Trening & mraton

Awatar użytkownika
siodziu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51,24 (trening)
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam po raz kolejny,

Rozpocząłem właśnie 24 tyg. cykl przygotowawczy do maratonu. Biegam obecnie w Adidas Supernova Glide 3. Z tego co czytałem te buty raczej do maratonu się nie nadają. Jeszcze nie wiem czy kupie typowo startówki czy treningowo-startowe. Moje pytanie brzmi:
Czy decydując się na buty startowe kupić buty adidasa ze względu na treningówki tej firmy? Niby jest to całkiem inny but, ale firma ta sama. Czy jak kupię np. Asics'y to jak będę trenować na przemian Adidas, Asics to nie nabawię się kontuzji.

Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2012, 16:19 przez siodziu, łącznie zmieniany 1 raz.
MS

14.10.2012 - Maraton - Poznań
PKO
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

siodziu pisze:Czy jak kupię np. Asics'y to jak będę trenować na przemian Adidas, Asics to nie nabawię się kontuzji.
Nie, nie nabawisz się, o ile będą to buty odpowiednie dla Twojej stopy.
siodziu pisze:Biegam obecnie w Adidas Supernova Glide 3. Z tego co czytałem te buty raczej do maratonu się nie nadają.
A czemu się nie nadają? :orany: :orany: :orany: Kurczę, nic nie wiedziałam, i w czwórkach pobiegłam maraton...
Awatar użytkownika
siodziu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51,24 (trening)
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Beauty&Beast pisze:
siodziu pisze:Czy jak kupię np. Asics'y to jak będę trenować na przemian Adidas, Asics to nie nabawię się kontuzji.
Nie, nie nabawisz się, o ile będą to buty odpowiednie dla Twojej stopy.
siodziu pisze:Biegam obecnie w Adidas Supernova Glide 3. Z tego co czytałem te buty raczej do maratonu się nie nadają.
A czemu się nie nadają? :orany: :orany: :orany: Kurczę, nic nie wiedziałam, i w czwórkach pobiegłam maraton...
Cytat z artykułu, gdzie testowano Adidas Glide 3:
(...)Można spokojnie więc założyć je na interwały, przebieżki i krosy. Na pewno nie są to startówki(...)
MS

14.10.2012 - Maraton - Poznań
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

siodziu pisze:Cytat z artykułu, gdzie testowano Adidas Glide 3:
(...)Można spokojnie więc założyć je na interwały, przebieżki i krosy. Na pewno nie są to startówki(...)
To, że nie są to startówki nie oznacza jeszcze, że do maratonu się nie nadają. Nie obawiaj się - możesz spokojnie i bezpiecznie pobiec maraton w Adidas Supernova Glide 3.
Sądzę, że większość amatorów biega maratony w butach treningowych lub treningowo-startowych. Natomiast wyczynowcy zapewne częściej do startów używają startówek.
Amator w startówkach może sobie nawet zrobić krzywdę, bo to buty zwykle słabo amortyzowane (i najpierw trzeba "nauczyć się" w nich biegać).
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ