buty do biegania terenowego
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43,09
- Życiówka w maratonie: brak
Witam! ostatnio zacząłem brać udział w tzw biegach na orientację w trójmieście. w biegach tych trasy często wiodą po terenach strasznie nierównych. dotychczas biegalem w butach reebok zigwild, oczywiscie wiem ze jest to obuwie raczej amatorskie, ale z racji wlasciwosci dobrze wplywalo na moje zniszczone stawy skokowe i kolana. jest to takze obuwie raczej asfaltowe, w zwiazku z czym czy ktos moglby mi polecic obuwie odpowiednie do biegania terenowego, z mnostwem podbiegow, biegania po nierownych zboczach itd?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jakiekolwiek obuwie o nazwie rozpoczynającej się od "ZIG" nie jest dobrym pomysłem dla biegacza ze zniszczonymi stawami skokowymi i kolanowymi. To raczej sposób na zepsucie sobie tych stawów.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43,09
Moimi poprzednimi byly Nike Free Trainer, mozliwe ze te tez byly nieodpowiednie, choc mi wydawalo sie ze amortyzuja dobrze, nie czulem tez po bieganiu bolu w kolanach. Ale dlatego wlasnie dodaje ten post, bo chcialbym poznac opinie osob, kotre wybiegaly troche wiecej ode mnie i moga mi doradzic, w jakie obuwie zaopatrzyc sie na bieganie terenowe
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Więc te zniszczone stawy skokowe i kolana są zniszczone bieganiem? Jeśli tak, to zacznij szukać przyczyny nie w butach a u siebie. Ten artykuł polecam na początek. Tak więc zacznij od wzmocnienia mięśni odpowiedzialnych za prawidłowe ułożenie ciała podczas biegu i popracuj nad techniką.
Bieganie w terenie jest dużo lepsze dla zdrowia od biegania po asfalcie. Ale jeśli lądujesz nieprawidłowo na piętę, to na nierównym będzie ci dużo mocniej wykręcało stawy. Dodatkowo im wyższa podeszwa, tym większy będzie moment tych sił (siła razy ramię). Dlatego, obok pracy nad techniką, polecam buty z mniejszą amortyzacją niż do tej pory. Redukcja grubości amortyzacji połączona ze zmianą techniki biegania rozwiązała moje, i nie tylko, problemy z kolanami. Ważne jednak, by robić to stopniowo i ostrożnie!
W sprawie wyboru konkretnego modelu nie będę doradzał, bo te będące w obrębie mojego zainteresowania, na obecnym etapie nie muszą być odpowiednie dla ciebie.
Bieganie w terenie jest dużo lepsze dla zdrowia od biegania po asfalcie. Ale jeśli lądujesz nieprawidłowo na piętę, to na nierównym będzie ci dużo mocniej wykręcało stawy. Dodatkowo im wyższa podeszwa, tym większy będzie moment tych sił (siła razy ramię). Dlatego, obok pracy nad techniką, polecam buty z mniejszą amortyzacją niż do tej pory. Redukcja grubości amortyzacji połączona ze zmianą techniki biegania rozwiązała moje, i nie tylko, problemy z kolanami. Ważne jednak, by robić to stopniowo i ostrożnie!
W sprawie wyboru konkretnego modelu nie będę doradzał, bo te będące w obrębie mojego zainteresowania, na obecnym etapie nie muszą być odpowiednie dla ciebie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok