Pulsometr, Sports Tracker - duże różnice w zużyciu kalorii

RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!

Jestem zupełnym początkującym, mam za sobą dopiero 4 biegi, do tej pory prowadziłem skrajnie siedzący tryb życia. Biegam żeby zrzucić nadmiarowe kilogramy. Do śledzenia postępu używam pulsometru CW-300 Kalenji oraz aplikacji Sports Tracker.

I tu pojawia się problem, bo wg pulsometru zużywam w ciągu biegu około 700kcal, wg Sports Tracker około 320kcal. Różnica drastyczna, bo 700kcal to tyle co dość pożywny obiad, zaś 300kcal to lekki posiłek.
Problem o tyle istotny, że chciałbym wydłużyć dystans z 5km na 10km, gdzie różnice byłyby jeszcze większe.

Stąd pytanie: któremu urządzeniu powinienem wierzyć?

Pulsometr, tak mi się wydaje, skalibrowałem poprawnie:
wpisałem wagę, wiek, wzrost, HR spoczynkowe (65bpm, zmierzone po długim śnie zaraz po przebudzeniu).

Pozostałe informacje:
HR średnie 152bpm, HRmax 196bpm (wyliczone z magicznego wzoru :) , daje to 77,5% HRmax - wolniej fizycznie nie jestem w stanie biegać), dystans 5km, czas około 40min.

Pozdrawiam i przepraszam, jeśli napisałem w złym dziale.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A ile ważysz? To wszystko ma związek z formułami. Ale w uproszczeniu, 1 km osoby ważącej około 70 kg to około 60kcal.
RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

79kg. Czyli wygląda na to, że jednak telefon lepiej sobie radzi. Pytanie, dlaczego pulsometr tak zawyża wynik?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bo w Kalenji przyjęli pewnie jakieś super optymistyczne formuły do obliczeń. :) A poza tym - to nie takie proste połączyć dwa "systemy wartości". Oparty na tętnie i oparty na dystansie. Bo pewnie znalazło by się sporo ludzi, którzy przy takim samym średnim tętnie, w tym samym czasie przebiegliby 10 km (jak długo biegniesz te 5 km? ).

Generalnie - kaloria - to jednostka pracy.
Praca - to "masa x dystans". (oczywiście w bieganiu nie tak wprost).
Jak widzisz w tym wzorze nie ma miejsca na tętno, więc tętno to jakaś próba szacowania ale to zależy od Twojej efektywności a tego ten pulsometr nie wie.
RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli uważasz, że to po prostu chwyt marketingowy? Na opakowaniu była wyraźnie zaznaczona informacja "fat burner", więc miałoby to nawet sens :D Chyba po prostu będę musiał wprowadzić poprawkę na przeliczanie kalorii, na szczęście producent przewidział taką możliwość.

Dokładne informacje z dzisiejszego biegu wg Sports Trackera:
4,73km 41min 43s

Dzięki wielkie za pomoc!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy celowy chwyt, ale jednak ściema.
Tak jak myślałem, to ich założenie jest dla bardzo efektywnych zawodników.
Ja w roku 2002, kiedy biegałem dosyć żwawo to biegając na luzie w tym samym czasie co Ty przebiegałem prawie 10 km (teraz niestety jest znacznie słabiej).
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to jest kwestia wprowadzenia wagi, nic więcej - nie ma tu żadnego spisku. Spalanie kalorii w jednostce czasu i prędkości jest wprost proporcjonalne do wagi. W jednym urządzeniu masz więc pewnie domyślną/lub wpisaną jedną wagę, w drugim inną.
RuCl3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sakii:
Dla pewności sprawdziłem jeszcze raz, w obu urządzeniach mam wprowadzone identyczne dane (wiek, wzrost, masa).
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Praca - to "masa x dystans". (oczywiście w bieganiu nie tak wprost).
Jak widzisz w tym wzorze nie ma miejsca na tętno, więc tętno to jakaś próba szacowania ale to zależy od Twojej efektywności a tego ten pulsometr nie wie.
Zdecydowanie nie tak na w prost - bo praca to jest siła x przesuniecie - i w przypadku biegania siła jest faktycznie skorelowana z masą bo pokonujemy siłę grawitacji więc większa masa wymusza większą siłę. I teraz mała uwaga - siła i masa są wektorami a że pokonujemy siłę grawitacji (pionową) a przesuwamy się w poziomie więc te dwie siły są do siebie prostopadłe więc PRACA = ZERO.
Jedyna praca jaką wykonujemy to pokonywanie oporów powietrza podczas biegu (pomijalnie mała praca), opory wiatru (jeśli nie ma wichury to też jest niewielka) - stąd różnica biegu w terenie a na bieżni.
Głowna praca podczas biegu wynika z ciągłych zmian środków ciężkości naszych części ciała (czyli nasze podskakiwanie) - podnosimy środek ciężkości lewej nogi - wykonujemy pracę - opuszczamy za chwilę nogę i nie umiemy odpowiednio efektywnie zgromadzonej energii odzyskać więc jest w większości tracona w chwili zetknięcia nogi z podłożem. Tak więc na prawdę dużo więcej zależy naszej techniki biegu niż nam się wydaje chociaż każdy w miarę instynktownie stara się biec jak najefektywniej to różnice energii mogą być spore i najwiarygodniejszy byłby spirometr który na podstawie ilości wydalonego dwutlenku węgla szacowałby ile energii zużyliśmy .
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

axell, masz sporo racji, ale uwazam, ze nie mozesz tego az tak uproscic.
A gdzie praca ktorej wynikiem jest przesuwanie sie biegacza w danym kierunku? Wykorzystujac tarcie przesuwasz cialo w odpowiednim kierunku.
Sports tracker liczy kroki, tam jest jakis czujnik bezwladnosciowy i na podstawie tego i drogi program liczy kcal.

[edit] Chwilę o tym pomyślałem głębiej, może odpowiedz mi na pytanie, bo widzę, że masz mocno przemyślany temat: czy w takim razie bieg można porównać do powiedzmy siedzenia na karuzeli (zrównoważona grawitacja i nasze podskoki przy bieganiu) i przesunięcie wynika z odpychania się stopą. Czyżby tak mało siły było angażowane w przesunięcie poziome?
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RuCl3 pisze:Sakii:
Dla pewności sprawdziłem jeszcze raz, w obu urządzeniach mam wprowadzone identyczne dane (wiek, wzrost, masa).
no to jakiś cymbał zaprogramował ci w urządzeniu durny algorytm. 1 km dla biegacza ważącego 80 kilo, to około 75 kcal. Około bo wiadomo, że to zależy od ukształtowania terenu, wiatru i paru innych czynników, ale tym się nie ma co zajmować.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ