Klej do butów
- maciek75
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ostatnio zauważyłem że w moich Adidasach odkleiła się część pięty od podeszwy, w butach już nie biegam bo do tego celu kupiłem inne ale są na tyle w dobrym stanie, że lubiłem w nich na co dzień chodzić i trochę szkoda mi się z nimi rozstać. Czy ktoś orientuje się jakiego kleju można użyć żeby je skleić?
-
- Zaprawiony W Bojach
To zależy z czego konkretnie są elementy, które zamierzasz połączyć. Najbardziej uniwersalny jest zwykły super glue.maciek75 pisze:Ostatnio zauważyłem że w moich Adidasach odkleiła się część pięty od podeszwy, w butach już nie biegam bo do tego celu kupiłem inne ale są na tyle w dobrym stanie, że lubiłem w nich na co dzień chodzić i trochę szkoda mi się z nimi rozstać. Czy ktoś orientuje się jakiego kleju można użyć żeby je skleić?
ps. Facet w klejonych butach? hmmmm
-
- Zaprawiony W Bojach
a co jest złego w majtkach, które mają dziurę, ale przedsiębiorczy właściciel postanowił ją zszyć? No fabryka też szyje, ale to jakby inny szewmaciek75 pisze:Właśnie boję się że superglue może popękać i co jest złego w klejonych butach? czyżby Twoje były zszywane?

- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
Dawno, temu mój brat był praktykantem u szewca. Buty kleił zwykłym butaprenem. Należy oczyścić, odtłuścić i lekko zmatowieć klejone powierzchnie, przesmarować obie, odczekać 5-10 minut (aż klej na obu powierzchniach będzie suchy) i dopiero wtedy przyłożyć do siebie powierzchnie i ścisnąć na jakiś czas (nie pamiętam na jaki, na wszelki wypadek bym dzionek potrzymał ściśnięte).
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,29
- Życiówka w maratonie: 3,33,58
Inna nazwa butaprenu to metopren a podobno nadaje się kropelka ale ta wersja do gumy i materiałów elastycznych
-
- Rozgrzewający Się
Nie każdy musi podzielać twoje dziwaczne przekonanie że klejone buty są złe. Klejenie nie jest metodą idealną i nawet producentowi widać nie zawsze wychodzi. Generalnie niema w tym nic złego, o ile się zrobi to dobrze, a nie zapaćka buty klejemsakii pisze:a co jest złego w majtkach, które mają dziurę, ale przedsiębiorczy właściciel postanowił ją zszyć? No fabryka też szyje, ale to jakby inny szewmaciek75 pisze:Właśnie boję się że superglue może popękać i co jest złego w klejonych butach? czyżby Twoje były zszywane?

Odkleiła mi się podeszwa na samym nosku buta (odstaje z 0,5cm), czyli mam buty wyrzucić i kupić nowe?