Buty - konserwacja

Awatar użytkownika
Dwarf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie: Jak czyscicie swoje buty?
Moje kiedys byly biale a obecnie sa czarne :o:(biegam po lesie wiec w siatke wniika w szro-czarny  pyl). Nie da sie w zasadzie tego wyczyscic bez gruntownego prania, ale to moze zniszczyc (zdeformowac) buty.
W zasadzie do tej pory co najwyzej usuwalem z butow bloto i czasami czyscilem podeszwe.
Dwarf
PKO
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Prawie w ogóle nie czyszcze butów biegowych, bo nie ma to sensu. Pare dni po wypraniu znowu sa brudne i to teraz kiedy nie ma blota. Wystarczy troche piachu, pylu i znowu trzeba by prac. Poza tym buty kupuje raz na 3 miesiace, wystarczy raz wyprac po miesiacu i drugi raz na koniec, tak zeby mozna bylo je jeszcze wlozyc do chodzenia.

(Edited by RobertD at 9:47 am on Aug. 2, 2002)
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raz na 3 miesice? Dlaczego tak czesto?
Zuzywaja sie tak szybko czy kolorek sie nudzi? :)

Ja czasem piore swoje. Wrzucam do pralki automatycznej, nastawiam 30 stopni, najkrotszy program, bez wirowania i wygladaja niezle. Wiekszosc jest 100% z tworzywa sztucznego i im to nie szkodzi. Ale trzeba uwazac.

Swoja droga podoba mi sie ten argument, ze nie warto czyscic bo i tak sie zabrudza. Chyba nie uzywasz tego argumentu w odniesieniu do wlasnej higieny. (;
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Raz na 3 miesiace, bo w tym czasie robie ok 900-1000km, co oznacza, ze buty traca juz swoje wlasciwosci amortyzacyjne, moze nie zupelnie, ale to juz nie to co na poczatku.
Buty biegowe a higiena osobista to dwie rozne rzeczy, raczej w butach biegowych nie chodzi sie na codzien.
Czyszczenie butow biegowych codziennie raczej przypominaloby czyszczenie opon samochodowych codziennie. Szkoda czasu.

(Edited by RobertD at 12:30 pm on Aug. 2, 2002)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ