Komentarz do artykułu adidas Energy Boost - TEST (video)

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Z "dużą nieśmiałością" do tych butów podchodziłem. W tym momencie naprawdę uważam, że są świetne i test wymaga jakiegoś upgradeu i po weekendzie coś pewnie wrzucimy..
PKO
Awatar użytkownika
Andyql
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:05

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Z "dużą nieśmiałością" do tych butów podchodziłem. W tym momencie naprawdę uważam, że są świetne i test wymaga jakiegoś upgradeu i po weekendzie coś pewnie wrzucimy..
Fajnie. Też uważam, że są co najmniej nieprzeciętne . I to od ponad 1000 km. I niczego w tym czasie nie straciły . Mam nadzieję, że druga odsłona testu pokusi sie o odpowiedź na pytanie, co uczyniło boosty aż tak wyjatkowymi ( ok, dla mnie , bo już "słyszę" te głosy o uleganiu marketinowemu placebo :) ) . Czy to właściwości nowej pianki czy coś innego. Inna sprawa, że gdybym przeczytał gdzieś , że boosty są do niczego, mógłbym się tylko roześmiać i polecieć pobiegać. In boost we trust !!! Znaczy, dobre są.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Mi sie wydaje, że:
sztywna podeszwa (to jeden z nielicznych butów po treningach w ktorych nie mam bólu przyczepu rozciegna podeszwowego)
pomysłowa cholewka
Dynamizm buta mnie nie rusza bo jestem bardzo mało dynamiczny i ciężki ale może jak będę bardziej dynamiczny to jeszcze coś nowego odkryje.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: sztywna podeszwa (to jeden z nielicznych butów po treningach w ktorych nie mam bólu przyczepu rozciegna podeszwowego)
no co ty! ale jak pracujesz nad techniką i negatywnie nie wpływasz na biomechanikę z taką straszną podeszwą? :bum: :oczko:
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Im sztywniejsza tym mniejsza ingerencja w technikę, im więcej miękkiej amortyzacji tym większa ingerencja. Ale boost nie jest miękki, jest raczej twardawo-sprężysty.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja tu żarcik-żarcik, a Ty pełna powaga. chociaż Twoja opinia o zaletach sztywnej podeszwy pewnie wzbudzi w kimś na serio kontrowersje.
szkoda tylko, że ceny boostów są takie, a nie inne - http://www.sklepbiegacza.pl/szukaj?q=boost. chyba, że widać światełko w tunelu?
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie sztywna podeszwa to raczej duży minus. Są buty, które mnie i tak urzekły (np. Adidas adizero Adios 2), mimo sztywności, ale ogólnie jedną z podstawowych cech, których szukam we własnym obuwiu jest elastyczność. Zresztą wystarczy spojrzeć na moje aktualne obuwie - Faas 500, Faas 300 i Duramo 4 (które na samym początku są średnio-sztywne, ale po rozbieganiu przechodzą już test naleśnika - jest dobrze). Na marginesie, to te pierwsze i ostatnie niebawem wymieniam, sam jestem ciekaw, na co padnie wybór.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pewnie ktoś powie, że nie jest w ogóle sztywna ale w przeciwieństwie do choćby Nike Free 5.0 jest. Ale w Nike Free stopa mnie boli.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiedzieć, że nie jest sztywna, to grzech. Niestety Adidas praktycznie nie robi elastycznych butów, wszędzie wciska - z lepszym lub gorszym skutkiem - swojego Torszjona (tylko tańsze modele go nie posiadają, ale to jeszcze nie jest równoznaczne z wysoką elastycznością). Nie oznacza to jednak, iż buty Adidasa są nieciekawe. Na pewno ma on kilka miłych dla stopy modeli, aczkolwiek wysoka sztywność naprawdę mnie denerwuje. Z reguł Torsion robi jednak beznadziejną robotę, chociaż są wyjątki - ponownie przytoczę przykład adizero Adios 2.
Z Boostami miałem jeszcze za mało do czynienia, żeby napisać coś więcej, ale jeśli wziąć pod uwagę również cenę - jestem zdecydowanie na nie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ