Koszulka bez rękawków
Koszulka bez rękawków stanowi coś pośredniego między t-shirtem a zwykłą koszulką startową. Produkt Pearl Izumi został uszyty przy zastosowaniu minimalnej ilości szwów, które i tak są płaskie, by nie powodować otarć naskórka. Nie jest to nic nowego w branży współczesnych sportowych ubrań. Nadzwyczajne cechy ma tu natomiast użyty materiał. Jest on przemiły w dotyku – mam wrażenie, że łączy naturalność bawełny ze zwiewnością i lekkością jedwabiu, mimo że nie ma nic wspólnego ani z jednym ani z drugim (jest oczywiście całkowicie syntetyczny). Nie dość tego, to mam wrażenie, że jego zdolności wyrzucania potu i nadmiaru ciepła na zewnątrz przerastają słynny Cool-Max, który jest niejako symbolem przewiewności ubrań. Kolejnym przykładem innowacji jest wydłużona fałda z tyłu, w górnej krawędzi koszuli (w rejonie szyi). Fałda ‘łapie’ dodatkowe powietrze, zwiększając tym wentylację i podnosząc ogólny poziom komfortu.
W czasie biegania, koszulka bez rękawków nie jest w żaden sposób odczuwalna. Jest lekka jak piórko, nie nabiera ciężaru pod wpływem potu, nie powoduje przegrzewania organizmu, nie lata na boki podczas biegania, nie przeszkadza z powodu nie-ergonomicznego kroju. Jest po prostu idealna do biegania w temperaturach powyżej 20 ˚C.
Szorty biegowe
Kupione szorty wcale nie odstają od wysokich standardów komfortu, które wyznaczyła koszulka bez rękawków. Nogawki szortów są trochę dłuższe od standardu, sięgając 2/3 uda. Szorty dysponują wewnętrznymi majtkami, uszytymi z materiału o wysokich parametrach oddychających. Natomiast materiał użyty do zewnętrznej, właściwej części szortów nie tylko dobrze oddycha, lecz również stara się nie dopuszczać do przenikania wody (np. deszczu) do wewnątrz. Krótkie spodenki można komfortowo dopasować do talii za pomocą sznureczka umieszczonego na górnej krawędzi. Ciekawostką jest dosyć obszerna tylna kieszeń, zamykana na świetnie pracujący zamek błyskawiczny. Ponadto, szorty zaopatrzono w estetyczne aplikacje, wykonane z materiału odbijającego światło.
Taki jest obraz nowoczesnych szortów, z tak zwanej ‘górnej półki’. Nie powiedziałem do tej pory jednak nic nadzwyczajnego. Ich właściwością, która spowodowała, że spodenki stały się od razu moim faworytem jest kompletna neutralność dla moich nóg. Inne modele szortów powodują bolesne otarcia naskórka w okolicach pachwin (wewnętrzne, wbudowane majtki trą). W zasadzie każdy dłuższy bieg opłacałem bólem. Teraz to wszystko już jest za mną. Szorty Pearl Izumi, ku mojemu szczęściu, ‘królują’ w biegach dłuższych.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany nabyciem ubrań Pearl Izumi, to powinien pojechać do czeskiego Harrachova (miejscowość przy granicy z Polską). Tam znajduje się przedstawiciel, firma Lissport. Wcześniej polecam skontaktowanie się z jej przemiłym właścicielem – Petrem Lisicanem, tel:+ 420 602 12 58 11; e-mail: lissport@krakonos.cz. Na marginesie, można tam nabyć inne artykuły Pearl Izumi. Ja kupiłem kamizelkę i t-shirt, które jakkolwiek - bardzo nowoczesne, nie są tak niezwykłe jak opisana koszulka bez rękawków i szorty.
Przedstawiona koszulka nazywała się Phase T; szorty – Infinity. Cena koszulki wynosi 1.000 CSK (ok. 150 zł), natomiast szorty kosztują 1.350 CSK (ok. 200 zł). Tu zaznaczam, że można kupić te same szorty w kolorze piaskowym (wydają się być nawet ładniejsze od czarnych). Ostatnia uwaga ma na celu oszczędzenie wydatków – jeżeli kupujecie coś za więcej niż 1.000 CSK, możecie na granicy, żądać zwrotu do 19 procent czeskiego podatku VAT, na podstawie paragonu i specjalnego formularza dla zagranicznych turystów (Tax - free shopping).
Ostatnia uwaga: poniższe zdjęcie szortów przedstawia ich widok od tyłu (chciałem pokazać tylną kieszeń).