Krótsza noga - wkładka - ktoś pewnie ma podobny problem.

ryszard8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50.24
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie! Z racji przebytej w dzieciństwie choroby Perthesa [martwica głowy kości udowej] moja prawa noga jest krótsza od lewej o 1,5-2,5 cm [zależy jaki ortopeda mierzy i czy to komp czy centymentr :]. Nie przeszkadzało mi to, długie lata grałem w piłkę nożną w niższych ligach etc.. Teraz na starość [mam 39 lat :)] zachciało mi się biegać. Biegam od roku z profesjonalną wkładką która oprócz lekkiej pronacji niweluje 7 mm różnicy długości. Dlaczego 7? Ponoć od razu nie można było dać więcej, potrzeba żeby organizm się przestawił stopniowo. Tak przebiegłem z 1300 km w tym wiele 10 km i jeden półmaraton nawet [1h'50]. Z doświadczenia powiem, że trudno bardzo trudno znaleźć buty z wyższą cholewką, które zniosą bezboleśnie wkładkę i wciąż będą choćby dostatecznie trzymać piętę. Teraz moja wkładka dostała docelowe 1,5 mm. Temat wysokiej cholewki popularnym sklepom biegowym jest całkowicie obcy.. [nie dziwię się, kto by się przejmował tym, takich klientów trafia się rzadko].Na zagranicznych stronach można jedynie czasem doczytać że dany model buta ma np. o ileś tam mm obniżoną [teraz taka tendencja jakaś jest?] cholewkę w porównaniu z modelem rok wcześniej.
Czy znacie może jakieś konkretne modele butów neutral|lekka pronacja z wyższą|wysoką cholewką? Jak najwyższą.
Z ciekawości powiem, że ponoć 90% populacji ma którą z nóg krótszą do 5 mm. O ile w codziennym życiu to nie przeszkadza to podczas biegania i owszem... okazuje się np. że po 7 km kogoś boli kolano i ...leczy to kolano :) .. niestety.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ