Co po 305-tce?
-
- Zaprawiony W Bojach
Szukam opinii osób, które przesiadły się z 305-tki na coś nowszego.
Na co zamieniliście i jakie są Wasze wrażenia w porównaniu do 305?
Powoli myślę nad przesiadką na coś nowszego, aczkolwiek sporo nowych/wyższych modeli
to trochę taki przerost formy, jakieś wyświetlacze dotykowe, obrotowe pierścienie itp, a ja lubię prostotę...
Na co zamieniliście i jakie są Wasze wrażenia w porównaniu do 305?
Powoli myślę nad przesiadką na coś nowszego, aczkolwiek sporo nowych/wyższych modeli
to trochę taki przerost formy, jakieś wyświetlacze dotykowe, obrotowe pierścienie itp, a ja lubię prostotę...
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
jeśli prostota to pewnie tylko 310XT or 910XT... albo pozostać przy dziarskiej 305-tce 

"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
W 310XT też jest opóźnienie niestety. Dlatego ostatnio zanabyłem footpoda (micoach za 60zł) i na ostatnim bieganiu korzystałem z tego pomiaru tempa. To było co prawda wolne bieganie bez akcentów więc trudno mi jakieś sensowne wnioski w tej chwili napisać.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Zaprawiony W Bojach
a po co Tobie tempo chwilowe?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Natychmiastowe tempo chwilowe z footpoda umożliwia np. bieganie krótkich interwałów idealnie w tempie (opóźnienie 2s?). Oczywiście, nie jest to każdemu potrzebne, w zasadzie powinno się biegać na samopoczucie...Qba Krause pisze:a po co Tobie tempo chwilowe?

-
- Zaprawiony W Bojach
tempo średnie okrążenia na podstawie GPSu podaje wiarygodne dane już po ok. 10-15 sekundach.
żeby mierzyć interwał tempem chwilowym musiałbyś co chwilę spoglądać na zegarek; i co z tego, że w tej chwili biegniesz w zakładanym tempie skoro przez ostatnia minutę biegłeś 15 s za wolno, czego tempo chwilowe Tobie nie pokaże, a średnie tempo lapa owszem.
naprawdę, po kilku chwilach zastanowienia tempo chwilowe to zbędna funkcja, nawet na krótkich odcinkach, właśnie dlatego, że mówi tylko o tym co się dzieje w danej chwili, a nic nie mówi o chwili poprzedniej.
żeby mierzyć interwał tempem chwilowym musiałbyś co chwilę spoglądać na zegarek; i co z tego, że w tej chwili biegniesz w zakładanym tempie skoro przez ostatnia minutę biegłeś 15 s za wolno, czego tempo chwilowe Tobie nie pokaże, a średnie tempo lapa owszem.
naprawdę, po kilku chwilach zastanowienia tempo chwilowe to zbędna funkcja, nawet na krótkich odcinkach, właśnie dlatego, że mówi tylko o tym co się dzieje w danej chwili, a nic nie mówi o chwili poprzedniej.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Masz dużo racji... rzeczywiście, zerkam bardzo dużo na zegarek, ale mimo, że nie wyćwiczonym, potrafię "utrzymać" tempo bez patrzenia przez ok. 500m, potem, jeśli trzeba - znowu skoryguję... może nie ma w tym romantyzmu wolnego biegania, ale przydaje się szczególnie na biegach, gdzie trzeba poskromić się na początku. Dodatkowo, ja też mam średnie tempo lapa, jak i średnie tempo całego biegu, dzięki temu wiem, czy nadrabiam, czy tracę, od razu, nie "po każdym kilometrze".Qba Krause pisze:tempo średnie okrążenia na podstawie GPSu podaje wiarygodne dane już po ok. 10-15 sekundach.
Na wybieganiu oczywiście nie wariuję tak na punkcie tempa. Moim zdaniem - na dzień dzisiejszy - mi się przydaje. A te 10-15sek. o których piszesz to w każdym zegarku? Ambit nie różni się od 205? Ostatnio biegłem na wyścigu obok kolegi posiadającego 410 i jemu to tempo latało... takie tempo to też bym wolał wyłączyć.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie, raczej nie ma w tym względzie óżnic, po prostu tempo lapa po tym czasie zaczyna być wiarygodne. jeżeli w 410 (nie pamiętam) tempo chwilowe idzie z samego GPSa, to rzeczywiście nie ma żadnego sensu na nie patrzeć.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że to najrozsądniejsze wyjście
Chyba, że udałoby Ci się dorwać 910XT w super-hiper-mega-wypasionej promocji 
Na 310 raczej nie warto zmieniać.

Na 310 raczej nie warto zmieniać.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
610 nie jest fajna
zresztą autor zaznaczył, że pierścieniowce i dotykowce go nie interesują