Nike free run+ 2
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Chciałem prosić użytkowników i bardziej doświadczonych biegaczy o poradę. Planuję zakup tych butów tylko zastanawiam się czy dam rade w nich biegać... W jakimś sklepie internetowym wyczytałem że powinno się stopniowo przechodzić z nike 7 w dół czyli od najbardziej sztywnych do najbardziej elastycznych, jest coś w tym prawdy? Poradzę sobie w tych 2kach? Jestem początkującym biegaczem, biegam jakieś 7-8km 3 razy w tygodniu po asfalcie, docelowo mam zamiar biegać do 10km. Do zainteresowania tymi akurat butami przemówiło do mnie zaprzęgniecie do pracy mięśni stopy- co podobno poprawi szybkość z która u mnie jest słabo:) Czy amortyzacja w tych butach wystarczy mi do pokonywania wyżej wymienionego dystansu?
Edit. Dodam jeszcze ze mam stopę naturalna, może z lekka tendencją do pronacji.
Chciałem prosić użytkowników i bardziej doświadczonych biegaczy o poradę. Planuję zakup tych butów tylko zastanawiam się czy dam rade w nich biegać... W jakimś sklepie internetowym wyczytałem że powinno się stopniowo przechodzić z nike 7 w dół czyli od najbardziej sztywnych do najbardziej elastycznych, jest coś w tym prawdy? Poradzę sobie w tych 2kach? Jestem początkującym biegaczem, biegam jakieś 7-8km 3 razy w tygodniu po asfalcie, docelowo mam zamiar biegać do 10km. Do zainteresowania tymi akurat butami przemówiło do mnie zaprzęgniecie do pracy mięśni stopy- co podobno poprawi szybkość z która u mnie jest słabo:) Czy amortyzacja w tych butach wystarczy mi do pokonywania wyżej wymienionego dystansu?
Edit. Dodam jeszcze ze mam stopę naturalna, może z lekka tendencją do pronacji.
-
- Zaprawiony W Bojach
wszystko zależy od twojej wagi, wieku i ogólnej formy fizycznej.
-
- Rozgrzewający Się
waga 76 i leci w dół, 27lat, forma jakaś tam jest(jak biegam a biegam od jakiegoś miesiąca jak mam czas to 7,5km w 41minut, po za bieganiem pływam dużo). Rozumiem ze im większa waga tym amortyzacja butów powinna być lepsza?
-
- Zaprawiony W Bojach
im większa waga tym bardziej się trzeba nią przejmować w kontekście amortyzacji.
w swoim przypadku otrzymasz odpowiedzi o szerokim spektrum: zachowawcze każące przygotować organizm do biegania w takich butach i takie jak moja, które zachęcą do spróbowania :D
ja jestem zwolennikiem butów bez amortyzacji, więc polecam, ale równie mocno polecam słuchac organizmu - bo bieganie w takich butach stawia o wiele większe wyzwanie np. technice biegu niż buty mocno amortyzowane.
w swoim przypadku otrzymasz odpowiedzi o szerokim spektrum: zachowawcze każące przygotować organizm do biegania w takich butach i takie jak moja, które zachęcą do spróbowania :D
ja jestem zwolennikiem butów bez amortyzacji, więc polecam, ale równie mocno polecam słuchac organizmu - bo bieganie w takich butach stawia o wiele większe wyzwanie np. technice biegu niż buty mocno amortyzowane.
-
- Rozgrzewający Się
ok dzięki za odpowiedz. Czy te buty mogą służyć jako jedyne buty do biegania(docelowo te 10km) czy tylko jako dodatkowy element treningu? Na jakimś blogu biegacza wyczytałem opinie doświadczonych zawodników ze oni w tych butach nie biegają wiele, tylko krótkie przebieżki. Czy jakiś użytkownik tych butów mógłby się wypowiedzieć?
- Alexia
- Zaprawiony W Bojach
Mi się biega w tych butach bardzo szybko (oczywiście jak na moje możliwości). Jakoś same powodują przyspieszenie biegu. W związku z tym, mimo że nie jestem doświadczonym zawodnikiem a zaledwie truchtaczem, to też biegam w nich raczej krótko i szybko.Patolpb pisze:Czy jakiś użytkownik tych butów mógłby się wypowiedzieć?
A buciki są super! Szalenie wygodne i dopasowane.
-
- Zaprawiony W Bojach
200cm 88kg, ponad rok z nike free 3.0Patolpb pisze:ok dzięki za odpowiedz. Czy te buty mogą służyć jako jedyne buty do biegania(docelowo te 10km) czy tylko jako dodatkowy element treningu? Na jakimś blogu biegacza wyczytałem opinie doświadczonych zawodników ze oni w tych butach nie biegają wiele, tylko krótkie przebieżki. Czy jakiś użytkownik tych butów mógłby się wypowiedzieć?
Uzywam ich do tempówek na stadionie oraz na zawody. Na teren, w las są po prostu za mało stabilne. Free to moim zdaniem rakiety po płaskim i równym i tego się trzymajmy.
- javai
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:49:29
Ja zrobiłem ok 500km w Nike Free Run po różnym terenie. U mnie sprawdzają się zarówno na asfalcie, betonie, leśnych ścieżkach, szutrowych drogach. Dla mnie mogły by być wyższe w placach przy dobrej długości. Biegałem w nich 10 w 45 min i było bardzo fajnie. Mierzyłem też Nike Free 3.0 V2 ale te mają jeszcze mniej miejsca w palcach.
Po co ja biegam?
- javai
- Zaprawiony W Bojach
Nogi cię będą boleć jeżeli przesadzisz z obciążeniem treningowym.
Ja jak zacząłem biegać w Free to robiłem przez pierwsze 3 tygodnie wyłącznie biegi krótkie tak 5-7km.
Później zwiększałem dystans.
Też się kiedyś zastanawiałem nad LunarGlide ale w ogóle mi nie podeszły podczas przymierzania, już lepsze były dla mnie Adidas Duramo gdy byłem wtedy w Decathlonie.
Ja jak zacząłem biegać w Free to robiłem przez pierwsze 3 tygodnie wyłącznie biegi krótkie tak 5-7km.
Później zwiększałem dystans.
Też się kiedyś zastanawiałem nad LunarGlide ale w ogóle mi nie podeszły podczas przymierzania, już lepsze były dla mnie Adidas Duramo gdy byłem wtedy w Decathlonie.
Po co ja biegam?
-
- Rozgrzewający Się
odświeżę trochę temat bo mam pytanie odnośnie tego konkretnego modelu - jak dobierać w nich rozmiar? Przy kupowaniu LunarEclipse wziąłem rozmiar +1 względem tego co na co dzień noszę i jest poprawnie - czy w Free Runach także się taki zapas przyjmuje czy mniejszy?
Będę wdzięczny za wszelakie odpowiedzi.
Będę wdzięczny za wszelakie odpowiedzi.
- javai
- Zaprawiony W Bojach
Wejdź na http://www.runningwarehouse.com/
tam jest porównywarka butów (show me how it fits).
Temu można zaufać.
tam jest porównywarka butów (show me how it fits).
Temu można zaufać.
Po co ja biegam?
- scieslik
- Zaprawiony W Bojach