Buty dla początkującego biegacza

wojcieh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47 minut
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

przede wszystkim chciałem przywitać się na forum.

Z bieganiem mam małe doświadczenie - jedynie na bieżni.
Mam 30 lat, 183cm wzrostu i ważę 84kg. BMI mam lekko ponad 25 więc mam nadwagę.
Mam stopę lekko supinującą ale nie jest to jakoś strasznie widoczne. Wytrzymałościowo jestem w stanie przebiec 10km w 50 minut - na bieżni.
Niestety nie posiadam jeszcze obuwia do biegania (biegałem w halówkach Umbro) i właśnie chciałem sobie sprawić nowe obuwie. Z tego co widzę dookoła swojego miejsca zamieszkania to mam dużo asfaltu i trochę betonu jako podłoże. Poszukuję oczywiście dobrej amortyzacji, żeby nie zepsuć sobie zbyt szybko stawów.
Niestety nie za bardzo mogę dopytać się w sklepie bo od miesiąca mieszkam i pracuję w Niemczech i nie czuję się na tyle swobodnie by po Niemiecku rozmawiać o bieganiu - inne tematy to ok ;)
Budżet to max 400 zł.

Pozdrawiam
Wojciech
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ta dobra amortyzacja może być czasami ułudą. CzAsem but z teoretycznie słabsza może być dla ciebie lepszy, bo jego konstrukcja pasuje lepiej do indywidualnych rozmiarów (relacji) Twojej stopy. Poszedłbym na Twoim miejscu do jakiegoś sklepu i bez przejmowania się rozmowami poprzymierzał rożne modele, to trochę tak jak by radzić czy lepszy jest audi, mercedes czy subaru.
wojcieh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję Adamie za odpowiedź i sugestię.
Szkoda, że nikt nic nie poleci - myślałem, że dla doświadczonych osób będzie to łatwe.

Co do wizyty w sklepie to oczywiście się zgadzam, że jest to dobre wyjście tylko kwestia trafienia na kompetentną osobę.

Może opowiem co ja robiłem to zrozumiecie mnie.

Otóż pare lat temu pracowałem w sklepie internetowym i przy obsłudze klienta dla firmy zaczynającej się na N i kończącej się na E (10 liter). Wtedy jeszcze nie lubiałem biegać i w ogóle się na tym nie znałem. Uwierz mi, że rozmawiałem z klientami jak profesjonalista, doradzałem zakup butów itd nie mając o tym zielonego pojęcia. Nie chciałbym trafić na taką samą osobę jak ja i dlatego utworzyłem ten wątek.

Pozdrawiam
Wojciech
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

I tak musiał bys się ich zapytać gdzie są konkretne modele. Weź do przymiarki rożne modele (neutralne) rożnych marek.
wojcieh
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Udało się!
Kupiłem brooks ghost 5 - miałem też szczęście bo w doborze pomagała mi Pani z Polski :)
Jutro pierwszy test butów.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak dla mnie to jesteś na wylocie z forum za te głupie reklamy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:jak dla mnie to jesteś na wylocie z forum za te głupie reklamy.
Mi też się znudziło. Nie jestem miłośnikiem banowania, ale czasem nie ma innego wyjścia.
Awatar użytkownika
JackStaff
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

wojcieh pisze:Udało się!
Kupiłem brooks ghost 5 - miałem też szczęście bo w doborze pomagała mi Pani z Polski :)
Jutro pierwszy test butów.
Hej!
Przymierzam się do zakupów. Napisz, proszę, jak się sprawują po kilku miesiącach? Czy biegałeś w nich w warunkach zimowych? Jeśli tak to, jakie wrażenia?
Pozdrawiam,
Jack
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki!
Obrazek
Wolny bieg to nie wada, poddanie się - owszem!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ