Buty dla pronacji 6.2

Kusiniak
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim :)

chciałbym poprosić Was o radę w doborze butów dla pronatora.

Wybiegałem już swoje pierwsze buty Kalenji 50 po ok. 300 km. Jako, że jestem pronatorem, to 'zjechały' mi do siebie i odczuwam przez to coraz większy dyskomfort. Szczególnie w prawym bucie. A nie chcę przez to nabawić się kontuzji.

Byłem na badaniu stopy Asics foot ID i wyszło mi, że mój stopień pronacji to 6.2.

Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć czy moja pronacja jest lekka czy też mocna. Dlatego też nie wiem, które buty wybrać. A biorąc pod uwagę tego jak moje teraźniejsze buty mi 'zjechały', przechyliły się do siebie, uważam że mam duża pronację.

Proszę więc Was o pomoc w dobraniu butów do mojej stopy.
Biegam ok 20 km tygodniowo i stopniowo zwiększam kilometraż. Ważę 86kg przy wzroście 189cm.
Butów szukam w cenie do 300zł.

Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Karol
Endomondo
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam podobny stopień pronacji, nigdy nie biegałem w butach dla pronatorów, z tym, że ląduję na śródstopiu. dzięi temu mój stopień pronacji nie ma żadnego znaczenia i mogę biegać w czym mi się podoba, czego i Tobie życzę :)

jeżeli jednak bardzo chcesz biegać z lądowaniem na pięcie, specjalista powie TObie, że potrzebujesz wsparcia dla pronacji. Początkującym biegaczom daje się buty dla pronatorów przy tym stopiu pronacji.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kusiniak
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź Qba.

Teraz to mnie wprowadziłeś w stan konsternacji ;) . Czyli buty ze wsparciem dla pronacji, są dla tych którzy lądują na pięcie?

Na pięcie lądowałem tylko na początku mojej przygody z bieganiem. A swoje buty zjechałem, dopiero gdy się rozwinąłem i zacząłem lądować na śródstopiu.. Przechylają się do siebie i to mocno.
Pozdrawiam,
Karol
Endomondo
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przy prawidłowej technice z lądowaniem na śródstopiu, pronacja jest naturalnym ruchem, częscią procesu amortyzacji, i wyłączywszy ekstremalne przypadki, jej kontrola niejest potrzebna. mam przez asicsa pronację na poziomie ok 6-6,5, a nigdy nie miałem problemu z jej kontrolą, z drugiej strony nigdy buty nie "leciały" mi do środka... może Twoje stopy w sytuacji dynamicznej (badanie Asicsa było statyczne) pracują inaczej?

nie chcialbym ci źle doradzić...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ