Jak najtaniej i najsensowniej policzyć interwały

brzeszczot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Chciałbym zacząć biegać i podjąć realizację planu treningowego - http://treningbiegacza.pl/trening/plany ... o-biegacza

Polega on na przemiennym biegu i marszu, później tylko biegu.

Przykładowo w drugim tygodniu treningu ćwiczenie to 5 powtórzeń: 1 minuta marszu / 2 minuty biegu

Jak mam policzyć te odcinki czasu? Co kupić? Zegarek, stoper, pulsometr?

Jakie urządzenie pozwala na w miarę dogodne, automatyczne zaprogramowanie przynajmniej dwóch, różnych międzyczasów, ich zapętlenie (powtórzenia), sygnalizację dźwiękową.

Środki budżetowe są bardzo skromne - max 150 zł

Jeśli jakiś tani pulsometr ma taką możliwość to prosiłbym o wskazówkę.

Przeglądałem dużo informacji na ten temat i jest to lektura dość rozczarowująca - albo trzeba wydać kupę kasy, albo brak dokładnej specyfikacji sprzętu, itd.

Proszę o poradę i wasze zdanie na ten temat
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zegarek Timex z serii Ironman. polecam
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

brzeszczot pisze:Chciałbym zacząć biegać i podjąć realizację planu treningowego
Po pierwsze jakbym zrobił ja - odpaliłbym zwykły stoper i biegł wg. stopera : 2' bieg , 1' przewa 2' bieg etc.
To nie musi być żadna aptekarska dokładność na początku, potem zresztą też :hahaha:

Za 150 zł nie kupisz nic co będzie Ci wibrowało, sygnalizowało dzwiękiem etc, zapętlało. Nie ten poziom cenowy.
Mówię o urządzeniach nowych. Szukaj zegarka z międzyczasami np. takiego, on potrafi złapać 99 międzyczasów, zostanie Ci 3 zł na browara po treningu (ale tylko pierwszym :hahaha: )

Timex Ironman jest droższy, tu się płaci za markę, ale polecam jak najbardziej ten zegarek.
krunner
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Da się sporo taniej, identyczny temat niedawno przerabiałem
Kupujesz Forerunnera60 tu:
http://allegro.pl/zegarek-garmin-fr60-i2420395633.html
najtańsza oferta, 223 złote
Odsprzedajesz czujnik tętna i klucz USB i zostajesz ze świetnym zegarkiem który ostatecznie Cię kosztuje ok 50-70 złotych.
Trochę kombinowania, ale jest najtaniej.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
daeone
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:06

Nieprzeczytany post

Mobile Interval Training Timer

program w JAVIE więc działa na większości telefonów, łatwa konfiguracja korzystam i jestem zadwolony, miałem kupić sobie Ironmana ale że trochę z kasą ostatnio u mnie cienko szukałem jakichś programów, no i w końcu znalazłem ;)

Podana wersja to shareware należy po zainstalowaniu na telefonie wejść w opcje, registry i wpisać ten kod:700057600

http://www63.zippyshare.com/v/33096399/file.html
Obrazek
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz komórkę obsługującą Javę lub Androida, to możesz sobie ściągnąć aplikację RunCalc, która posiada opcję interwałów. Podajesz czas trwania interwału i czas przerwy, a po uruchomieniu stopera aplikacja podaje dwoma różnymi dźwiękami, kiedy przyspieszyć, a kiedy zwolnić.
Wydaje mi się jednak, że do treningu 2 min biegu / minuta marszu nie potrzeba żadnej zaawansowanej elektroniki. Wystarczy zwykły zegarek, nawet taki ze wskazówkami ;-)
brzeszczot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Ja też coś szukałem na własną rękę. Dosłownie - bo mowa o zegarkach.

Oto przykłady:

CASIO W-S200H http://allegro.pl/sportowy-casio-w-s200 ... 33462.html

TIMEX IRONMAN T5K120 http://allegro.pl/sportowy-zegarek-time ... 94163.html

CASIO W-756 http://allegro.pl/sportowy-casio-w-756- ... 81969.html

http://forums.watchuseek.com/f17/not-g- ... 68236.html

Ten pomysł z Forerunner 60 wydaje się ciekawy, choć to nie jest jak widzę prawdziwy pulsometr.

Co do programu na komórkę to mam starą Nokię 6300, która chyba obsługuje Javę.
Muszę obadać sprawę. Może to jest jaki pomysł wszak komórę i tak pewnie będę miał przy sobie.
A takie programy wykorzystują dźwięki telefonu, czy mają wbudowane sygnały alarmów interwałowych?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2012, 11:37 przez brzeszczot, łącznie zmieniany 2 razy.
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

witam

- mam od roku ten [ wściekle żółty ] : CASIO W-756
- korzystam - może nie ze wszystkich funkcji - ale wyraźny [ ekran ] i wydaje się spełnia podstawowe dla mnie zadania
- timer z sygnałem dzwiękowym [ nieco może za cichym ] tzw piłkarski - boski - korzystam na basenie
- stoper : korzystam w biegu
- interwały : bawiłem się ale nie korzystam
- wyraźny dzwięk przy przełączaniu ekranów i "inny" dzwięk przy wchodzeniu w wyświetlanie "normalnego zegarka" - no miód jak dla mnie....
- generalnie : 2 razy w tyg basen i do 3 razy biegi [ zapocenie ] , porysowany solidnie ekran i działa - nie oszczędzam go.

pozdro
pawson
______
pawson

Obrazek
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

brzeszczot pisze:Co do programu na komórkę to mam starą Nokię 6300, która chyba obsługuje Javę.
Muszę obadać sprawę. Może to jest jaki pomysł wszak komórę i tak pewnie będę miał przy sobie.
A takie programy wykorzystują dźwięki telefonu, czy mają wbudowane sygnały alarmów interwałowych?
RunCalc będzie działał na Nokii 6300. Aplikacja ma wbudowane swoje dźwięki - np. inny dla początku interwału, inny na końcu.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Odradzam komórkę do interwałów - bo to jest niewygodnie. Lepiej kup najtańszy stoper na ręke za 10 pln, będzie wygodniejszy niż komórka. Nawet jeśli nie musisz spoglądać na ekran i co jakiś czas go wyświetlać to musisz ją ze sobą targać.
krunner
Awatar użytkownika
zu.zu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Całkowicie za darmo:

1. Pobierasz darmowy program Audacity na kompa.
2. Wybierasz sobie dwie piosenki. Jedną szybką. Jedną wolną.
3. Importujesz je do Audacity.
4. Miksujesz.
Przykład dla treningu interwałowego: 8 x (1′ biegu / 3′ marszu):
Wycinasz minutę szybkiej piosenki i sklejasz ją z 3 minutami wolnej. Powtarzasz 8 razy. Powstaje jedna, 32-dwu minutowa ścieżka dźwiękowa. Eksportujesz w formacie MP3.
5. Zgrywasz na dowolny nośnik (mp3, komórkę, dyktafon - cokolwiek posiadasz).
6. W czasie treningu wciskasz play i biegniesz jak gra szybka muzyka a maszerujesz jak gra wolna.
To wszystko!

Zrobienie takiej interwałowej mp-ki zajmuje dwie minuty, jest całkowicie darmowe, daje urozmaicenie, a w czasie biegu masz głowę i ręce całkowicie wolne.

Polecam. :taktak:

::

@Roberto Celinho
Wydaje mi się jednak, że do treningu 2 min biegu / minuta marszu nie potrzeba żadnej zaawansowanej elektroniki. Wystarczy zwykły zegarek, nawet taki ze wskazówkami
Nic bardziej mylnego! Im krótsze interwały tym bardziej to się nie sprawdza. Przy zmianie jedno, dwuminutowej cały czas musisz się wtedy gapić w zegarek. Przetestowałam. Nie da się tak biec. Serio.
brzeszczot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zu.zu - pomysł z mp3 ciekawy, relaksujący i przebojowy. Inna sprawa, czy to ogarnę w sensie technicznym (miksowanie)

Na pewno spróbuję z komórką i polecanymi przez was programami. Zobaczymy jak pójdzie.
Awatar użytkownika
zu.zu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ej, no jak ja ogarnęłam? :bum:

Jeśli komuś się ten pomysł spodoba i będzie chciał skorzystać to zrobię i wrzucę tutaj tutorial obrazkowy. No problem. :taktak:
brzeszczot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja jestem za! Jak najbardziej. Nie wiem jak inni...
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam z zegarkiem Kalenji za 30 pln. Pokazuje godzinę a z zaawansowanych funkcji to ma stoper :)

Dla takich zastosowań jak Ty potrzebujesz sprawdzi się świetnie a poro pieniędzy zostanie na buty czy inne sprzęty.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ