Komentarz do artykułu Czym się kierować przy wyborze buta na sezon jesienno-zimowy

Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

A czy zna ktoś jakieś odpowiednie buty przeciwdeszczowe? Oprócz wspomnianych w artykule Nike i z GTX.
Mam stopę neutralną i ważę w okolicy 83kg.
Jeżeli ktoś zna to proszę po prostu o wymienienie danej marki i modelu, a o resztę będę martwił się sam :)
PKO
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lapka88 pisze:A czy zna ktoś jakieś odpowiednie buty przeciwdeszczowe? Oprócz wspomnianych w artykule Nike i z GTX.
Mam stopę neutralną i ważę w okolicy 83kg.
Jeżeli ktoś zna to proszę po prostu o wymienienie danej marki i modelu, a o resztę będę martwił się sam :)
hm...
mam dwa modele spełniające Twoje oczekiwania :)
Dr Jekyll i Mr Hyde ;)
czyli adidas adistar raven bez gore ale trudno przepuszczający wodę materiał climaproof
http://trojpolowka.wordpress.com/2011/1 ... %e2%80%a6/
i ... NB minimus - czyli zupełne przeciwieństwo powyższego - (jeden adaś waży tyle co para NB)
http://trojpolowka.wordpress.com/2011/0 ... zy-wiecej/

zależy gdzie i w jakiej aurze przyjdzie Ci biegać - póki co katuje minimusy boso, ale nie biegam po skałach na razie ;)
sądzę, że jak tylko przywali deszczami i temperatura mocno zejdzie w dół to przeproszę się z tymi cięższym kalibrem, ale mimo wszystko mającym nisko zawieszoną pietę (no nie tak jak w trialówkach inov8 :D )

nieodżałowany model to MT100 od NB ale nie jest już dostepny
szykują jego następce 110 ale to wiosną

mam jeden model z membraną gore - New Balance MT1110 ale nie jest to mój kompan do biegania - uległem ich 'urokowi' dwa lata temu przed pierwszym sezonem zimowym w mojej karierze
ale dzisiaj mogłbym je oddać - nie noszą prawie śladów użycia ...
taka to (e)wolucja biegowa :)
http://trojpolowka.wordpress.com/2011/1 ... szary-dla/
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Johnny9 pisze:..... ale ostatnio kupiłem asicsy gel-gt2160 G-tx i uważam, że to doskonałe rozwiązanie na suche zimowe dni w miescie. Po co mi kolce lub specjalny bieżnik jesli w mieście wszystkie chodniki są odśnieżane?
Jeżeli tak jest, po co wydawać kasę na buty z gore?? Czym różnią się w suche dni, odśnieżone zimą chodniki? Na takie nie trzeba nawet trailowych, a jak sam napisałeś to tylko napychanie kasy producentom.
Osobiści, nie miałem jeszcze sytuacji w której byłoby mi zimno w palce podczas biegania.... za wyjątkiem tych u rąk :)
koreek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

herson pisze:
Jeżeli tak jest, po co wydawać kasę na buty z gore?? Czym różnią się w suche dni, odśnieżone zimą chodniki? Na takie nie trzeba nawet trailowych, a jak sam napisałeś to tylko napychanie kasy producentom.
Osobiści, nie miałem jeszcze sytuacji w której byłoby mi zimno w palce podczas biegania.... za wyjątkiem tych u rąk :)
tez nie mam problemow z zimnem.. za to chcialabym sie nie slizgac na nieodsniezonych chodnikach... ogladalem dzis Pegasusy Trail i nie wiem czy podeszwa da rade zima na sliskich nawierzchniach..:)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

koreek ja mieszkam przy lesie, więc weekendowych biegów nie wyobrażam sobie w innym terenie, ale te w tygodniu z racji ciemności ( nikt mnie nie przekona do wbiegnięcia w części lasu po których biegam w dzień, nawet z czołówką ) odbywają się na osiedlowej scieżce rowerowej ( albo na ulicy jak jest wystarczająco późno ) i na zimę zakupiłem salomony speedcross 2 ( fajna cena jest w http://sklepzakopane.pl/ ). Na świeży czy zmrożony śnieg na chodnikach, uważam że będą w sam raz. Do lasu wiadomo, bajka. Z ciekawości dwa razy pobiegałem w nich w lesie i oprócz długiego języka ( gdzie chowasz "sznurówkę" z systemem ), póki co nie zaobserwowałem innych wad. Zobaczymy jak przyjdzie intensywny okres ich użytkowania.
W porównaniu z trailówkami NB MT572BY, czułem się w nich zdecydowanie bezpieczniej ( a może zwyczajnie przyjemniej? ), pewnie z uwagi na większy traktor na spodzie...
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

herson pisze:koreek odbywają się na osiedlowej scieżce rowerowej ( albo na ulicy jak jest wystarczająco późno ) i na zimę zakupiłem salomony speedcross 2 ( fajna cena jest w http://sklepzakopane.pl/ ). Na świeży czy zmrożony śnieg na chodnikach, uważam że będą w sam raz. Do lasu wiadomo, bajka. Z ciekawości dwa razy pobiegałem w nich w lesie i oprócz długiego języka ( gdzie chowasz "sznurówkę" z systemem ), póki co nie zaobserwowałem innych wad. Zobaczymy jak przyjdzie intensywny okres ich użytkowania.
W porównaniu z trailówkami NB MT572BY, czułem się w nich zdecydowanie bezpieczniej ( a może zwyczajnie przyjemniej? ), pewnie z uwagi na większy traktor na spodzie...
ciekawe jak z trwałością tego bieżnika w speedcrossach 2
moja połówka biega w trojkach od ponad miesiąca i póki co nie widać śladów zużycia (połowa tras asfalt - reszta las)
BTW - nie jest za wysoko osadzona pięta w nich dla Ciebie?
artur

Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na razie nie zauważyłem żeby mi to przeszkadzało. Zobaczymy jak będzie przy częstym użytkowaniu w biegu. Ostatnio kilka razy byłem je rozchodzic na spacerach w lesie z moimi dziewczynami.
activ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hej Panowie,

Jako że rozglądam się za nowymi butami, a zbliża się zima, mam kilka pytań. Czy do biegania po asfalcie (chodniki etc) potrzebuję mieć super specjalne buty z membaną? Czy jest opcja kupić buty całoroczne, które będą równie dobrze sprawdzały się w zimie co w lecie? Zależy mi na dobrej amortyzacji z powodu tego co mam do dyspozycji wokół domu. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się nad zakupem Nike LunarEclipse+ Shield tylko odstrasza mnie cena 550zł. Byłem w sklepie Nike przymierzyłem, przebiegłem się i but jest naprawdę super(jeżeli mogę tak to określić po przebiegnięciu się 2 razy dookoła sklepu) :)
Może ktoś jednak zna jakąś alternatywę dla tego buta? :)

artur_totalfit: Adidasy mi się nie podobają, a New Balance trochę za bardzo minimalistyczne. Potrzebuję jednak trochę amortyzacji ze względu na częste biegi po asfalcie i betonie.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

activ pisze:Hej Panowie,

Jako że rozglądam się za nowymi butami, a zbliża się zima, mam kilka pytań. Czy do biegania po asfalcie (chodniki etc) potrzebuję mieć super specjalne buty z membaną? Czy jest opcja kupić buty całoroczne, które będą równie dobrze sprawdzały się w zimie co w lecie? Zależy mi na dobrej amortyzacji z powodu tego co mam do dyspozycji wokół domu. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Z góry dzięki
Zdecydowanie nie, chyba że kupujesz buty strice na zimę, pluchy jesienno-wiosenne i nic więcej. Poza tym, sama membrana nie jest rozwiązaniem, bo jak ktoś juz pisał, może i nie wpuszcza wody, ale jak już to zrobi, wypuścić też nie chce. Zakładając, że chodniki są odśnieżane, możesz biegać w tych których używasz na codzień. Jeżeli nie są, "zwykłe" buty też dadzą radę a lepiej zainwestować w 2-3 pary porządnych skarpet.
Zagrożeniem są pseudo kierowcy, najwyraźniej nie zauważający ludzi na chodnikach i nie przejmujący się tym, że mogą tych ostatnich ochlapać od góry do dołu.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lapka88 pisze:Adidasy mi się nie podobają
a o tym warunku wcześniej nie wspominałeś :oczko:

Co do ceny Nike LunarEclipse+ Shield 550zł, za to można mieć dwie wypasione pary butów spełniających to samo zadanie tak samo, albo lepiej. Niestety w przypadku nike, bardzo często płaci się za sam brand
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

activ pisze:Hej Panowie,

Z góry dzięki
moje pierwsze buty biegowe miały własnie takie zadanie - być całoroczne i nie za bardzo przemakać ale też nie ugotować stopy :D
i były to nike pegasus 26 w wersji climashield
http://trojpolowka.files.wordpress.com/ ... a_lrg1.jpg
więc takie rozwiązanie jak najbardziej na start
ale to sie potem rozwinie :)
http://trojpolowka.wordpress.com/2011/1 ... szary-dla/
artur

Sport GURU

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Przepraszam, że odkopuję stary temat, ale czy ktoś z was mógłby polecić buty minimalistyczne, które nadadzą się do biegania zimą?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ