Asics Gel 1080

Awatar użytkownika
krzyszt0f
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czesc,

Odbylem pielgrzymke po sklepach sportowych, za kazdym razem wypowiadalem magiczna formulke "szukam butow do biegania dlugodystansowego po asfalcie, mam tendencje do lekkiej pronacji" i czekalem na reakcje sprzedawcow. W pierwszym sklepie podsunieto mi New Balance 716. Mialem wrazenie, ze sa troche "sztywne". W drugim dostalem jakies trialowe Adidasy, wiec pobyt tam mozna zaliczyc do wyjatkowo udanych. W sklepie nr 3 pan stwierdzil, ze koniecznie musze miec Nike z "twarda, weglowa podeszwa" i "absolutnie nie poleca Adidasa".

A w czwartym sklepie pewna pani, ktora chyba miala pojecie o branzy, w ktorej dziala, polecila mi Asics, miala Asics Gel 1080. Z wszystkich przymierzanych butow Asicsy charakteryzowaly sie najwiekszym komfortem. Po powrocie do domu odpalilem sobie strone producenta i wykorzystujac funkcje "szukania" butow na podstawie okreslonych kryteriow (ilosc przebiegnietych km, waga, nawierzchnia, stopa itp itd) i wyszukiwarka wskazala trzy "najbardziej odpowiednie" modele Asicsa, w tym takze 1080.

Inne strony na temat biegania zawieraja sporo bardzo pochlebnych opinii uzytkownikow.

Czy ktos biega w 1080? Czy moze podzielic sie swoimi spostrzezeniami?

Dzieki!
PKO
Awatar użytkownika
toms
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc, ja biegam (tzn. biegałem latem) w ASICS-ach 1080.
Moje wrażenia po kilku miesiącach są ze wszech miar pozytywne, dobre trzymanie, dobra amortyzacja. Amortyzacja daje duże wrażenie miękkości. Ja steram się biegać przynajmniej część (a najlepiej większość) treningu po drogach grunowych, ale i asfaltu nie mogę uniknąć.
Teraz odstawiłem je tylko dlatego, że na zimę zakładam trial'ówki (Saucony), a nie żeby mi się znudziły Asicsy.
Podobno 1080 są najczęściej używanym butem treningowym ASICS'a - i to też dużo mówi.
Co do wymienionego przez Ciebie NB 716, to zdaje się że jest on szerszy - przynajmniej w wersjach sprzedawanych w Polsce, bo gdzie indziej można dopasować rozmiar i na długość i na szerokość- więc mnie lepiej leży 1080.
I jeszcze: też jestem pronatorem.
Konkluzja: gut but.
Tomasz
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

używałem 1080 i byłem zadowolony

dobre z tym butem trailowym na asfalt. Gdzie ten sklep, moża jakąś czarną listę sklepów stworzyć? :)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
krzyszt0f
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Quote: from PAwel on 7:00 pm on Jan. 31, 2004
używałem 1080 i byłem zadowolony

dobre z tym butem trailowym na asfalt. Gdzie ten sklep, moża jakąś czarną listę sklepów stworzyć? :)
dziekuje za odpowiedzi!

a ten sklep, gdzie mi tak fajnie doradzono to jeden z tych sklepow, ktore nazywam "dyskotekowymi" - obwieszone sa logosami wszystkich firm od reeboka przez file po pume, a w srodku 90% obuwia sluzacego nie do uprawiania sportow tylko do wygladania jak w reklamach w "trendy" czasopismach - zdarzaja sie takie kwiatki jak np. stawianie butow dla deskorolkarzy (podeszwa plaska jak decha na calej dlugosci buta) na poleczce z napisem "running", buty swiecace, pachnace itp itd, a wg sprzedawcow do biegania sluzy wszystko co nie jest sandalem, butem do koszykowki czy pilkarskim obuwiem z kolcami - inna sprawa, ze sprzedawcami najczesciej sa tam lysawi mlodziency, ktorzy doskonale sprawdzaja sie w dopasowaniu ubioru wyjsciowego na dyskoteke ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ