asics volt33, warto na asfalt ?

pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
kilka słów o sobie: 178 cm, 89kg, biegam 2-3 razy w tygodniu, 5 lub 8-10 km, głównie po asfalcie/kostce.
Ostatnio pobiegłem w półmaratonie i zniszczyłem sobie paznokcie. Okazało się, że po 15 kilometrze rozmiar buta ma większe znaczenie niż myślałem.
No więc szukam teraz butów, w których mógłbym dalej biegać.
Do tej pory biegałem w adidasach uraha 3, było całkiem wygodnie, do czasu półmaratonu :(
Zacząłem przyglądać się Asics. Przymierzałem Radience 4 i Volt33.
Mówiąc szczerze, w "warunkach sklepowych" lepiej pasowały mi Volty. Ale naczytałem się (m.in. na tym forum) o butach minimal itp. no i mam zamęt w głowie.
Co innego czytam, a co innego mówią mi moje stopy w sklepie :)
Czy ktoś już biegał Voltach ? Jakieś doświadczenia ?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zaufanie stopom może być mylące, zwłaszcza tylko w sklepie, zwłaszcza jeśli to Twoje pierwsze zakupy butowe. Z drugiej strony nie ma jednak lepszego "czujnika". Ja się nauczyłem rozpoznawać dobre dla mnie buty po jakichś dwóch, trzech latach od rozpoczęcia biegania, eksperymentowania, więc musisz się liczyć z początkową wtopą.
Nie ma gwarancji że konkretny model będzie dla Ciebie dobry, choćby nie wiem jako dobrze przez kogoś oceniony.
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

no wiem, wiem... :) w końcu to moje nogi :)
Zależy mi jednak na wrażeniach kogoś, kto w voltach pobiegał trochę po asfalcie. Nie sprawdzę tego przez podreptywanie w sklepie.
A pasują mi na nogi - żadnegu ucisku na palce, luz :) Tylko nie wiem, czy ta "zubożona" amortyzacja nie odbije się na moich nogach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ