Puma Faas 500 - odciski
- Rafalski
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: brak
Biegam już blisko 8 lat i nigdy problemów z obuwiem do biegania, aż do momentu gdy wskoczyłem w Puma Faas 500. Prawa stopa, a dokładnie śródstopie czuję gdy biegam. Klasyczne uczucie jakby zaraz miał powstać odcisk pęcherz na stopie.
Miał ktoś problem z tymi butami, w zasadzie nigdy nie biegałem na tak miękkiej podeszwie, może to stąd taki dyskomfort?
Tę wkładkę wyjątkowo miękką można wyjąć z buta normalnie? Dziwne, bo podeszwa sama z siebie jest wyjątkowo miękka i jeszcze miękką wkładkę dają, czy na pewno jest to dobre połączenie?
Pozdrawiam
Miał ktoś problem z tymi butami, w zasadzie nigdy nie biegałem na tak miękkiej podeszwie, może to stąd taki dyskomfort?
Tę wkładkę wyjątkowo miękką można wyjąć z buta normalnie? Dziwne, bo podeszwa sama z siebie jest wyjątkowo miękka i jeszcze miękką wkładkę dają, czy na pewno jest to dobre połączenie?
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Fass 500 I czy II ??
I mam od roku i nigdy krzywdy mi nie zrobily jesli mam byc szczery. II miałem na nogach przez chwile ( nawet sie przebieglem) i jak dla mnie to juz nie to samo ... jakies takie sztywne i twarde
I mam od roku i nigdy krzywdy mi nie zrobily jesli mam byc szczery. II miałem na nogach przez chwile ( nawet sie przebieglem) i jak dla mnie to juz nie to samo ... jakies takie sztywne i twarde
- Rafalski
- Rozgrzewający Się

mam te buciki. Mój dystans koronny to 10 km. Jest to mój ulubiony dystans w nim czuję się najlepiej, a w tych butach od 8 kilometra bieganie to męka dla stóp. Może mam je po prostu rozchodzić i z czasem problem minie. Gdzieś w sieci czytałem, że można z nich wyciągnąć wkładkę, ale nie podejmowałem się jeszcze tego. Może to kwestia wiązania buta? W to akurat mnie się nie chce wierzyć, bo biegałem już w kilkunastu parach butów i zawsze wiązałem tak samo i nie było problemu.
- leandros
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:56
Potwierdzam. Pojawiają mi się bąble przy dystansie dłuższym niż 7km. Na śródstopiu oraz lekko obtarty jest najmniejszy palec, tam kaj kostka wystaje. Niby nic poważnego, ale denerwuje.
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn
Blog treningowy.
Komentarze.
5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
Blog treningowy.
Komentarze.
5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
- Rafalski
- Rozgrzewający Się
z tym śródstopiem to jest tak jak u mnie, a co do małego palca, u mnie zaś bąbla miałem poniżej małego palca idealnie na środku zewnętrznej krawędzi stopy. Chyba trzeba to przebolećleandros pisze:Potwierdzam. Pojawiają mi się bąble przy dystansie dłuższym niż 7km. Na śródstopiu oraz lekko obtarty jest najmniejszy palec, tam kaj kostka wystaje. Niby nic poważnego, ale denerwuje.

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 39:50
mam nabiegane w faas 500 I około 1500km i często w ciepłe dni robiły mi się otarcia przy dużym palcu z boku, kiedy kilometraż był większy niż 10km. W faas 300 przesuwa mi się wkładka w tył ;/
10k - 00:39:50; 21,1k - 1:26:38;
-
- Zaprawiony W Bojach
wywalcie te wkładki z pisssstu i będzie git. żeby nie było, żem oszołom, sam tak zrobiłem w 500 i 250tr. But staje się bardziej dynamiczny, stopa jest bezpieczniejsza bliżej ziemi, jest lżej, same plusy.
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
W faas 300 miałem na początku duże problemy z odciskami na środku śródstopiach.
Rozwiązanie:
Dawkować sobie na początku te faasy. Biegaj w nich na zmianę ze starymi butami i dawaj czas aż odciski się wchłoną. Z czasem buty się uklepią, a same stopy się przyzwyczają. U mnie to trwało raptem miesiąc. Teraz stosuję je na wszystkie treningi.
Rozwiązanie:
Dawkować sobie na początku te faasy. Biegaj w nich na zmianę ze starymi butami i dawaj czas aż odciski się wchłoną. Z czasem buty się uklepią, a same stopy się przyzwyczają. U mnie to trwało raptem miesiąc. Teraz stosuję je na wszystkie treningi.
- sobek76
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:19
- Życiówka w maratonie: 3:59:35
Biegam w Faas 500 (wersja pierwsza, sprzed 2 lat) zwykle bez tych zielonych wkładek.
Po pierwszym treningu miałem odciski w okolicy prawego palucha, kilka dni zajęło mi podleczenie go. Z wyjątkiem tamtego biegu, nie mam z tymi butami problemów. Co więcej, w tej chwili to moje główne i ulubione buty do biegania.
Po pierwszym treningu miałem odciski w okolicy prawego palucha, kilka dni zajęło mi podleczenie go. Z wyjątkiem tamtego biegu, nie mam z tymi butami problemów. Co więcej, w tej chwili to moje główne i ulubione buty do biegania.
- Rafalski
- Rozgrzewający Się
zastosowałem się i jest lepiej. Z każdym kilometrem jest coraz lepiejQba Krause pisze:wywalcie te wkładki z pisssstu i będzie git. żeby nie było, żem oszołom, sam tak zrobiłem w 500 i 250tr. But staje się bardziej dynamiczny, stopa jest bezpieczniejsza bliżej ziemi, jest lżej, same plusy.

Jak stopa się ułoży to może wsadzę z powrotem te wkładki

-
- Zaprawiony W Bojach
idę o piwo, że nie będziesz już chciał 

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ja wkładki sobie zostawiłem i stosuję ogólnie sposób - dłuższy, wolniejszy trening albo po prostu dłuższy trening - z wkładkami; krótszy trening, interwały - bez wkładek. Oczywiście starty, już na dowolnym dystansie, już bez wkładek. Fajnie się czuje wtedy to odbicie, świetna sprawa - najlepsze jest to, że to nie but je sztucznie tworzy, a stopa, but tylko je umożliwia poprzez satysfakcjonującą elastyczność. Z wkładkami też jest okej, ale to nie to samo.
W kwestii odcisków, to dalej mam problemy, ale coraz mniejsze - pod dużym palcem. Na koncie Faasów już trzy miesiące biegania na przemian z Duramo 4, będzie ze 300paręnaście-paredziesiąt kilometrów i jest coraz lepiej. Ogólnie teraz już typowych odcisków nie ma, pojawia się czasem lekki stan zapalny i ból, ale to żadna tragedia. W każdym razie zapewne po rozbieganiu Ci ustanie.
W kwestii odcisków, to dalej mam problemy, ale coraz mniejsze - pod dużym palcem. Na koncie Faasów już trzy miesiące biegania na przemian z Duramo 4, będzie ze 300paręnaście-paredziesiąt kilometrów i jest coraz lepiej. Ogólnie teraz już typowych odcisków nie ma, pojawia się czasem lekki stan zapalny i ból, ale to żadna tragedia. W każdym razie zapewne po rozbieganiu Ci ustanie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
super. te faasy to naprawdę fajny but, jako początek drogi ku obuwiu bez zbędnego chlamu. wkładka jednak psuje wszystko - jest zbyt gruba i zbyt miękka. wszystkiego dobrego!