Grube skarpety biegowe

dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy ktos moze mi polecic grube skarpety do biegania? Kupilem buty wieksze o numer, ale okazalo sie to bledem - sa bardzo lataja na nodze. Chce zatem nadrobic nieco solidna skarpeta.

Wszystkie biegowe skarpety, jakie mam, sa bardzo cieniutkie, biega sie w nich super, ale w dobrze dopasowanych butach. A z dwoma skarpetami naraz nie chce rzezbic.
kamil
PKO
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przypadkowo, być może zrobiłeś dobrze,bo do biegania buty powinny być conajmniej o 1 numer większe. Nie ma się co przejmować. Noga powinna się przyzwyczaić do nowego rozmiaru. Skarpeta się sama znajdzie... jak przyjdą mrozy. Póki co nie polecam zakłądania grubej skarpety na takie upały,tylko z powodu rozmiaru buta. Bardziej sobie zaszkodzisz niż pomożesz. Ewentualnie może pomóc zwykłe wypranie buta. Z reguły obuwie biegowe kurczy się nieznacznie po praniu.
dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wiem, ze powinny byc - przed kupnem dokladnie przestudiowalem porady zawarte na stronie. Swiadomie wiec wybralem pare wieksza mniej wiecej o numer niz wzialbym do chodzenia. I jednak wydaje mi sie, ze to powinno byc 0,5 numeru. Teraz stopa ma za luzno, but nie daje pelnej kontroli.

Wracajac do tematu skarpet - a nie ma takich, ktore bylyby grube i jednoczesnie przewiewne?
kamil
Awatar użytkownika
Padre
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem ile razy przebiegłeś już w tych butach, ale podejrzewam iż to są dopiero poczatki. Daj sobie jeszcze czas na kilka długich treningów. Myślę, że będziesz zaskoczony tym jak nagle z odczucia zbytnie obszerności butów, przejdziesz do wrażenia, że są idealne. Nie wiem dlaczego tak jest, ale fakt niezaprzeczalny, iż stopa przyzwyczaja się do tego luzu. Co ciekawe, nawet jak zmieniasz buty na różne rodzaje treningów (ciasne i luźne) - to i tak to zupełnie nie przeszkadza. U mnie po 100km każdy zbyt luźny but pasuje jak ulał :)

A ponadto, jak teraz założysz grubą skarpetę, to nie dość, że stopa będzie wyglądała jak po kąpieli w wannie, to jeszcze masz duże szanse nieznacznie tego buta rozepchać.
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam około 1,5 numera większe buty i np jak chodziłem w nich trochę to wydawały się duuuużo za duże. Jak zaczałem biegać okazało się że są super. Czyli żadne grube skarpety.
Ibex    
dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przez przypadek trafilem na to, czego szukalem. Znalazlem dzis w GO Sport skarpety markowane przez GO z serii Marathon [to brzmi dumnie :)]. Dolna czesc maja mocno pogrubiona. Swietnie wypelnilo mi to buta, stopa czula sie pewniej. Od razu lepiej mi sie bieglo i zamiast zakladanych na dzis 5, przebieglem 8 km :) Kosztowaly 39 zl za dwie pary.
kamil
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ