Krokomierz

joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jacek, ja te¿ nie znalaz³am na Ontherun. Szuka³am w dziale zakupów: jest tam wszystko, ³±cznie z bi¿uteri± dla biegaczy, ale krokomierza niet.
PKO
Jacekk_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

joycat, a ja znalazłęm specjalny krokomierz przyczepiany do buta. Na stronie NIKE. Ale opisu tam tyle co nic. Przede wszystkim dalej nie wiem co i jak ten krokomierz liczy. Czy jak wszystkie - na podstawie liczby kroków czy też - bezpośrednio szybkość lub dystans. Wtedy po połączeniu z czasem - jest znakomity. Choć piekielnie drogi.
http://niketown.nike.com/pdp.jhtml?cate ... yle=SM0003
Jacek
jacekk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Znalazłem w sieci w miarę obszerną informację o krokomierzu, który mierzy długość każdego kroku przy pomocy jinksa przymocowanego do buta. Adres: www.heartmonitor.com/fit_sense.htm. Ceny od 180 do 290 USD
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jak już wspomniał Adamm na poczĹĄtku tego tematu krokomierze przyczepiane do sznurowadeł mierzĹĄ odległoœć na podstawie rzeczywistego ruchu stopy. Mam znajomego który sobie takĹĄ zabawkę przywiózł z zagranicznych wojaży i kiedyœ "zrobiliœmy" tĹĄ samĹĄ trasę, z tym, że ja na rowerze, on biegnĹĄc.  Różnica między tym urzĹĄdzeniem a licznikiem rowerowym była stosunkowo niewielka ( o ile licznik nie podaje przekłamanych danych w co wĹĄtpię ). Wniosek z tego taki, że chyba ten rodzaj krokomierza spełnia ( może nie w 100% ) swoje zadanie.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Joycat,
przypomniałem sobie, że kilka lat temu miałem wzory krokomierzy firmy Digi Sport (Seiko). Powinny jeszcze w firmie być. Wyślę Ci do testowania i napiszesz o swoich wrażeniach.

R.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O, dziêkujê Ryszardzie. To bardzo mi³a propozycja. Nauczy³am siê ju¿ co prawda obliczaæ dystans na podstawie tempa biegu, ale bardzo chêtnie sprawdzê d³ugo¶æ moich biegowych tras za pomoc± krokomierza i zdam relacjê na forum.

Pozdrawiam!
jacekk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ryszardzie, a możesz w trzech słowach powiedzieć, czy te krokomierze mierzą długość kroku czy też się w nich ustawia tę długość na fix?
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po tym jak zainteresowaliście się krokomierzami zrobiłem "remanent" w firmie i znalazłem cztery modele sygnowane przez firmę Digi Sport a wyprodukowane przez firmę japońską Yamasa.
Oczywiście rozkręciłem, żeby zobaczyć co jest w środku.
Sercem urządzenia jest wahadełko podtrzymywane delikatną sprężynką reagujące na wstrząs i zamykające obwód. Reszta to najprostsza elektronika. Może być stoper, zegarek, szybkość, dystans a nawet kompas. Całość mocowana jest zaczepem np. na pasku.
Niestety w bieganiu mogą one być mało przydatne. Krokomierz trzeba zaprogramować poprzez wpisanie długości kroku. W instrukcji jest propozycja zmierzenia długości przebiegniętego lub przemaszerowanego 10 krokowego odcinka i wpisania średniej długości kroku.
Wydaje się, że krokomierz może być skuteczny przy odcinkach bieganych jednym tempem. Przed każdą zmianą szybkości biegu trzeba by wpisywać nową długość kroku.
Dostałem nowy katalog stoperów, altimetrów i krokomierzy i jest tam nowy krokomierz w formie zegarka mający na wyświetlaczu licznik kilometrów, kcalorii i stoper (pewnie bez międzyczasów).
Z ciekawych propozycji dla biegaczy (lub pływaków) jest stoper zakładany na palec wskazujący obsługiwany kciukiem z pamięcią 56 międzyczasów, najszybszym, najwolniejszym i średnim mędzyczasem, licznikiem międzyczasów. Jest on niewiele szerszy od palca.  
Jest również stoper na rękę z wężykiem (takim jak w aparatach fotogrgaficznych) trzymanym w dłoni do zaznaczania międzyczasów (500).
Jest też stoper, w którym można ustawić rytm kroków sygnalizowany dźwiękiem itd. itd.

R.

Joycat napisz mi na jaki adres wysłać Ci krokomierz.
Awatar użytkownika
kicay
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Timex na swojej stronie zapowiada nowy zegarek z serii Ironman Triathlon wykorzystujacy GPS ( bodajze system GARMIN-a)  do pomiaru dystansu i predkosci ....

pozdrawiam
Tomasz Zajac
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dosta³am dzisiaj od Ryszarda przesy³kê z krokomierzem firmy Yamax. Urz±dzenie nazywa siê Country Road Pedometer & Compass CR-400 i ma wielko¶æ pude³ka zapa³ek. Zaczepia siê to pude³eczko za pomoc± klipsa na pasku spodni / na gumce legginsów. Trzyma siê mocno.
Pierwszy test ju¿ za mn±, niestety nie jestem zachwycona dok³adno¶ci± pomiaru. Przebieg³am trasê ok. 10 km, a krokomierz pokaza³ 7.44 km. To du¿a rozbie¿no¶æ. My¶lê, ¿e jest to kwestia ¶redniej d³ugo¶ci kroku, jak± zaprogramowa³am w krokomierzu przed treningiem. Z francuskojêzycznej instrukcji odcyfrowa³am, ¿e ¶redni± d³ugo¶æ kroku nale¿y zmierzyæ z dwóch kroków. Wysz³o mi ok. 70 cm, ale nie wiem, ile warte s± takie szacunki. Przed nastêpnym biegiem spróbujê wpisaæ inne dane, a przede wszystkim wyci±gne ¶redni± z 10 kroków, tak jak pisze Ryszard.
Krokomierz ma równie¿ zegarek, stoper i kompas. Menu w miarê intuicyjne, ale instrukcja siê przydaje.

To na razie tyle pierwszych spostrze¿eñ. Po kolejnych biegach pojawi± siê nastêpne.

Dobranoc.
jacekk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Przypominam, że we wrześniu 2001 napisałem na tym forum, że krokomierz aby pokazywał odległość w miarę dokładnie, należy "wyskalować" z użyciem monitora serca. Wyniki są w miarę OK ale że osobiście każdy bieg treningowy dzielę na różne fazy wysiłkowe, krokomierz nie za bardzo mi się przydaje. Najprostsze rozwiązanie to GPS; liczy odległość, czas i szybkość. W bieganiu pl ktoś pisał, że najtańszy to 900 PLN. Na warszawskim Wolumenie można już podobno coś znaleźć za 350-450 PLN.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ