Ja stosuję czasem fitness test(s610i);moje spostrzeżenia w tym względzie są różne,tzn.próbowałem wartości oznaczanego przez ten test VO2max i HRmax odnieść do prób wysiłkowych przeprowadzanych podczas testów na zgrupowaniach,w różnych okresach przygotowań.Parametry są porównywalne,tzn.,że chyba coś w tym jest.Wartości testu oczywiście zmieniają się,na pocz.przygotowań kształtują się w granicach 64(OWNindex)190(HRmax),w sezonie 72(OWNindex)195(HRmax);Jedyne wątpliwości mogłoby wzbudzić niezbyt dokładne korelowanie tych wartości z testem UKK(przeprowadzonym w tym samym okresie),który też oznacza przewidywane wartości VO2max i HRmax.Faktycznie chyba jednak test UKK ma zastosowanie raczej wprzypadku osób nie trenujących regularnie.Pozdrawiam.

A co np.z próbą conconiego,czy ktoś próbował?
By wykorzystać test na VO2max,należałoby zastosować analizator gazów(wydychany CO2,wdychany O2),aby ocenić próg mleczanowy-odczynniki na stężenie kwasu mlekowego.Wszystko to-w warunkach laboratoryjnych,tak więc nie do wykorzystania"na codzień".Ale test Conconiego można przeprowadzić samemu.
Metodycznie jest to opisane w pomocy programu.Warto wykorzystać tą funkcję by wiedzieć jak dostosowywać obciążenia w kolejnych fazach przygotowań.
(Edited by Kenji at 7:23 pm on Dec. 12, 2003)
T.