Pierwsze buty a internet?

Remilek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, w końcu zebrały się siły na bieganie no i biegam już jakiś czas, nie chciałem inwestować od razu w buty bo wolałem poczekać bo zainwestowałbym w nic praktycznie jakbym zrezygnował z biegania. Czytałem już dużo dość tematów dotyczących butów chyba każdy początkujący taki dylemat ma gdzieś na stronach widziałem jakiś test z kartką i stopą (układ naszej stopy) i moje pytanie brzmi czy to ma dużo znaczenie dotyczące butów które chcemy kupić? powinny aż tak być dopasowane i od czego zależy to wszystko? kolejne pytanie mam takie czy pierwsze buty warto zamawiać z internetu tzn sklepu, jeśli tak to jakie sklepy polecacie? no i jak każdy typowy początkujący buty? ale jakie? droższe to nie zawsze chyba znaczy lepsze.... ps. chciałbym dodać że biegam po ,,asfalcie" :).

Pozdrawiam.
PKO
ponadton
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00.48
Życiówka w maratonie: 4.49

Nieprzeczytany post

Kupowanie bez przymiarki jest trochę ryzkowne. Wiem po sobie, że buty do biegania kupuję w innym rozmiarze niż normalnie tj. większe. Tak jest u mnie, i wyszło w trakcie doboru rozmaru. Każda marka inaczej może leżeć Tobie na nodze i charakteryzować sie lepszym lub gorszym dopasowaniem. Przynajmiej po raz pierwszy dokonaj zakupu markowego obuwia osobiście w sklepie.
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ponadton pisze:Kupowanie bez przymiarki jest trochę ryzkowne. Wiem po sobie, że buty do biegania kupuję w innym rozmiarze niż normalnie tj. większe. Tak jest u mnie, i wyszło w trakcie doboru rozmaru. Każda marka inaczej może leżeć Tobie na nodze i charakteryzować sie lepszym lub gorszym dopasowaniem. Przynajmiej po raz pierwszy dokonaj zakupu markowego obuwia osobiście w sklepie.
Zawsze do rozmiarówce konkretnej marki odpowiada rozmiar wkładki w cm, a ten jest zawsze taki sam, więc jeśli masz stopę długą na 27 cm, to najpewniej weźmiesz but z wkładką o długości 27,5-28 cm. Akurat ja jestem zwolennikiem 0,5 cm zapasu, bo przy centymetrze miałbym za dużo luzu (a biegam w szerokich i dość luźnych Merrellach, ale to samo było w zupełnie innych butach Asicsa).

Ponadto przy zakupach w internecie masz zawsze bodaj 10 dni na zwrot towaru, więc jeśli buty będą jednak źle dopasowane, to z łatwością możesz spróbować większych bądź mniejszych. Minus to koszty przesyłki i czekanie.
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
Remilek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a z konkretnych firm jakie polecacie ? ps i pytanie jeszcze z innej bajki czy codzienne bieganie może mi zaszkodzić ? tzn jeden dzień przerwy w tygodniu czy tam dwa to chyba nie będzie złe skoro czuję się na siłach?
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

długinos: To genialne rozwiązanie spowoduje w dłuższej perspektywie, że nikt nie będzie przymierzał w sklepie, bo specjalistycznych sklepów nie będzie lub pozostanie bardzo niewiele jednostek dotowanych bezpośrednio przez producentów. Będą za to tańsze w utrzymaniu wirtualne. Ewentualnie przyjmie się patent wykupu "wejściówki" do sklepu, która upoważni do oglądania, macania, przymierzania i robienia zdjęć. O ile pamiętam jakaś sieć handlująca elektroniką próbuje to lansować w USA.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:To genialne rozwiązanie spowoduje w dłuższej perspektywie
Tez tak myslalem juz wiele lat temu .. i nadal to nie nastepuje. Coraz bardziej sklaniam sie wiec ku temu, ze "w dluzszej perspektywie to wszyscy bedziemy martwi" :-). Producenci zanjda jakos sposob na to zebysmy kupili ich towary .. im bardziej na tym zalezy niz nam :-).
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

czysty wallenrodyzm - kupuj drożej żeby inni kiedyś może mogli kupić łatwiej :hahaha:

sensowne sklepy stacjonarne raczej się utrzymają (zresztą one też sprzedają w sieci).
póki co zapaści na rynku nie obserwuję. wiosną na powiślu w warszawie planowane jest otwarcie kolejnej biegowej sieciówki
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Remilek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rozwiązane, temat można zamknąć :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ