buty na dobry poczatek

Asfalt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kiedys kilka lat biegalem (10 lat temu) czysta rekraacja 3-4 razy w tygodniu po 5-6km
teraz chciałem powrócić do tego nawyku bo dobrze wspominam ten okres - kondycja+ dobra kontrola wagi
myslę ze wystarczą mi sensowne buty - i tu pytanie jakie
mam na to ok 300zł
mam stope neutralna + troche niewielkich problemów z kręgosłupem lędzwiowym - odwodniony jeden z krązków bez wiekszych konsekwencji w życiu codziennym
mam 38lat, waga 106kg wzrost 197cm stopy odpowiednio 31cm i 31,5 cm długości
teren po którym biegam to 70% asfalt 30% ubita ziemia.
1. jakie buty?
2. jaki rozmiar - długość wkładki, biorąc pod uwage rozmiar zmuszony jestem kupować przez internet bo w zwykłych sklepach to na nr 45-46 kończy im się rozmiarówka...
PKO
Asfalt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no i sie nei doczekalem na odpowiedz no coz moze gdzie indzej... :ech:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

myślę, że ze względu na Twoją dużą wagę i problemy z kręgosłupem koledzy boją się doradzać bo łatwo można przestrzelić. nie zżymaj się więc na nas.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Mako
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Witaj. Ja bym ci polecil do stopy neutralnej adidasy superglide. Wersja czerwona-juz sa przecenione w decathlonie mozna juz za ok 320. Oczywiscie jesli masz stope neutralna. But jest dobrze amortyzowany a nie jest totalnym zelaskiem

Co do Twojej przypadlosci z kregoslupiem powiem Ci ze w 2005 przeszedlem operacje na 2 kregach ( przed paraliz stopy,nie oddawanie moczu no i bol). Lekarze mowili ze moge nie chodzic. Po zabiegu wrocilem do siebie-biegam z moja ukochana zona ok 2600km rocznie. Moja rada cwicz brzuch i plecy (tylko madrze) i bedzie dobrze. Powodzenia :usmiech:
I am made of sweat, not swagger
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć,
jesteś wyższy ode mnie, ale wagę mamy identyko ;)..W innym wątku pisałem, tu powtórzę: ja mam stopę szeroką, pierwszy but, jaki kupiłem to New Balance MR860, bo NB robi buty na różna szerokość. But - mega wygodny, ale na wagę 80+. Tłukłem je głównie na chodniku, bo to zima była..No i zabiłem po 200km, uklepałem je z przodu, bo biegam na śródstopiu, co objawiło sie bólem pod poduszką z przodu..Buty kosztowały 380,-, musiałem szukać kolejnych. Były dwie opcje: Brooks Beast (pancerny, podobno trudny do zajechania), nie nowy model, a poprzedni - korzystna cena, bo 299,- bodaj (Poznań, Wroniecka). Druga: Saucony Echelon 2 (bardzo wygodny, mocno amortyzowany, but dla słonia ;), również nie nowa 3-ka, tylko poprzednik, wyglądający lżej i ważący mniej) - cena niestety 370,- (po małej negocjacji z 390,-; Poznań, Bartoszak). Wziąłem te drugie. Zmieniłem całkowicie miejsce biegania - jeżdżę teraz do lasów miejskich, bo zdrowiej i buty więcej przetrwają na leśnych duktach (mam nadzieję).
Jestem zdania, że buty trzeba przed kupnem przymierzyć, nie wyobrażam sobie kupna via net, chyba, że wcześniej obadasz model i rozmiar. Tu niuanse decydują o wygodzie, a w skrajnym przypadku duperela może spowodować, że będziesz dwa razy wydawał pieniądze, albo zarzucisz bieganie. Co do rozmiarówki, musisz kontaktować się bezpośrednio ze sklepami biegowymi, a najlepiej do nich zajrzeć i poświęcić czas na przymierzenie kilku modeli (nawet, gdybyś nie miał ich kupić).
Co do kręgosłupa - ja jestem początkującym truchtaczem i to ciężkim. Gram od niemal 30 lat regularnie w kosza, więc odcinek lędźwiowy ze skoliozą mocno czuję. Kiedy przebiegłem pierwszy odcinek po chodniku, myślałem, że nie dam rady, mocno bolało. Od razu przestawiłem się na śródstopie (bo nogi mam mocne) i było zupełnie inaczej..Oczywiście krzyż czuję, ale nie zabiera mi przyjemności z truchtania. Może więc korekta techniki, żeby było bezpieczniej dla kręgosłupa..:). No i ćwiczenia tak, jak koledzy radzą, na wzmocnienie.
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Asfalt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dobra buty kupiłem -Asics Gel Virage 6 - dostałem myślę w niezłej cenie 245zl.
mam nadzieje ze sie sprawdza w weekend je troche przetestuje... Mam nadzieje ze beda trwałe i przy mojej masie. buty na nogach wydaja sie lekkie i mieciutkie...
Mako
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Congrats :usmiech: udanych biegow.napisz jak sie sprawuja
I am made of sweat, not swagger
Kusiniak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Asfalt pisze:dobra buty kupiłem -Asics Gel Virage 6 - dostałem myślę w niezłej cenie 245zl.
mam nadzieje ze sie sprawdza w weekend je troche przetestuje... Mam nadzieje ze beda trwałe i przy mojej masie. buty na nogach wydaja sie lekkie i mieciutkie...
Huhuhu.

Pochwal się proszę gdzie wyrwałeś te buty w takiej cenie? :)
Pozdrawiam,
Karol
Endomondo
Asfalt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

te buciki widzalem nawet taniej w internetowym sklepie

http://www.hrmax.pl/product-pol-170-GEL-VIRAGE-6.html

mysle ze sezon sie kończy i wyprzedają kolekcje z twego roku...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ