Kupowanie butów przez internet.

Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witajcie!

Chciałbym jeszcze raz poruszyć temat kupowania butów biegowych w sklepach internetowych z granicą. Ostatnio, w związku z niemożnością przymiarki, eventualnie zakupu butów Kayano VIII, dałem nura w sieć i natrafiłem na parę fajnych zagranicznych witryn z obuwiem różnych marek. Wprawdzie na wyjątkową okazję zakupu Kayano VIII, nie natrafiłem, ale znalazłem wiele innych modeli w atrakcynych cenach. Czy ktoś z was  kupił sobie w takim internetowym nie polskim sklepie buty? Jeśli tak niech napisze jak na tym wyszedł. Buty zapewne dostał, ale czy zawsze przysyłają to co zamówiłeś?
Najwieksze moje wątpliwości budzi numeracja. Oczywiście można pomierzyć buty tu w Polsce i złozyć zamówienie w sklepie interetowym na "swój" pomierzony numer. Pytanie czy 11-stka Kayano w Polsce równa jest 11-stce Kayano w Wielkiej Brytanii. Osobiście nie wierzę, że są sobie równe. Pytanie więc czy ryzykować. Jaka jest wasza opinia w tej sprawie.
Gdyby ktoś chciał coś napisać o kosztach przesyłki z kraju UE bądź USA byłbym wdzięczny.

Sklepy na które natrafiłem:
OSHMANS ASICS
SPORTS AUTHORITY ASICS
FINISH LINE
ROADRUNNER SPORTS!
Czasami się zdarza oferta kupna dwóch par, z tym, że druga za połowę ceny. Interesujące.

Pozdrawiam. Kazig.

(Edited by Kazig at 3:44 pm on Aug. 23, 2002)
PKO
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czasem w tej samej parze butów są różnice np. lewy uciska w jakimś miejscu a prawy jest OK itp.
Raczej nie zdecydowałbym się na zakup przez internet.
Szkoda tylko,że kupienie dobrych butów jest u nas ciągle problemem.Kayano VIII nie udało mi się jeszcze zobaczyć w sklepie.
Awatar użytkownika
Michael
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gel kayano VIII widzialem w ofercie firmy bednarek-sport. Podobno prowadza sprzedaz wysylkowa, ale chyba osobiscie tez mozna sie spotkac. Dla mnie to troche daleko bo ta firma miesci sie w Rybniku.

www.bednarek-sport.pl

p.s. jak w IkonKod robi sie hiperlacze?

(Edited by Michael at 6:33 pm on Aug. 25, 2002)
[b]GG #1291119[/b]
THE WALL IS IN YOUR MIND, NOT YOUR BODY
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Byłem na stronie.

PS chyba nie da się tego pokazać, zajrzyj do pomocy, metodą prób i błędów dojdziesz.

(Edited by Kazig at 9:22 pm on Aug. 25, 2002)
Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wielokrotnie kupowałem buty przez internet. Nigdy się nie zawiodłem. Dzieki temu mogłem biegać w modelach niedostepnych w Polsce, płacąc za nie bardzo często mniej (korzystam z obniżonych cen) niż wynosi średnia cena buta niższej klasy w Polsce. Nie miałem również nigdy problemów z realizacją płatności poprzez kartę płatniczą (brak jej akceptacji, przechwycenie danych przez hackerów, itp.). Mój komfort kupowania bazuje na dwóch kwestiach:
1. wiem dokładnie jaki numer buta danej marki (lub najlepiej marki i kupowanego modelu) pasuje mi.
2. kupuję w witrynach, które posiadają ochronę przed hackerami (szyfrują dane płatnika).
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że punkt 1 jest dużym ograniczeniem dla osób, które chciałyby kupić coś zupełnie nowego, czego wczesniej nie używały. Skąd mogą wiedzieć, że np. rozmiar 9 UK Mizuno dokładnie pasuje rozmiarowi 9.5 UK Nike i 10 UK Saucony.

Amerykańskie sklepy internetowe oferują sprzęt za cenę niższą niż w Europie; jednak koszty przesyłki są bardzo wysokie i mogą nawet przerastać cenę kupowanego towaru. Dlatego ja korzystam ze sklepów brytyjskich. Mozna w nich natrafic na duże przeceny. Koszty wysyłki kształtują się w granicach 8 - 10 funtów.

Jedna kwestia do Kaziga. Dlaczego myślisz, że Kayano kupowany w Polsce miałby inny rozmiar od Kayano kupowanego za granicą !? To trochę irracjonalne myślenie. Z reguły wielkie firmy sportowe powierzają produkcję danego modelu buta jednej fabryce, gdzieś w Azji. W związku z tym nie ma podstaw by wątpić, że ten sam model sprzedawany na całym świecie, ma różne rozmiary - pochodzi z jednego źródła.
Pozdrawiam,
Radek
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Radek, a w jakich konkretnie sklepach internetowych robisz zakupy? Możesz podrzucić adres lub dwa?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

{RadekW} Dzięki za odpowiedź, spodziewałem się, że zabierzesz głos. Spodziewałem się, że sprowadzanie butów przez internet z USA to sprawa w większości przypadków nieopłacalna. Dzięki za orientacyjne stawki za wysyłkę z UK. Jak tą drogą będę kupował kiedyś buty, to jeszcze będę próbował to potwierdzić, co bym nie wybulił za buty mniej niż na przesyłkę.

Co do ewentualnych różnych rozmiarów butów to sorry. Nie wiedziałem, że jeden model robi się tylko w jednej fabryce. Wierzę, że surowo przestrzegają by buty były równe, że buty z jednej parti, równe są butom z drugiej. Rzeczywiście fajne by było gdybyś nam zdradził z których sklepów korzystałeś. Nie będzie na Ciebie jakby coś poszło nie tak :usmiech:. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
RadekW
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przepraszam Koledzy, że odpowiadam tak późno, ale miałem kilkadniowy urlop i nie korzystałem z internetu. Podaję niżej adresy trzech ulubionych sklepów. Najczęściej robię zakupy w tym pierwszym:
www. ontherun.co.uk, www.bournesports.com, www.runnersneed.co.uk (przepraszam - nie wiem jak wpisać te adresy, by powstały linki).
Pozdrawiam,
Radek
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie zawsze kupowanie w internecie ma sens .
Ostattnio kupowalem sobie nowy kask rowerowy . I tu wlasnie chcialbym wszystkich przestrzec .
Sa firmy , ktorych modele robione sa jakby na jedno kopyto .
W moim przypadku wszystkie kaski firmy Giro uciskaja mnie na czubku glowy .
Metoda prob i bledow przymierzylem kilkanascie modeli paru firm i ... EUREKA ! - kask firmy Winwood okazal sie jakby specjalnie zrobiony ma moja makowke .
Z butami jest podobnie - nie sposob wyobrazic sobie komfortu
, dynamiki przenoszenia nacisku , wplywu kroju danego modelu na ksztalt naszych stop .
Byc moze jest na to sposob . Moj znajomy przed pojsciem na zakupy gruntownie studiuje ceny w katalogach i z taka wiedza udaje sie do sklepu . Tam przymierza kilka rzeczy ( cokolwiek by to nie bylo ) i w przypadku wystepowania wyzszej ceny stargowuje sie do poziomu internetowej oferty .
Tak - ja wiem ze w kraju nad Wisla wybor jest cieniutki ale co zrobicie w wypadku zwrotu zamowienia przez internet ? - zaplacicie slona cene za zwrot przesylki ? Warto to przemyslec .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chodzi o surowe normy jakości i standaryzacji. I jeszcze jak coś jest produkowane tylko w jednym miejscu, a nie rozsiane po całym świecie, to powinno być wszystko o.k.
Z tym, że oczywiście najpierw rzecz powinno się przymierzyć, zobaczyć wcześniej, żeby być zadowolonym. No nie ma wyjścia jak rzeczy tej nie można przymierzyć.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ