Pytania co do wkraczania w natural running

Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zainteresowałem się jakiś czas temu bieganiem naturalnym, jednak im więcej czytam w różnych źródłach o butach minimalistycznych itp tym bardziej się gubię...oglądając video swojego biegu nie widzę żebym biegał z pięty (ale samym śródstopiem też nie), nie mam nadwagi (175 cm, 67kg), mam jako-taki staż biegowy. Do tej pory biegałem w 2 modelach Saucony Phoenix jednak szukam czegoś bardziej ,,naturalnego" - nie chodzi mi jednak o nic ekstremalnego w stylu vibram fivefingers. Biegam 2/3 po lesie i 1/3 po asfalcie, budżet do 300zł (ewentualnie trochę więcej).

Na początku myślałem o jakiś nike free 3 (znalazłem stronę na której są zniżki do 70% - to w ogóle możliwe?), jednak z opinii większości osób wynika, że to głównie marketing i lepiej brać coś innego...czy mógłby mi ktoś poradzić, zasugerować? Nie chcę iść do sklepu biegowego gdzie znowu wcisną mi żelazka mówiąc że to dla mnie dobre.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zrób sobie ZENki :)
z tego co masz.

koszt - nożyc tapicerski i plaster na skaleczenia :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A wiesz że myślałem o tym? :) Problem jest tylko taki, że są to moje jedyna para a na początku chciałem przeplatać biegi w żelazkach i nowych butach (do tego dochodzi ryzyko nieudanej operacji i śmierci pacjenta) :)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najlepszy materiał na zenki kosztuje tylko 60 zł ;).
The faster you are, the slower life goes by.
Bartosh_5
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Być może, obawiam się jednak, (pomimo tego, że nie biegam nachalnie z pięty) że moje Saucony miały grubą podeszwę i spory drop, i nagłe przestawienie się na Zenki to mogłoby być zbyt wiele...
Mako
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Jesli chcesz poczuc natural running to ja proponuje newfeel'e z decathlonu. 20-30 zl i masz pelny natural. Sa tez wkladki do nich tez okolo 30 zl jak nie chcesz isc na extreme. Jednak jesli dotad biegales w zelaskach nawet majac duzy staz biegowy raczej nie probuj w nich robic na pocztek wiecej jak 2-3km. Wiem ze to brzmi smiesznie :taktak: ale aparat ruchu musi sie na nowo nauczyc nowych warunkow-co do Nike,ow -to daj sobie spokoj-marketing-koles z ich dzialu buduje basen bo ludki przeplacaja :hahaha:
Pozdro
I am made of sweat, not swagger
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartosh - zrób sobie ZENki z Ekidenów, serio.
Na początku biegaj w nich krótko i lekko (niekoniecznie wolno), przeplataj treningi, rozciągaj, masuj łydki i nic się Tobie nie stanie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
akatasz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mój wybór padł na New Balance MT10. Rozmiarówka zaniżona - normalnie kupuję buty z wkładką 27,5 cm a tutaj musiałem wziąć 28 cm - dobrze, że pojechałem przymierzyć bo gdybym brał z netu to musiałbym odsyłać. Od razu jak dotarłem do domu musiałem przetestować laczki. Mimo iż biegam ze śródstopia już dobrych kilka miesięcy (ok 9, ale w żelazkach) to już po ok 4 km czuję dość mocna łydki. Zauważyłem też, że ciało układa się też inaczej niż w żelazkach mimo biegania ze śródstopia - mam jeszcze bardziej ugięte nogi. Sam bieg to czysta przyjemność, czucie podłoża rewelacja, każdy krok sprężysty. Laczki same zachęcają do szybszego biego. Odważyłem się pobiec bez skarpetek, ale to był błąd - lewy but obtarł mi lekko achillesa i palucha.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tutaj zestawienie butów polecanych przez Pete'a Larsona:
http://www.runblogger.com/2012/09/recom ... style.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ