Krótsza noga

camaieu89
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam :hejhej: Moje pytanie
może wydawać się
głupie, ale zaryzykuję ośmieszeniem się i zapytam bardziej doświadczonych :usmiech: Zawsze biegałam rekreacyjnie - ot dla siebie kilka razy w tygodniu, w czasie 40-80 minut (zal. od innych zajęć, zmęczenia - nie będę sie zmuszać, jak nie mam siły :bum: stanu zdrowia itd.), ale ostatnio zaczęłam myśleć o pierwszym półmaratonie. Rozpisałam sobie plan, zaczęłam treningi bardziej regularne i przemyślane, no i myślę nad kupnem nowych "lepszych" butów (wcześniej miałam zwykłe adidasy z targu :bum: , później Kalenji z decathlona). Problem polega na tym, że mama mały "defekt wrodzony"-prawa noga jest krótsza o 2cm od lewej. Niby nic wielkiego, ale całe życie zmagałam się choćby z krzywym kręgosłupem i innymi "drobiazgami". Jak zaczełam biegać zauważyłam, że stopy wykręcają mi sie do środka (jak wyczytałam na forum-tzw. nadmierna pronacja). Moje pytanie brzmi - jakie obuwie bedzie najlepsze? Takie dostosowane dla pronatorów, czy może lepiej kupić neutralne i uzupełnić je dodatkową wkładą w środku (żeby zniwelować te dwa cm). Metodę "na wkładkę" stosowałam w butach do chodzenia na co dzień (z racji ww. kręgosłupa), ale często zdarzało się tak, że stopa mi po prostu wypadała :smutek: Więc w butach do biegania to chyba nie najlepszy pomysł. Z drugiej strony boje sie, że jak nie zrobię nic (czyt. biegam w pierwszych-lepszych butach bez wkładki) będą mnie boleć kolano. Już mnie pobolewało troszku, ale nie stresowałam sie szczególnie, bo traktowałam bieganie jak rekreacje. Teraz chciałabym ternować do pierwszego w życiu "biegu z numerkiem na plecach" i nie chciałabym się wykończyć. :smutek: Co byście mi poradzili? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jak wspominałam-nie jestem zawodowcem i nie za bardzo znam sie ta takich sprawach. Z góry dzięki za odp. :usmiech: I sorki, jeśli pisałam chaotycznie :bum: Mam nadzieję, ze Wszyscy rozumieją o co mi chodzi :hejhej:
PKO
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 03:02

Nieprzeczytany post

Idz do sklepu gdzie robia ID stopy i maja tam sprzet , gdzie dobiora i podpowiedza jaki but najlepszy bedzie dla ciebie ,najlepiej jak bys uzyskala opinie z 2 roznych sklepow.
Obrazek

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk

Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idz albo ortopedy sportowego albo do fizjoterapeuty gdzie ocenia co i jak. Czy moze da rade zastosowac wkladki ktore to wyrownaja, czy moze najpierw trzeba bedzie cos z kregoslupem zrobic, czy moze roznica dlugosci nie jest taka duza tylko miednica krzywa i trzeba wzmocnic gorset, czy moze tez nogi sa nierowno obciazone. Rozne sa opcje, ale tego cie nie powie sprzedawca tylko specjalista, i zaleznie od diagnozy bedzie probowal pomoc. Id czy inne cuda to olej i sie nie przejmuj.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na twoim miejscu skontaktowalbym sie z ortopeda. Pisales, ze od dluzszego czasu masz problemy z kregoslupem, wiec wada ta wydaje sie byc juz utrwalona, choc niekoniecznie. Jak pisal yaro1986, czasem problem tkwi w miednicy, ktora moze byc zablokowana, a czasem przyczyna jest jeszcze wyzej. Niektore z nich da sie zniwelowac biernie (wkladki itp;) a niektore, przez pewne zabiegi (terapia manualna, cwiczenia itp). Na pewno nie polecam wizyty w sklepie z prostej przyczyny, rada sprzedawcy nigdy nie zastapi tej danej przez ortopede. Zwlaszcza, ze problem zaczynajacy sie stosunkowo nisko (noga), ma ogromny wplyw na reszte (nawet na odcinek szyjny kregoslupa).
camaieu89
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Kurcze, myślałam, że sobie jakoś poradzę, a tu trzeba będzie się wybrać do lekarza jednak :chlip:
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na krotsza mete pewnie bys sobie poradzil ale jesli myslisz o bieganiu na powaznie, lepiej udac sie do specjalisty.

A tak na marginesie, to zastanawiam sie na ile bieganie na srodstopiu jest w stanie skorygowac roznice dlugosci nog?
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie ok. 1cm różnicy i faktycznie przy lądowaniu na śródstopiu ciało to koryguje (jedna stopa bardziej zsupinowana niż druga, przesunięty punkt pierwszego kontaktu z podłożem bardziej na zewnątrz/do wewnątrz). O tyle dobrze, że skończyły się kłopoty z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa. Adaptację wprowadził sam organizm, ja zobserwowałam dopiero, gdy pojawiły się efekty. Czy ten sam mechanizm można uogólnić, ciężko mi powiedzieć.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez mi sie wydaje (nie mam doswiadczen), ze lodowanie na srodstopiu pozwala na skorygowanie (w jakims stopniu) nierownosci konczyn. Biomechanika sie klania:) Wydaje sie tez, ze taka korekcja musi sie "odbic" chociazby na sciegnie Achillesa, to wszystko to tylko gdybanie...
Ciekawy artykul na ten temat http://www.lepape-info.com/forme/idee-r ... le-sportif
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Artykuł przeczytałam, faktycznie ciekawy. Część z tych rzeczy słyszałam już od fizjoterapeuty i podiatry (jak już udało mi się namierzyć naprawdę dobrych). Różnica w pracy nóg jest u mnie ewidentna, mięśnie łydki w krótszej nodze są większe, widać to nawet gołym okiem i wychodzi różnica przy pomiarze obwodu. Różnica długości jest nóg u mnie wynika z realnej różnicy długości kości.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie masz zadnych dolegliwosci ze strony kregoslupa?
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już nie (i oby tak zostało - choć skrzywienie wyrównawcze jest). Był taki czas, kiedy miałam bardzo często nawracającą rwę kulszową, poprawiało się po terapii manualnej na odcinku ledźwiowym, ale wracało bardzo szybko po powrocie do biegania i nawet chodzić było ciężko - ostry ból w stopie i stawie skokowym. Przestało po przerzuceniu się na bieganie na środstopiu.
Asport
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witaj, Tak jak mówią koledzy najbezpieczniej będzie udać się do lekarza, a nawet specjalisty w prywatnej przychodni. Nie ma co o opinię prosić innych nie doświadczonych, albo mniej - mam tutaj na myśli sklepy. Bądź spokojniejsza, a później już tylko przyjemność z biegania
Obrazek
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Już nie (i oby tak zostało - choć skrzywienie wyrównawcze jest). Był taki czas, kiedy miałam bardzo często nawracającą rwę kulszową, poprawiało się po terapii manualnej na odcinku ledźwiowym, ale wracało bardzo szybko po powrocie do biegania i nawet chodzić było ciężko - ostry ból w stopie i stawie skokowym. Przestało po przerzuceniu się na bieganie na środstopiu.
A jednak mozliwosci adaptacyjne naszego ciala/:)
Trzeba mu tylko stworzyc sprzyjajace warunki (tu zmiana techniki biegania).
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałam szczęście, bo zmianę wprowadziłam zupełnie nie myśląc, że może mieć wpływ na problem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ