie że taka dokładność jest
wystarczająca.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
-
- Rozgrzewający Się
szymto, P@weł, Lisciasty dzięki za odpowiedź.
Myślałem o akcelerometrze właśnie ze względu na możliwość wskazywania tempa aktualnego.
Tymczasem, zasugeruję się jednak sytuacją opisaną przez P@wła (także byłem na maniackiej
) i pozostanę jednak przy GPS'ie.
Tym bardziej, że zegarek posiada coś czego nie posiadała żadna znana mi aplikacja na smartfona, a mianowicie tempo średnie bieżącego okrążenia.
Myślałem o akcelerometrze właśnie ze względu na możliwość wskazywania tempa aktualnego.
Tymczasem, zasugeruję się jednak sytuacją opisaną przez P@wła (także byłem na maniackiej

Tym bardziej, że zegarek posiada coś czego nie posiadała żadna znana mi aplikacja na smartfona, a mianowicie tempo średnie bieżącego okrążenia.
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
Tempo aktualne też jest do zmierzenia, naduszam guzika i baba przez słuchawkę
mi gdacze o bieżących parametrach biegu, chyba że chodzi o coś innego :>
A giepeesy trzeba wybierać rozważnie, miałem w ręku jakiegoś garmina,
który szukał satelity z 5 minut, a było to na otwartej przestrzeni.
Jakbym czegoś takiego miał używać stale to by mnie szlag trafił
prędzej czy później ;P
mi gdacze o bieżących parametrach biegu, chyba że chodzi o coś innego :>
A giepeesy trzeba wybierać rozważnie, miałem w ręku jakiegoś garmina,
który szukał satelity z 5 minut, a było to na otwartej przestrzeni.
Jakbym czegoś takiego miał używać stale to by mnie szlag trafił
prędzej czy później ;P
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!